Stupova

Investitor u vile ogradio uvalu kod Brestove, mještani bijesni. Bi li se to usudio u svojoj Njemačkoj?

Branko Biočić

Foto Branko Biočić

Foto Branko Biočić

Čitatelj tvrdi da su četiri Nijemca zagradila cijelu plažu u Uvali Stupova



U redakciju Glasa Istre javio se čitatelj koji tvrdi da je njemački investitor koji namjerava izgraditi do 40 luksuznih vila na rubnom obalnom dijelu općine Kršan pored Brestove, na granici između Istarske i Primorsko – goranske županije, ogradio dio atraktivne Uvale Stupova.


Čitatelj tvrdi da su četiri Nijemca zagradila cijelu plažu u Uvali Stupova, da su došli putem s gornje strane i ograda i sva oprema, koju je po njemu netko dopremio morskim putem, te ih je čekala u uvali. Što se događa u tom dijelu općine Kršan pokušali smo saznati od općinskog načelnika Romana Carića, no on nam je samo kratko odgovorio:





– Nemam komentara, to je privatni projekt, rekao je Carić pa smo pojašnjenje potražili kod predstavnika investitora, Josipa Milića, suvlasnika tvrtke » Amre projekt« iz Nunberga koja je prije tri godine od privatnog vlasnika kupila šest hektara neurbaniziranog zemljišta kako bi nakon urbanizacije ovdje sagradila luksuzan turistički kompleks.


Zašto je to učinio?


Milić opovrgava tvrdnje čitatelja.



– Plaža nije ni u kojem pogledu zatvorena niti je omogućen pristup plaži. Ograđen je samo prostor oko kućica na dijelu našeg terena, jer smo dužni staviti zaštitnu ogradu zbog radova, izrade šumskog puta za što smo od nadležnog Upravnog odjela Istarske županije dobili dozvolu početkom travnja.


Stavili smo znakove upozorenja, a sve u svrhu zaštite posjetitelja Uvale Stupova, kako bi ovdje sigurno mogli provoditi ugodno vrijeme na plaži, da ne prelaze ogradu zbog vlastite ali i naše sigurnosti. Tamo su u tijeku radovi na šumskom putu, a postoji i mogućnost odrona kamenja.


Zbog veličine našeg zemljišta od oko šest hektara, šumski put po odobrenom i potvrđenom projektu od strane odsjeka za izdavanje dozvola Istarske županije dug je 1,4 kilometra, govori Milić te navodi kako su za njih problemi počeli u kolovozu prošle godine dolaskom građevinske inspekcije koja po njegovom mišljenju nije bila nadležna.



– Došli su bez ikakve usmene ili pismene najave, ne znam na čiji poziv ili nalog, a njihov smo odgovor čekali u probijanju svih mogućih rokova. Dapače, mi smo imali pravo nekadašnji postojeći put na privatnoj parceli koji postoji od 1968. godine urediti i pročistiti kako bi mogli imati prohodan put na našoj parceli.


U tom dijelu radova i dan danas ne koristimo nikakve materijale niti dovozimo bilo kakav materijal, koristimo samo prirodu i materijal koji se nalazi na našem zemljištu. U cijelom tom procesu do dobivanja dozvole u travnju ove godine, dolazili smo i dalje do problema bez obzira na suglasnost i odobrenje svih državnih tijela.


Što je s izgradnjom vila?


Naša se dokumentacija osporavala cijelo vrijeme iz nama nepoznatih razloga i od nepoznatih ljudi, kaže Milić a na pitanje što i kako dalje, što je sa izgradnjom do 40 luksuznih vila za što je potrebna izmjena i dopuna Prostornog plana Istarske županije i općine Kršan te prenamjena šumskog i ostalog poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, odgovara:



– Ovim našim šumskim putem imamo mogućnost prohoda kroz našu privatnu parcelu te korištenje te iste. Tim šumskim putem omogućavamo i jedini vatrogasni put u općini Kršan za što smo dobili pohvale Hrvatskih šuma jer smo očistili šikare i grmlja te smanjili mogućnost požara.


To zemljište od oko šest hektara koje smo kupili prije tri godine od privatnih vlasnika, da li u obliku šume ili poljoprivredno potpuno je nemoguće koristiti jer se na terenu nalazi šikara i samo kamenje.


Što se tiče cijelog projekta te izmjena i dopuna Prostornog plana mi smo odradili nekoliko vrlo kvalitetnih razgovora s Općinom Kršan i Istarskom županijom kojima zahvaljujem na njihovom zanimanju da nas saslušaju.


Uzeli su naše materijale na razmatranje i nadamo se ugodnoj suradnji na zadovoljstvo Županije, Općine i naše tvrtke, rekao je Milić te dodao kako smatra da su toliku pozornost mještana i medija koja im nije potrebna ni u kakvom obliku dobili zbog korisnika ribarskih kućica u Uvali Stupova, za koje tvrdi da su ilegalno sagrađene.


Sastanak bez dogovora


– Korisnici tih kućica sa područja općine Mošćenička Draga i njihovi preci sagradili su te kućice na tuđem privatnom zemljištu samovoljno i bez ičije dozvole. Nijedan korisnik tih kućica nije s područja Istarske županije.


Saznajem da oni svojim političkim vezama i obiteljskim poznanstvima rade sve da onemoguće naš projekt i bilo kakve daljnje radove na našem privatnom zemljištu. Prije godinu dana sastao sam se s njima, a sastanak je organizirao načelnik općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj, ali nije postignut nikakav napredak.



Ti korisnici ribarskih kućica tražili su od nas sve što je protivno zakonima Republike Hrvatske i zaštiti privatnog posjeda, kaže naš sugovornik Josip Milić.


Bilo kako bilo, na potezu su Istarska županija, a zatim i Općina Kršan od kojih investitor očekuje Izmjenu prostornog plana kako bi im se završetak ili pak obustava projekta izgradnje do 40 luksuznih vila s pratećim sadržajima.


Milić kao i mještani općina Kršan i Mošćeničke Drage čekaju odgovor mjerodavnih tijela, rješenje neizvjesnosti i problema sa korisnicima 12 ribarskih kućica u uvali Stupova.


Ribarske kućice


Milić smatra da su toliku pozornost mještana i medija koja im nije potrebna ni u kakvom obliku dobili zbog korisnika ribarskih kućica u Uvali Stupova, za koje tvrdi da su ilegalno sagrađene.


Načelnik predlagao referendum


Kako je Glas Istre već pisao, Josip Milić je u listopadu prošle godine predstavio projekt na sjednici Općinskog vijeća Kršana. Tada je Milić iznio da je riječ o projektu uksuznog turističkog resorta s vilama do deset metra visine, maksimalno 40 vila, te ukupno 500-tinjak kreveta u uvali Stupova iza Vidikovca.



Milić je tada pojasnio da su oni podružnica njemačkog holdinga specijaliziranog za razne projekte, uključujući boarding kuće pod brandom Eco Smart Apartments s fokusom na inteligentnom smart home sistemu koji pomaže pri optimiranju prirodnih resursa i povećava komfor tijekom boravka.


Istaknuo je kako sve njihove kuće uglavnom rade energetski neutralno, pomoću fotonaponskog sustava, a resort bi, uz kompleks vila s petsto kreveta, imao tri heliodroma, terene za tenis i košarku, bazen i restoran, pročistač otpadnih voda, samostalno fotonaponsko napajanje električnom energijm te pristupne ceste do plaže koju bi svi mogli koristiti. Kazao je i kako je tvrtka već kupila šest hektara zemljišta potrebnog za realizaciju ovog projekta.


Tada je načelnik Roman Carić rekao da se mještani trebaju izjasniti o ovom kapitalnom projektu, te je najavio referendum na tu temu. Do dana današnjeg, spomenuti referendum nije ni raspisan.