FOTO: iStock
Mljeveno meso u novom ruhu
povezane vijesti
Ljeto , sa svojim ugodnim večerima i divnim zalascima sunca, savršeno je za roštiljanje. Osim krumpira, graha i grčke salate, stol s prilozima može biti i malo raznolikiji. Što kažete na istočnjačku salatu s bulgurom i mljevenom govedinom? Ovo jelo može savršeno poslužiti i kao predjelo i kao originalan prilog. Kombinacija svježih namirnica, izdašnog mljevenog mesa i začinjenog bulgura osvaja osjetila, a feta i slatko-kiseli preljev od soka limuna i meda uspješno kontriraju glavnim sastojcima salate i savršeno se slažu sa svježim peršinom i mentom.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sastojci (za četiri porcije):
- 500 ml goveđeg temeljca
- 250 g bulgura
- 500 g mljevene junetine
- 60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- Sol i papar
- 1 žličica čili pahuljica
- 1 svježi krastavac
- 2 paprike
- 5 rajčica ili 500 g cherry rajčica
- 1 vezica mladog luka
- 1 vezica svježeg peršina
- ½ vezice svježe mente
- 2 režnja češnjaka
- 100 ml soka od limuna
- 2 žlice meda
- 180 g feta sira
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Priprema:
Zakuhajte temeljac u loncu. Zatim dodajte bulgur. Poklopite i ostavite na laganoj vatri da bubri desetak minuta. Zagrijte malo maslinovog ulja u tavi i pirjajte mljeveno meso na srednjoj vatri oko 5 minuta, dok ne postane mrvičasto. Začinite solju, paprom i čilijem. Stavite na stranu. Krastavac operite, narežite na četvrtine i sitno nasjeckajte. Papriku prepolovite, očistite od sjemenki i operite. Zatim ju narežite na kockice. Operite i prepolovite rajčice. Mladi luk očistite, operite i narežite na sitne kolutiće. Peršin i metvicu operite i osušite, otrgnite listove i sitno nasjeckajte. Ogulite i protisnite režnjeve češnjaka.
Pomiješajte limunov sok, sol, papar, med, češnjak i preostalo ulje kako biste napravili preljev. Stavite bulgur, mljeveno meso i povrće u veliku zdjelu za salatu. Preko toga prelijte preljevom i sve dobro promiješajte. Fetu narežite na kockice i umiješajte. Najbolje je salatu ostaviti u hladnjaku nekoliko sati ili preko noći kako bi se sve arome stopile.