Izvrstan digestiv

Napravite sami tradicionalni liker od mirte, tipičan za Sardiniju i južnu Italiju

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Antocijani prisutni u bobicama daju likeru karakterističnu boju

Postoje brojni recepti koji govore kako pripremiti liker od mirte kod kuće.


Evo jedne od mogućnosti. Za pripremu likera trebat će vam:


  • 600 grama zrelih bobica mirte
  • 1 litra prehrambenog alkohola na 95°C
  • 500 grama šećera
  • 2 litre vode
  • 1 posuda od tamnog stakla
  • tamne staklene boce

Priprema:


1) Uzmite veliku posudu od tamnog stakla u koju možete uliti i alkohol i bobice mirte.


2) Operite bobice mirte i ostavite ih da se suše nekoliko dana stavljajući ih na pladnjeve i čuvajući ih od prašine.


3) Ulijte alkohol i bobičasto voće u posudu od tamnog stakla. Također možete podijeliti alkohol i bobičasto voće u nekoliko posuda, vodeći računa da ih alkohol uvijek mora potpuno prekriti.


4) Ostavite mirtu da odstoji u alkoholu minimalno 15 do maksimalno 40 dana na mjestu zaštićenom od svjetlosti i topline.


5) Profiltrirajte dobiveni ekstrakt mirte. Prešanjem možete stisnuti bobice kako biste dobili više ekstrakta.


6) Pripremite sirup od vode i šećera tako da u posudi dobro otopite šećer u vodi uz povremeno miješanje. Ohlađen sirup pomiješajte s alkoholnim ekstraktom mirte i sve ulijte u tamne staklene boce od 750 ml ili jednu litru. Neki recepti koriste med umjesto šećera.


7) Čuvajte boce mirte na hladnom i tamnom mjestu 1 ili 2 mjeseca kako bi liker sazrio. U slučaju ostataka nakon vremena mirovanja, mirtu možete procijediti pomoću cjedila i pretočiti u nove boce prije kušanja.


S navedenim dozama dobit ćete otprilike 2,5 – 3 litre likera od mirte.