"Šumsko meso"

Krenule gljive u Lici, u šumama se najviše beru lisičarke i vrganji

Marin Smolčić



GOSPIĆ – Tlo je diljem Like ovih dana podosta vlažno, temperature zraka vrlo povoljne i vrijeme je za intenzivniji boravak u šumama. U potrazi za gljivama, »šumskim mesom«. Vjerojatno najuporniji lički gljivar i ekolog je Gospićanin prof. Ivan Golac. U svojim pohodima počesto se doma vraća i s crnim tartufima, vrlo cijenjenim vrstama gljiva koje vole velebitske visove. Pitali smo ga koje vrste gljiva bere ovih dana.


– To su uglavnom lisičarke i vrganji jer im trenutni uvjeti odlično odgovaraju. To su prvoklasne gljive i svakako ih je šteta ne ubrati. Za popularne livadne pečurke je sada ipak malo prerano. To je omiljena lička ljetno-jesenska gljiva i kreće obično nakon košnje, uz uvjet da je tlo optimalno vlažno – govori nam prof. Golac.


Otkupljivači ovih vrsta gljiva uglavnom preferiraju lisičarke, uz vrlo nisku otkupnu cijenu koji će beračima donijeti između 3 ili 4 eura po kilogramu. Za prve vrganje vlada slab interes, osim među istinskim gurmanima.