Foto: Prekratak dan
Od krekera s vlascem do neodoljivih pužića, imamo za svakoga ponešto
povezane vijesti
KREKERI S VLASCEM
Težina: jednostavno
Vrijeme: 10 min pripreme, hlađenje 30 min, 18 min pečenja
Sastojci za krekere:
100 g maslaca
70 g sira gaude
50 g feta sira
1 kapula
2 žličice vlasca
1 žličica čili papričice u listićima
1 i 1/4 (2 dl) šalice brašna
maslinovo ulje
Sastojci za umak:
100 g feta sira
2 velike žlice milerama
2 žlice maslinovog ulja
čili papričice u listićima
Priprema: Na maslinovom ulju popržite sitno narezanu kapulu dok skroz ne pozlati, oko deset minuta. Pustite da se ohladi. U brašno dodajte sitno naribanu gaudu, namrvljeni feta sir, nasjeckani vlasac, čili, maslac i kapulu. Posolite. Umijesite tijesto i pustite u hladnjaku najmanje pola sata.
Izvadite i oblikujte valjke koje ćete izrezati na kolutiće. Kolutiće, odnosno krekere posložite na masni papir i stavite u zagrijanu pećnicu na 15-18 minuta na 180°. Hladne krekere poslužite s feta dipom. Umak pripremite tako da sve sastojke umutite zajedno i ohladite.
Foto: Prekratak dan
SLANE I SLATKE KIFLICE
Težina: jednostavno
Vrijeme: 15 min pripreme, 12 min pečenja
Sastojci:
600 g mekog brašna
200 ml jogurta
200 ml mlijeka
100 ml ulja
1 žličica soli
1 žličica šećera
1 vrećica praška za pecivo
1 vrećica suhog kvasca
1 žumanjak
sezam, suncokret, kim po želji
Priprema: U mlako mlijeko umiješati kvasac i šećer, a zatim dodati sve ostale sastojke. Umijesiti tijesto i podijeliti na dva dijela. Dio razvaljati u krug i izrezati onoliko trokuta koliko velike kiflice želite da budu.
Tijesto se za slane kiflice može puniti šunkom i sirom, a slatko kockicama čokolade. Premazati razmućenim žumanjkom i posipati sezamom, suncokretom ili kimom, po želji. Peći oko 12 minuta na 180°.
Foto: Prekratak dan
PUŽIĆI S PESTOM I PATLIDŽANOM
Težina: jednostavno
Vrijeme: 80 min pripreme, 20 min pečenja
Sastojci za tijesto:
kockica svježeg kvasca
1 žlica šećera
1 kg brašna
sol
5 žlica maslinovog ulja
pesto
patlidžani
60 g naribanog sira
Sastojci za pesto:
220 g listova bosiljka
150 g oraha
200 g grana padana sira ili nekog drugog tvrdog sira
2 dl maslinovog ulja
malo soli
Sastojci za patlidžane u ulju:
*najbolje pripremiti dan ranije
1 kg patlidžana
listići timijana, bosiljka, kadulje, mažurana
2-3 dcl maslinovog ulja
dvije čili papričice
Priprema: Umutiti kvasac, šećer s 500 ml mlake vode. Pustiti da se diže. Zatim dignuto dodati u brašno s 2 žličice soli i 5 žlica ulja. Zamijesiti tijesto i pustiti da se diže 60 minuta.
Za pesto orahe tostirati i zajedno s ostalim sastojcima ubaciti u multipraktik. Miksati i postupno dodavati maslinovo ulje. Spremiti u čiste teglice i zaliti maslinovim uljem po vrhu.
Narežite patlidžane na kriške debele oko 5 mm. Posolite, složite krišku na krišku, opteretite i neka puste vodu barem tridesetak minuta. Isperite ih i složite na kuhinjski papir.
Upalite pećnicu na 220°. Na papir za pečenje složite kriške balancana i lagano ih nauljite kistom. Kada su se lijepo ispekle s jedne strane, okrenite ih i neka još kratko stoje u toploj pećnici. Nemojte ih pustiti da se previše osuše i prepeku. Ohlađene pečene kriške složite u jednu zdjelu, da ima što manje prostora.
Zalijte ih bijelim ili jabučnim octom i pustite nekoliko sati. Izvadite patlidžane iz octa i stavite na cjedilo neka se cijede. Odvojite listove bosiljka, mažurana, kadulje, timijana i čili papričicu.
U čiste staklenke slažite na vrlo gusto red patlidžana, listiće svježih travica, sve dok ne napunite staklenku. Tada zalijte s maslinovim uljem i zatvorite.
Dignuto tijesto premijesite i podijeliti na dva dijela. Svaki dio razvaljati u pravokutnik, premazati pestom, staviti komadiće patlidžana, možete naravno i više, posuti parmezanom, zarolati i sjeći ploškice. Poslagati ih na pleh i pustiti da se još dižu, posuti parmezanom i staviti peći oko 20 minuta na 180°.
Foto: Prekratak dan