Znanstvena krema

Riječki gimnazijalac u društvu nobelovaca. Rad Jana Vlahinića bit će predstavljen na znanstvenoj konferenciji ISABS

Ingrid Šestan Kučić

Jan Vlahinić i mentor Tvrtko Buger dobili izuzetnu priliku / Foto N. BLAGOJEVIĆ

Jan Vlahinić i mentor Tvrtko Buger dobili izuzetnu priliku / Foto N. BLAGOJEVIĆ

U radu kongresa sudjelovat će četiri dobitnika Nobelove nagrade i više od 450 znanstvenika



RIJEKA  Maturant Gimnazije Andrije Mohorovičića Jan Vlahinić jedan je od šestero hrvatskih srednjoškolaca koji će se ovaj tjedan naći u društvu znanstvene kreme i to one svjetske jer jedan je od dobitnika nagrade za buduće znanstvenike srednjoškolace za 2024. godinu, koja će se dodijeliti na 13. ISABS konferenciji u Splitu. Riječ je o jednom od najvažnijih svjetskih znanstvenih događaja iz područja personalizirane medicine te forenzičke i antropološke genetike koji organiziraju ISABS, Mayo Clinic i Specijalna bolnica Sv. Katarina.


Istraživanje antibiotika


U radu kongresa sudjelovat će četiri dobitnika Nobelove nagrade i više od 450 znanstvenika, pred kojima će Jan zajedno s ostalim odabranim srednjoškolcima predstaviti svoj znanstveni rad, koji je rezultat prošlogodišnjeg znanstvenog istraživanja koje je provodio na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.


– Istraživao sam utjecaj prirodnih i sintetskih antibiotika na razmnožavanje bakterija i gljivica. Bakteriju Escherichia coli i gljivice Candida albicans. Rezultati koje sam dobio je da su prirodni antibiotici koje sam istraživao, čajevac i citrofit, imali istu učinkovitost kao i sintetski antibiotici, a propolis je imao nešto slabiju učinkovitost. To sam kasnije obrazložio time da sam koristio propolis na bazi alkohola, a ne na bazi ulja. Pretpostavka je da su bili slabiji rezultati za propolis jer je alkohol ishlapio prilikom stavljanja na podlogu. Imao sam dvije skupine rezultata, za mokre i suhe diskove, kako bi se vidjelo da nije slučajno došlo do razlijevanja čajevca i utjecaja hlapljenja. Druga skupina je bilo istraživanje na gljivicama i pokazalo se da su svi prirodni antibiotici bili učinkoviti za razliku od sintetskog antibiotika čija je učinkovitost nula. Ono što sam uspio pokazati je da ako konzumiramo prirodne antibiotike možemo suzbiti razmnožavanje bakterija i gljivica istovremeno. Što je zanimljivo jer često se zbog konzumacije sintetskih antibiotika naruši imunološki sustav organizma te se razmnožavaju gljivice, objašnjava Jan.


Svestrani Jan Vlahinić / Foto N. BLAGOJEVIĆ




Dodajući da je prošao četiri faze istraživanja, a samo istraživanje je tri puta ponovio, što je, kaže, bilo izazov uskladiti sa školskim obavezama. Svoje istraživanje prvenstveno je proveo zbog državnog natjecanja iz biologije te je lani s njim osvojio četvrto mjesto, a onda se ove godine prijavio i za ISABS konferenciju, za koju je čuo od kolege.


Mentor ponosan na uspjeh

 


Međunarodno društvo za primijenjene biološke znanosti (ISABS) je neprofitna organizacija osnovana za promicanje, poboljšanje i proširenje istraživanja, razvoja i obrazovanja u molekularnoj biologiji primijenjenoj na kliničku i molekularnu medicinu, s fokusom na molekularnu genetiku, genomiku, proteomiku, forenzičku i antropološku genetiku i biotehnologiju. Naglašavajući kako je Jan prošle školske godine puno vremena potrošio na izradu rada koji će predstaviti na konferenciji i za to dobiti nagradu te certifikat, njegov mentor, profesor biologije Tvrtko Buger, kaže da je veliki uspjeh biti prepoznat na međunarodnoj razini, kao što je ISABS konferencija. Dodaje i da suradnja GAM-a s riječkim fakultetima postoji već duže, a bez te suradnje ne bi bilo ni Janovog uspjeha.


– Škola im ne može pružiti susret s izvornom stvarnošću, ali fakulteti mogu. Stoga kada imamo priliku omogućavamo učenicima posjet laboratorijima, jer to je jedina prilika da vide ono što uče u teoriji u školi, zaključuje Buger.

Fizika ipak prva


Međutim, predstavljanje tog istraživanja pred eminentnim svjetskim znanstvenicima tek je dio onoga što Jana očekuje u idućih mjesec dana, jer uz polaganje državne mature i upisa na fakultet riječki maturant je dio i hrvatske reprezentacije za Svjetski turnir mladih fizičara koji će se u srpnju održati u Budimpešti. Jan će u Budimpešti u konkurenciji ekipa iz četrdesetak zemalja braniti boje Hrvatske, a u reprezentaciju je ušao zahvaljujući osvojenom prvom mjestu na državnom turniru mladih fizičara. Upravo je fizika, otkriva riječki maturant, njegova prva ljubav i budućnost će mu krenuti u tom smjeru. Ove je godine bio i drugi u državi na natjecanju iz fizike, u kategoriji istraživačkih radova, a plan mu je od jeseni postati zagrebački student fizike.


– Želim upisati istraživački smjer. Naginjem nuklearnoj fizici pa bih diplomski studij volio upisati u inozemstvu. Općenito, kod svih predmeta me najviše zanimaju istraživanja pa tako i kod biologije, ali uvijek mi je ipak fizika bila draža, kaže Jan.


Dodaje i da se na početku srednjoškolskog obrazovanja intenzivno bavio atletikom te je tri godine bio treći u državi, a istraživanje koje će predstaviti u Splitu nije jedino kojim se tijekom srednjoškolskog obrazovanja bavio, jer ove je školske godine na Fakultetu biotehnologije i razvoja lijekova istraživao utjecaj preferencijalne konzumacije etanola i kofeina kod vinske mušice, a kako zaključuje, najviše ga zanima raditi zanimljiva i kvalitetna istraživanja.