Ukusni zalogaji

Donosimo recepte za najbolje grickalice dok bodrimo Vatrene

Ingrid Periša

Foto: Prekratak dan

Foto: Prekratak dan

Od krekera s vlascem do neodoljivih pužića, imamo za svakoga ponešto

KREKERI S VLASCEM


Težina: jednostavno


Vrijeme: 10 min pripreme, hlađenje 30 min, 18 min pečenja


Sastojci za krekere:


100 g maslaca


70 g sira gaude


50 g feta sira


1 kapula


2 žličice vlasca


1 žličica čili papričice u listićima


1 i 1/4 (2 dl) šalice brašna


maslinovo ulje


Sastojci za umak:


100 g feta sira


2 velike žlice milerama


2 žlice maslinovog ulja


čili papričice u listićima


Priprema: Na maslinovom ulju popržite sitno narezanu kapulu dok skroz ne pozlati, oko deset minuta. Pustite da se ohladi. U brašno dodajte sitno naribanu gaudu, namrvljeni feta sir, nasjeckani vlasac, čili, maslac i kapulu. Posolite. Umijesite tijesto i pustite u hladnjaku najmanje pola sata.


Izvadite i oblikujte valjke koje ćete izrezati na kolutiće. Kolutiće, odnosno krekere posložite na masni papir i stavite u zagrijanu pećnicu na 15-18 minuta na 180°. Hladne krekere poslužite s feta dipom. Umak pripremite tako da sve sastojke umutite zajedno i ohladite.



Foto: Prekratak dan

SLANE I SLATKE KIFLICE


Težina: jednostavno


Vrijeme: 15 min pripreme, 12 min pečenja


Sastojci:


600 g mekog brašna


200 ml jogurta


200 ml mlijeka


100 ml ulja


1 žličica soli


1 žličica šećera


1 vrećica praška za pecivo


1 vrećica suhog kvasca


1 žumanjak


sezam, suncokret, kim po želji


Priprema: U mlako mlijeko umiješati kvasac i šećer, a zatim dodati sve ostale sastojke. Umijesiti tijesto i podijeliti na dva dijela. Dio razvaljati u krug i izrezati onoliko trokuta koliko velike kiflice želite da budu.


Tijesto se za slane kiflice može puniti šunkom i sirom, a slatko kockicama čokolade. Premazati razmućenim žumanjkom i posipati sezamom, suncokretom ili kimom, po želji. Peći oko 12 minuta na 180°.



Foto: Prekratak dan

PUŽIĆI S PESTOM I PATLIDŽANOM


Težina: jednostavno


Vrijeme: 80 min pripreme, 20 min pečenja


Sastojci za tijesto:


kockica svježeg kvasca


1 žlica šećera


1 kg brašna


sol


5 žlica maslinovog ulja


pesto


patlidžani


60 g naribanog sira


Sastojci za pesto:


220 g listova bosiljka


150 g oraha


200 g grana padana sira ili nekog drugog tvrdog sira


2 dl maslinovog ulja


malo soli


Sastojci za patlidžane u ulju:


*najbolje pripremiti dan ranije


1 kg patlidžana


listići timijana, bosiljka, kadulje, mažurana


2-3 dcl maslinovog ulja


dvije čili papričice


Priprema: Umutiti kvasac, šećer s 500 ml mlake vode. Pustiti da se diže. Zatim dignuto dodati u brašno s 2 žličice soli i 5 žlica ulja. Zamijesiti tijesto i pustiti da se diže 60 minuta.


Za pesto orahe tostirati i zajedno s ostalim sastojcima ubaciti u multipraktik. Miksati i postupno dodavati maslinovo ulje. Spremiti u čiste teglice i zaliti maslinovim uljem po vrhu.


Narežite patlidžane na kriške debele oko 5 mm. Posolite, složite krišku na krišku, opteretite i neka puste vodu barem tridesetak minuta. Isperite ih i složite na kuhinjski papir.


Upalite pećnicu na 220°. Na papir za pečenje složite kriške balancana i lagano ih nauljite kistom. Kada su se lijepo ispekle s jedne strane, okrenite ih i neka još kratko stoje u toploj pećnici. Nemojte ih pustiti da se previše osuše i prepeku. Ohlađene pečene kriške složite u jednu zdjelu, da ima što manje prostora.


Zalijte ih bijelim ili jabučnim octom i pustite nekoliko sati. Izvadite patlidžane iz octa i stavite na cjedilo neka se cijede. Odvojite listove bosiljka, mažurana, kadulje, timijana i čili papričicu.


U čiste staklenke slažite na vrlo gusto red patlidžana, listiće svježih travica, sve dok ne napunite staklenku. Tada zalijte s maslinovim uljem i zatvorite.


Dignuto tijesto premijesite i podijeliti na dva dijela. Svaki dio razvaljati u pravokutnik, premazati pestom, staviti komadiće patlidžana, možete naravno i više, posuti parmezanom, zarolati i sjeći ploškice. Poslagati ih na pleh i pustiti da se još dižu, posuti parmezanom i staviti peći oko 20 minuta na 180°.



Foto: Prekratak dan