Brzo gotovo

Idealno je vrijeme za napraviti slasni pire od marelica. Možete ga koristiti na razne načine

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Uživajte u njima tijekom sezone, ali i nakon ljeta

Možete napraviti pire od marelica, zamrznuti ga i koristiti usred zime za punjenje kolača, biskvita i raznih slastica, ali i za kuhanje posebnih slatkih i kiselih jela.


Postupak je vrlo jednostavan, samo slijedite iduće korake:


1. Odaberite prilično zrele marelice


2. Pažljivo ih operite, ogulite i uklonite unutarnju košticu


3. Narežite ih na vrlo male komadiće


4. Stavite ih u posudu, dodajte malo vode (za količine računajte 6 žlica vode na svakih 650 g marelica)


5. Pokrijte posudu poklopcem i kuhajte na srednje laganoj vatri dok voće ne omekša. U prosjeku to traje 10-15 minuta


6. Dodajte malo šećera (bijelog, smeđeg ili meda) po ukusu da zasladite, jer marelica ima blago kiselkast okus


7. Nastavite kuhati dok se šećer potpuno ne otopi


8. Neka se ohladi


9. Izblendajte ih kad dosegnu sobnu temperaturu kako biste dobili gustoću po želji


10. Sada dobiveni pire ulijte u sterilizirane staklene ili plastične teglice ili posude koje ćete staviti u zamrzivač


Sterilizirati staklenke za čuvanje ovog pirea važno je kako biste izbjegli probleme s trovanjem hranom, no trajanje je ograničeno na 3-5 mjeseci.


Ako ih želite čuvati dulje, morat ćete pribjeći pasterizaciji, koja uključuje ponovno kuhanje staklenke naopako, a omogućuje vam da svoj pripravak čuvate 1 godinu.