Dramatična situacija

Pilotu Ivanu Selaku padobran se nije otvorio kako treba: “Vitlalo me k’o malog majmuna”

Portal Novi list

Foto Screenshot Facebook Ivan Selak

Foto Screenshot Facebook Ivan Selak



Legendarni hrvatski vojni pilot Ivan Selak uspio se izvući iz poprilično opasne situacije, kad mu se u zraku padobran nije otvorio kako treba. Sve je prepričao u statusu na Facebooku, a objavio je i video tog skoka. Sve je snimao kamerom koju je nosio sa sobom.


Selak je u statusu detaljno opisao problem i svoje pokušaje da popravi stvar, koji su se srećom pokazali uspješnim. Jedna strana padobrana nije mu se otvorila kako treba, a Selak ipak nije htio otvoriti rezervni padobran, nego je pokušao i, na koncu, uspio popraviti problem.


Selak je dosta smireno opisao da se takve stvari jednostavno “događaju”. Njegovoj hladnokrvnosti u opasnoj situaciji svakako su pomogla desetljeća iskustva u kokpitu MiG-a 21 i vrlo rigorozna obuka koju je prošao, ali i dugogodišnje iskustvo u skakanju padobranom.





“Kad stvari krenu malo u krivom smjeru, a ti ne otvaraš rezervu jer imaš vremena i za ispraviti problem na drugi način, onda možeš završit i u šumi. Dakle padobran se nije otvorio onako kako treba (jedna strana) i počeo me vitlati ko malog majmuna.


Događa se. Nisam htio na prvu odbacit ga nego otvoriti komandama. I otvorio se, fino napuhao no onda zbog prijašnje rotacije zavrtio me 2, 3 kruga viška u konopce.


To je bar lako, odvrtio se no onda shvatim da s njim upravljam jedino ak’ mi je desna komanda skoro skroz gore, a lijeva na pola ili više, pa tako nekako održavam pravac, a jedino šuma ispod.


Kad slijećeš u šumu probaj na mlado drveće i skupi noge, da se ne ozljediš i ne podereš kupolu i ostaneš visiti. Tako i bi. Događa se. Kupola čitava, ja ok, slijedeći skok otvaranje ko u knjizi, kak je uvijek (dobro ne baš).


Nema toga tko vozi bic (ili motor), a da nije pao. Ili tko leti paragliderom ili zmajem, a da nije završio ili u živici, ili u šumi ili tak to (probao i živicu i šumu i pšenicu kad mi na motornom zmaju stao motor). Ili da roniš, a ostaneš bez zraka (ima budy zato).


O dogodovštinama s posla drugom nekom zgodom. Život bi bio ne zanimljiv da je sve ko po špagi”, opisao je Ivan Selak situaciju u kojoj se našao u postu na Facebooku.