Glumac američko-francuskog podrijetla

Srcolomac Z generacija. Kako je Timothee Chalamet osvojio redatelje, kritičare i modne dizajnere

Edita Burburan

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Njegove odvažne i avangardne kombinacije, kojima izbjegava tradicionalne norme muške odjeće, učvrstile su mu status trendsetera



Novo zaštitno lice Chanelova parfema Bleu de Chanel je glumac američko-francuskog podrijetla Timothée Chalamet.


Kratki film koji je snimio za novu reklamu prestižnog francuskog brenda dodatno mu je podigao popularnost, tim više što je spot režirao slavni redatelj Martin Scorsese.


Glumac, za kojeg bi se moglo reći kako je preko noći postao planetarno poznat, zapravo je već zarana pokazivao sklonosti prema svijetu filma i umjetnosti.




Popularnost mu je ozbiljno počela rasti 2018. u drami »Skrivena ljubav« Luce Guadagnina, a zbog te je uloge postao ujedno i najmlađa osoba u posljednjih 80 godina koja je bila nominirana za Oscar u kategoriji najboljeg glumca.


Nakon »Skrivene ljubavi« Chalamet je počeo dobivati uloge u projektima višeg profila poput nominiranih za Oscara »Lady Bird« i »Male žene«, za koje je također dobio priznanja.


Glumačku karijeru započeo je u kratkim filmovima, prije nego što se pojavio u televizijskoj dramskoj seriji »Domovina« 2012. Dvije godine kasnije debitirao je u dugometražnom filmu, u drami »Muškarci, žene i djeca«, a zatim se pojavio u znanstveno-fantastičnom filmu Christophera Nolana »Interstellar«.


U vezi s Kylie Jenner

Kylie Jenner i Timothée Chalamet službeno su potvrdili svoju vezu 4. prosinca 2023. iako su već bili neko vrijeme zajedno. Mediji su objavili i Kylieno pojavljivanje na promociji filma »Wonka«, a par se navodno viđao već puno prije.


Prema Jennerinim izjavama, ona je »nevjerojatno sretna sa svojim dečkom«, te dodaje kako ga voli i njezina obitelj. Jednako je oduševljeni Chalamet izjavio kako je zadivljen svime što Kylie postiže, te smatra kako je super mama.


Iako oboje imaju dinamičan profesionalni život, od snimanja filmova, predstavljanja linije odjeće, snimanja reality showa, odlasci na gala večere, par nastoji biti što više zajedno.


Umjetničko okruženje


Timothée Chalamet dolazi iz umjetničke obitelji zbog čega mu filmski svijet nije bio potpuna nepoznanica. Njegova je majka, Nicole Flender, bila brodvejska plesačica i glumica, a njegov ujak, Rodman Flender, poznati je redatelj na filmu i televiziji, a potpisao je epizode u TV serijama poput »The Office« i »Ugly Betty« i filmove poput »Idle Hands«.


Odrastanje u takvom okruženju Timothéeju je omogućilo brojna iskustva te mu otovrilo vrata u svijet filma i zabave. Istražujući već zarana svoje talente okružen članovima obitelji od kojih je dobio i snažnu podršku, zarana je pridonijelo njegovom glumačkom putovanju.


Kako je njegov otac Marco Chalamet Francuz, tijekom odrastanja Timothée je mnoga ljeta provodio u Le Chambon-sur-Lignon, malom selu u jugoistočnoj Francuskoj, rodnom mjestu njegova oca.


Produženi boravci omogućili su mu da nauči jezik, uroni u francusku kulturu te produbi vezu s europskim korijenima što danas značajno oblikuje njegov identitet.


U srednjoj školi za glazbu i umjetnost i izvedbene umjetnosti Fiorello H. LaGuardia u New Yorku bio je popularan na rap sceni kao Timmy T. Posebno je bio popularan njegov rap o statistici na temu matematike. Također je vješt u sviranju klavira i gitare, što će mu zasigurno koristiti u narednoj ulozi u kojoj glumi Boba Dylana.


Njujorška srednja škola Fiorello H. LaGuardia High School of Music & Art and Performing Arts u New Yorku, poznata je i kao škola iz filma »Fame« koju su pohađale brojne poznate osobe.


Primjerice među kolegama iz razreda bili su Ansel Elgort, koji je kasnije glumio u »Krive su naše zvijezde« i »Divergent«, ali i Lourdes Leon, kći pop ikone Madonne. Sve je to utjecalo na daljnji razvoj Timothéeijevog talenta. Ipak, nakon srednje škole, prije nego što se u potpunosti posvetio glumačkoj karijeri, Chalamet je pohađao Sveučilište Columbia, gdje je studirao kulturnu antropologiju.


Moguću karijeru znanstvenika preusmjerio je redatelj Christopher Nolan koji je osobno odabrao Timothéea Chalameta za ulogu u filmu »Interstellar«.


Slavni je redatelj bio impresioniran Chalametovom snimkom audicije, koja je otkrivala sirovi talent, ali i emocionalnu dubinu mladog glumca.


U »Interstellaru« Chalamet je glumio mlađu verziju lika kojeg je utjelovio Casey Affleck. Njegov nastup bio je kratak, ali uvjerljiv, što mu je široko otvorilo vrata Hollywooda. Nakon »Interstellara«, Chalamet je počeo dobivati značajnije uloge, što ga je dovelo do njegove uspješne izvedbe u »Skrivenoj ljubavi«.


Cijelu zaradu donirao

Chalamet često svoju zaradu dijeli i u dobrotvorne svrhe. Svu zaradu od filma Woodyja Allena »Kišni dan u New Yorku« donirao je raznim dobrotvornim organizacijama. Bilo je to usred kontroverzi oko redatelja što je pokazalo i Chalametovu svijest o etičkoj i društvenoj odgovornosti.


Jedan od korisnika bio je Time’s Up, pokret osnovan za borbu protiv seksualnog uznemiravanja i potporu preživjelima. Također je donirao LGBT centru u New Yorku, koji pruža osnovne usluge i zagovara LGBTQ+ zajednicu.


Osim toga, RAINN (Rape, Abuse & Incest National Network), najveća organizacija protiv seksualnog nasilja u SAD-u, primila je također dio njegove donacije.


Nove modne ikone – Zendaya i Timothée Chalamet, Foto: Reuters

Modna ikona


Timothéeja Chalameta ne vole samo redatelji,već i modni kreatori, pa je u posljednjih nekoliko godina postao i prava modna ikona. Hrabrim modnim pristupom na crvenom tepihu jednoglasno je osvojio modne entuzijaste i kritičare.


Njegove odvažne i avangardne kombinacije, kojima izbjegava tradicionalne norme muške odjeće, učvrstile su mu status trendsetera.


Prisjetimo se svjetlucavih remena Louisa Vuittona, elegantnih odijela Alexandera McQueena. Dizajneri ga jedva čekaju odijevati, znajući da će što god da odjene izazvati pažnju i divljenje pa Chalametovo pojavljivanje na crvenom tepihu uvijek očekuju s nestrpljenjem.


Postao je omiljen modnim kućama Prada, Gucci i Haider Ackermann.


Njegov se modni utjecaj proširio i izvan crvenog tepiha nadahnjujući modno napredne pojedince koji u njegovom izrazu nalaze istinsku stilsku inspiraciju.


Chalamet svaki komad nosi s pouzdanjem i lakoćom bez obzira je li to šljokičasta majica s kapuljačom ili klasični smoking, je li to purpurna svila ili ružičasti saten, on odiše prirodnom elegancijom zbog koje čak i najavangardnija odjeća na njemu izgleda šik.


Uskoro bi Chalamet trebao glumiti Boba Dylana u »A Complete Unknown«, biografskom filmu temeljenom na životu glazbene ikone. Film će pratiti mladog Dylana koji preoblikuje folk glazbenu scenu kada uključi svoju električnu gitaru na Newport Folk Festivalu 1965. godine.


Film je još uvijek u pretprodukciji, pa detalji nisu poznati osim glumačke ekipe koja uz Chalameta uključuje Edwarda Nortona, Elle Fanning i Monicu Barbaro.


Redatelj filma je James Mangold koji je potvrdio da će Timothée sam pjevati u filmu, čime će imati priliku pokazati svoje pjevačke i glazbene vještine.


Fobija od videoigara

Poznato je kako Timothée ne voli videoigre, jer od njih ima fobiju. Naime, kao dječak susreo se s videoigrom čija je grafika za njega bila previše intenzivna i realistična.


Osjećaj nelagode i straha zadržao je do danas, a iskustvo ga je navelo da u potpunosti izbjegava videoigre.


Unatoč tom strahu, Timothée nikada nije skrivao svoju fobiju, već je o njoj otvoreno razgovarao.


Timothée u reklami za Chanel