DUBoak

Predstavljene dvije iznimno obimne knjige posvećene krčkoj flori

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić



U interpretacijskom centru maritimne baštine DUBoak u Malinskoj održano je predstavljanje dviju zanimljivih, sadržajnih te iznimno obimnih knjiga austrijskog znanstvenika, biologa odnosno botaničara, Waltera K. Rottensteinera.


Radovi “Die planzenwelt der Insel Krk” (Svijet flore otoka Krka) i “Exkursionflora fur die Insel Krk” (Izletnička flora Krka), svojevrsne biološke odnosno botaničarske enciklopedije spomenutog kvarnerskog otoka napisane su na njemačkom jeziku, a nastale su kao rezultat višedesetljenog rada odnosno znanstvenih istraživanja koje je taj austrijski znanstvenik, istinski zaljubljenik u Krk i njegovu bioraznolikost, ondje provodio.





Otok Krk krasi njegova posebno bogata flora, s više od 1.800 vrsta cvjetnica, paprati, mahovina, algi, lišajeva i gljiva. Flori otoka posvećena je i nedavno objavljena, u Malinskoj sad također predstavljena knjiga koju je uredio Walter K. Rottensteiner, a koju je zajedno s njim napisalo više od stotinu koautora.


Tijekom predstavljanja knjige Walter K. Rottensteiner prezentirao je bogato ilustrirani svezak koji, kako doznajemo, sadrži identifikacijske ključeve za sve paprati i cvjetnice na otoku, uključujući kultivirane i divlje biljne vrste.


Knjigu od čak 1.450 stranica na kojima je kroz ključeve za botaničarsku determinaciju predstavljeno 1,8 tisuća vrsti biljaka otoka dopunjuje njenih više od 3,6 tisuća ilustracija i fotografija, a izdanje zaokružuju prilozi o tematici vegetacije kao i zaštite prirode.



Ona druga, u ovoj prilici također prezentirana knjiga “Exkursionflora fur die Insel Krk” također opisuje 1,8 tisuća vrsta “krčkih” biljaka, ali u formi dnevnika botaničara s njihovih ekskurzija po otoku Krku. Rad je, doznali smo, sukreiralo njegovih 56 autora iz cijele Europe, zaljubljenika u otok Krk i njegovu floru.


Osim samog autora, o knjigama je na predstavljanju govorio i dr.sc. Petar Vrgoč, diplomirani inženjer šumarstva, otočanima dobro poznat po svome rasadničarstvu, odnosno rasadniku lociranom pored Malinske.