Intervju

Mnozil Brass priprema slavljenički koncert u Kastvu. Možete očekivati puno radosti!

Katarina Bošnjak

Foto: Maria Frodl

Foto: Maria Frodl

Jezik humora se govori širom svijeta i raduje nas zabavljati ljude. Čak i nakon 30 godina cijenimo pljesak i navijanje publike, poručuju



Prošlo je već 30 godina otkako je nekoliko »drskih« studenata glazbe s filharmonijskim ambicijama podleglo čarima glazbe u gostionici Mnozil Inn u Beču i tako, potpuno neplanirano, krenulo putem zabavne industrije. Na tom su putu za sobom ostavili uzvišeni svijet klasične glazbe i posvetili se sviranju primijenjene puhačke glazbe, a tako su prolazila desetljeća te su od studenata na kraju postali profesori.


Gasthaus Mnozil odigrao je ključnu ulogu u formiranju grupe od sedam mladih puhačkih glazbenika koji sada diljem svijeta s publikom dijele jedinstvenu formu primijenjene puhačke glazbe – izvođene bez nota i prilagodljive svakoj prigodi.


Krenuli iz Beča


Na turneji »Jubelei!« kojom Mnozil Brass obilježava 30 godina glazbenog stvaralaštva, jedna od postaja je i Hrvatska, a 7. srpnja nastupit će u Kastvu. U sklopu Kastafskog kulturnog leta na Crekvini će izvesti svoje najveće hitove.


Ove godine slavite 30. rođendan. Možete li nam reći više o počecima i prvim nastupima?




– Karijeru smo započeli na mjesečnim jam sessionima u pubu Josef Mnozil Inn. Svatko se mogao pridružiti, bila je to divlja mješavina jazza, popa, folk i klasične glazbe. Na početku nismo imali stalne svirače – tko god je imao vremena, svirao je s nama, čak i harfu i harmoniku. Nakon otprilike godinu dana počeli smo svirati na vjenčanjima, pogrebima i na tržnicama, kao ulični glazbenici i u drugim prigodama. Prvi nastupi bili su u Beču i oko njega pred vrlo malo publike, prije nego što je cijeli projekt počeo rasti i postao ono što je danas.


Tijekom protekla tri desetljeća, vaš stil i izvedbe su se zasigurno mijenjali. Možete li opisati kako se vaš glazbeni stil razvijao tijekom godina?


– Naravno, naš stil se razvio kako smo započeli uglavnom s melodijama koje smo poznavali iz puhačkih i folk glazbenih sastava iz naših sela. Tijekom godina integrirali smo mnoge različite stilove, aranžmani i kompozicije postali su složeniji, čak smo napisali operu za salcburški festival. U toj operi smo pjevali, plesali i svirali, što inače u operama izvodi veliki broj ljudi.


Novi šou


Kako birate repertoar za nove nastupe i što publika u Kastvu može očekivati od vaše izvedbe?


– Publika može očekivati puno radosti! Šou je potpuno nov, od početka, nismo koristili nijednu našu staru melodiju, osim možda u bisovima. To je dobra mješavina glazbe, glume i humora.


Koliko vam obično treba da sastavite i uvježbate novi šou?


– Ukupno oko godinu dana.


Zaista puno nastupate, a ako se ne varam, brojka je oko 100 nastupa godišnje. Koliko je izazovno izdržati ovakav ritam, odnosno raspored i planirate li ga mijenjati?


– Svirali smo do 140 nastupa godišnje, sada pokušavamo ograničiti to na 80 do 90 nastupa godišnje. Sviranje je uvijek zabavno, ali putovanja su ponekad zahtjevna jer se često suočavamo s odgodama letova, otkazanim vlakovima i drugim preprekama.


Nastupali ste u brojnim državama diljem svijeta – kako je publika reagirala na vaše nastupe u različitim dijelovima svijeta?


– Kako smo uglavnom neverbalni, publika reagira prilično slično posvuda. Jezik humora se govori širom svijeta i raduje nas zabavljati ljude. Čak i nakon 30 godina cijenimo pljesak i navijanje publike.


Ključ uspjeha


Koje su vam najdraže uspomene s turneja?


– Vidjeti sva divna mjesta u svijetu, upoznati mnogo divnih ljudi, uživati u hrani i piću raznih stilova i biti u mogućnosti živjeti od onoga što volimo.


A što biste rekli da je tajna vašeg uspjeha i dugovječnosti u glazbenoj industriji?


– Još uvijek uživamo svirati zajedno i družiti se. Ključ uspjeha uvijek je rad, ljubav prema detaljima, kvaliteta i razumijevanje jedni drugih.


Što vas dalje čeka i što publika može očekivati u sljedećim godinama?


– Zabavljati se na pozornici, stvarati nove predstave i dobru povezanost s ljudima koji dolaze na naše koncerte.