Izložba i jam

Projekt Graffiti Street Art History stiže u Klub Palach

Portal Novi list



Projekt Graffiti Street Art History dolazi u Rijeku, točnije u Klub Palach, u petak i subotu, 14. i 15. lipnja. U Palachu će u subotu u 20 sati biti otvorena izložba Graffiti Street Art His tory, a sat vremena kasnije počinje official jam afterparty s Madvillains & Introvert. Ulaz je slobodan


U Pothodniku će se u subotu odvijati Graffiti Jam.


Projekt Graffiti Street Art History provodi se kroz mrežu Clubture. Nositelj projekta je Udruga mladih Revolution iz Valpova s partnerskim organizacijama na projektu – Kulturno umjetnička udruga Akt iz Opatije te Udruga za umjetnost i stvaralaštvo REART iz Osijeka.




Cilj projekta je dokumentiranje povijesti i razvoj hrvatske graffiti / street art scene te povezivanje scene kroz zajedničku suradnju u prikupljanju materijala za izradu fanzina.


Projekt bi se dokumentirao u svom završnom izdanju u obliku art fanzina koji bi bio besplatno dostupan na mrežnim stranicama Clubture i otiskan u tiskanom izdanju za artiste i sudionike u projektu te bi se jedan dio fanzina donirao u nezavisne knjižnice: Attack, Rojc, Nigdjezemska, Palach i dr.


Na taj način bi ponuđeni sadržaj stigao do što većeg interesnog kruga, a i utjecao na kulturno stvaranje novih generacija. U sklopu projekta namjera nam je u svakom gradu održati manifestaciju graffiti jama i izložbu fotografija povijesti graffiti i street art scene.



Zaključno bi se održala tribina sa akterima scene iz tamošnjih sredina i predstavljanje art fanzina povijesti scene. Bit ovakve vrste dokumentiranja radova graffiti i street art scene je bitno iz kulturoloških i povijesnih razloga jer velik dio radova nestane sa zidova jer se preboja, izblijedi zbog vremenskih utjecaja ili se sruši površina na kojoj je izrađeno.


Prvi dio projekta obuhvaća prikupljanje materijala o oslicima, tj., prikupljanje fotografija povijesti graffiti i street art scene u kojem će sudjelovati udruge partneri svojim aktivnim uključivanjem kao poznavatelji graffiti i street art scene u svojim regijama te u suradnji s akterima scene.


Na temelju prikupljenih podataka napravit će se svojevrsni prigodni digitalni fanzin. Digitalni fanzin će biti izrađen kao uvod u samu produkciju događaja u kojem će biti predstavljena povijest i razvoj graffiti i street art scene u Hrvatskoj.


Drugi dio projekta bi se provodio kroz tematska događanja u tri grada: Osijek, Rijeka i Zagreb. To su sredine sa dugogodišnjom tradicijom graffiti i street art scene te pokretači kulturnih događanja ovog tipa u manjim gradovima (Valpovo, Koprivnica).


U sklopu navedenih manifestacija održao bi se graffiti jam s akterima koji su dugogodišnji predstavnici graffiti i street art scene u Hrvatskoj, ali i s maldim akterima koji nastavljaju održavati ovaj vid ulične umjetnosti i bitan su dio današnje street art i graffiti scene u Osijeku, Zgrebu i Rijeci.


Priredit će se i izložba fotografija radova iz povijesti graffiti i street art scene Hrvatske te tribina s akterima scene i predstavljanje art fanzina povijesti graffiti i street art scene.


U gradovima Koprivnici, Sisku i Valpovu bi se program uključio na njihove događaje vezane za graffiti i street art scenu, a u navedenim gradovima bi publika imala priliku prisustvovati i sudjelovati u tribini o street art i graffiti scene tih područja s akterima scene.


Datumi Turneje Grafitti Street Art History


1. Rijeka – 14. i 15. lipanj 2024., Omladinski kulturni centar Palach, Izložba i graffiti jam
2. Valpovo – 5. i 6. srpanj 2024., Dvorac Prandauu Normann (U sklopu Reunited festivala ) Izložba/graffiti jam
3. Osijek – 14. i 15. rujan 2024., Prostorije udruge Slama Osijek/ Izložba i tribina Graffiti Jam (Uske Njive)
4. Zagreb – 21. rujan 2024., Street Art festival
5. Koprivnica – Street Art festival, 10 Rujan 2024. (Izložba)


Projekt “Grafitti Street Art History ” provodi se kroz platformu Clubture u partnerstvu s Udruga mladih za poticanje kreativnog izražavanja “Revolucija” iz Valpova, Kulturno umjetnička udruga Akt
iz Opatije te Udruga za umjetnost i stvaralaštvo REART iz Osijeka uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zagreba ( gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport), Zaklade “Kultura Nova” i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva / kroz projekt Centri znanja.