Štorija od mašte

Kanađanka Sabrina Sancic izrađuje blještave kreacije inspirirane hrvatskim motivima

Mija Dropuljić

FOTO: Privatna arhiva

FOTO: Privatna arhiva

Posebno su popularne tenisice s prepoznatljivim kockicama

Brend Bella Crystal Design plijeni poglede svojim glamuroznim i blještavim kreacijama koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Našu su pažnju posebno privukle kreacije s hrvatskim motivima – savršeni modni dodaci za nogometnu ludnicu i vatrena srca navijača.


Iza brenda Bella Crystal Design stoji Sabrina Sancic koja ukrašava i ručno izrađuje predmete s kristalima koji svakoj modnoj kombinaciji pružaju glamuroznu notu.


Rođena Kanađanka u svoje kreacije utkala je i prepoznatljive hrvatske motive, a za ljubav prema Hrvatskoj kriv je njen muž. 


“Udala sam se za vrlo tradicionalnu hrvatsku obitelj iz Karlovca koja se preselila u Kanadu.  Počašćena sam i ponosna što sam dio kulture koja cijeni obitelj, tradiciju i Boga.


Ne samo da sam vlasnica tvrtke i dizajnerica, već sam i majka i jako sam ponosna što svojoj kćeri pokazujem vrijednost marljivog rada i kreativnosti, istovremeno poštujući hrvatsku kulturu”, započinje svoju priču Sabrina. 



Sve je počelo sa Sabrininim vjenčanjem…


Njezina blještava priča započela je sa Sabrininim vjenčanjem. Mladenka je htjela na svadbi nositi dizajnerske cipele ukrašene kristalima, no taj je par cipela bio preskup za budžet mladenaca.


Sabrina je tada odlučila napraviti svoje vjenčane cipele iz snova…


Dok sam vježbala, a zatim dovršavala svoje cipele, krenula sam i na izradu kristaliziranih predmeta za svoju djevojačku zabavu.


Bila sam inspirirana da nastavim jer sam se zaljubila u taj proces postavljanja kristala tijekom kojeg stvaraš vrlo jedinstven uzorak. Na dan mog vjenčanja, gosti su bili oduševljeni mojim cipelama i pitali su mogu li im izraditi pojedine stvari.


Tada sam prvotno počela s dječjim cipelama jer je to bilo manje ‘platno’ i uspjela sam nekome stvoriti uspomenu za cijeli život. U tom je trenutku rođen Bella Crystal Design koji se s vremenom proširio na različite artikle”, objašnjava Sabrina.


Danas Sabrina izrađuje brojne predmete u najljepšim kristalnim uzorcima, a posebno su popularni oni s hrvatskim motivima.



Tradicija igra veliku ulogu


Sabrina ističe da tradicija igra izuzetno veliku ulogu u njenoj obitelji, a prioritet joj je tu istu tradiciju i običaje prenijeti na svoju kćer. 


“Želim da je ponosna na svoje hrvatske korijene i na državu iz koje potječe. Kako bude odrastala, želim da cijeni i čuva hrvatsku kulturu u Kanadi”, ističe ponosna majka. 


Upisali smo je u hrvatsku školu da bi naučila jezik i ostala bliska s drugim članovima zajednice, izgradila veze i trajna prijateljstva s obiteljima u kojima smo suprug i ja odrasli.


Smatramo da je važno da iduća generaciju odrasta imajući na umu svoju baštinu.


Budući da je moj suprug odrastao u zajednici, želimo joj pokazati vrijednost zadržavanja bliskosti sa svojim nasljeđem da bi mogla na to  potaknuti i svoju buduću obitelj.


Također smo župljani Norval Hrvatske Katoličke Crkve ovdje u Kanadi gdje posjećujemo mnoga događanja, a kćer će ove godine sa svojom folklornom grupom HKUD Kralj Zvonimir nastupati na crkvenom pikniku povodom Svetog Ante.”



Hrvatski motivi su izuzetno popularni


Sabrina do sada, nažalost, još nije posjetila Hrvatsku, no naglašava da bi zajedno s obitelji iduće godine trebala posjetiti članove obitelji i prijatelje. 


“Do sada sam vidjela samo slike i videe i to je doista dragulj u Europi. Najviše me veseli posjetiti regije poput Zagreba, Zadra, Splita i Karlovca”, kaže. 


Sabrina na samom početku nije izrađivala predmete inspirirane prepoznatljivim hrvatskim motivima nego joj se prije deset godina na preporuku obratila klijentica koja je tražila da dizajnira cipelice za krštenje njezine kćeri te d dizajn bude inspiriran hrvatskom kulturom. 


“Ovo je u početku bilo vrlo nezgodno jer nisam bila sigurna mogu li uopće napraviti cijelu zastavu na tako maloj površini. 


Kad sam detaljnije pogledala sliku tradicionalnog grba na zidu kuće moje svekrve i svekra, počela sam proučavati različite simbole i uzorak crvenih i bijelih kvadrata.


Odlučila sam napraviti uzorak grba na potplatima dječjih cipelica kako bi se prilikom snimanja fotografija djeteta, koje sjedi uspravno, mogao vidjeti taj uzorak.


Budući da je ovo bio moj izvorni koncept i prvi dizajn, željela sam osobno isporučiti predmet kako bih prva vidjela reakciju kupaca.


Dok su otvarali kutiju, njihova obitelj koja je doputovala iz Hrvatske na taj događaj, bila je zadivljena detaljima i preciznošću.


Bio je to zaista izuzetan trenutak, vidjeti ponos i radost u njihovim očima”, ističe Sabrina. 



Umjetnost i kultura


No, reakcije nisu pristizale samo od Hrvata nego su njenim dizajnom bili oduševljeni i Sabrinini kupci koji nisu obiteljski povezani s Hrvatskom. Te reakcije su je iznenadile jer je bila uvjerena kako specifičan dizajn ima usku klijentelu.


“Kod mnogih je moj dizajn pobudio interes za Hrvatsku koju su počeli istraživati online, ostajući redom oduševljeni njenom ljepotom.


Naš ponos potaknuo je mnoge da se raspitaju i educiraju o našoj tradiciji, kuhinji, zemlji, pa čak i jeziku.


Zaista je nevjerojatno vidjeti kako umjetnost i kultura putem mode mogu povezati ljude da prošire svoje horizonte”, pojašnjava.



Ususret Europskom nogometnom prvenstvu


Početkom EURO-a i utakmica hrvatske nogometne reprezentacije, Sabrina ističe da su izuzetno popularne Crystal Nike tenisice s prepoznatljivim crveno-bijelim kockicama. 


“Kupci u ovo doba žele pokazati svoj hrvatski ponos. Za vrijeme Božića, primjerice, popularni su ukrasi inspirirani grbom. Mnogi ih poklanjaju svojoj obitelj.


Vjerujem da su ti predmeti najpopularniji jer su tako osobni, bliski i dragi njihovom srcu. To je dio njihove povijesti, posebno za one kupce koji trenutno ne žive u Hrvatskoj pa ih dizajn podsjeća na mali komadić doma”, kaže Sabrina.



Inspiracija može biti posvuda


Sabrina objašnjava da inspiraciju za svoje kreacije pronalazi u svakodnevnim zadacima što može biti kupnja namirnica, pa čak i linije pojedinih logo – tipova na kućnim potrepštinama.


Ponekad joj se rodi ideja dok vozi ili ugleda neku, primjerice, iznošenu torbicu, koja bi uz njen make over dobila posve novi sjaj.


“Svoje najbolje ideje i koncepte crtam putem pokušaja i pogrešaka. Iako imam inspiracije i to zvuči kao odlična ideja, dugotrajnost i kvaliteta proizvoda su mi ipak najvažniji.


Ponekad će mi se čak i potencijalni kupci obratiti s idejom, a ako mislim da koncept ili vrsta materijala ne bi bili idealni za ovu vrstu posla, vrlo sam otvorena u vezi s tim.


Svjesnost da je kvaliteta ispred kvantitete, vrijednost je iza koje stojim i to mi daje inspiraciju da se konstantno usavršavam i poboljšavam kako bih zadržala povjerenje svih svojih prošlih i budućih kupaca”, jasno ističe Sabrina. 



Set tenisica


“Uvijek pozdravljam kupce da postavljaju pitanja, a ponekad i podijele kakvu viziju imaju na umu. Tako mogu biti sigurna da je njihov komad jedinstven.


Većina mojih sadašnjih kupaca dolazi iz Hrvatske i reakcija kada osobno vide svoje artikle je nevjerojatna. Također, proizvode šaljem diljem svijeta jer je hrvatska kultura vrlo jaka u Kanadi, Australiji, SAD-u i Njemačkoj.


Mnogi su mi kupci postali prijatelji jer vole dijeliti fotografije na kojima nose svoje artikle, a to me svaki put me istinski dirne u srce”, kaže.


Sabrina ima brojne planove za budućnost, a trenutno dizajnira set tenisica koje će biti potpuno prekrivene kristalima koje je lansirala neposredno prije početka europskog nogometnog prvenstva. 



Planovi za budućnost


“Planiram više raditi unutar filmske i glazbene industrije. Kristalizirani svjetlucavi predmeti savršeni su za pozornicu.


Rad s glazbenicima i unutar filmske i TV industrije oduvijek je bio moj san, a budući da sam tek počela ulaziti u to, voljela bih nastaviti.


Smišljanje novog dizajna uvijek se razvija, a praćenje trendova zna biti brzo, ali ne planiram usporiti. Tek sam na početku”, za kraj zaključuje Sabrina.


Dobra vijest je što Sabrina svoje kreacije šalje diljem svijeta.


Najbolje ju je kontaktirati putem službenog Instagram profila ili na e-mail [email protected].