Matea Butorac

Plivačica Primorja AM danas će nastupiti na EP-u: “Bila bih presretna da ponovim Pariz”

Ivana Vaupotić

Matea Butorac/A. KRIŽANEC

Matea Butorac/A. KRIŽANEC

Ne želim se baviti nekim prognozama, već se koncentirati na izvedbu u obje discipline - rekla je 21-godišnja Riječanka



RIJEKA Matea Butorac bit će jedna od glavnih uzdanica hrvatske reprezentacije u umjetničkom plivanju na Europskom prvenstvu, što danas počinje u Beogradu. Plivačica Primorja Aqua Marisa danas će nastupiti u kvalifikacijama slobodnog sola (10 sati), u petak joj pak predstoje kvalifikacije u mješovitom duetu s klupskim kolegom Adrianom Gavelleom.


– Moja najveća želja je da oba nastupa odradim bez bazne ocjene, a onda ćemo vidjeti što će mi to donijeti. Ne želim se baviti nekim prognozama, već se koncentirati na izvedbu u obje discipline – započela je Matea Butorac, koja je prošle godine u Fukuoki ispisala povijest i postala prva Hrvatica koja se plasirala u finale Svjetskoga prvenstva. Kvalifikacije je završila na devetom mjestu, u finalu je bila dvije pozicije slabije plasirana.


– Ništa se nije promijenilo, meni je i dalje osjećaj isti, koncentriram se samo na sebe i to što radim – poručila je 21-godišnja Riječanka, višestruka prvakinja Hrvatske, koja je upravo u Beogradu debitirala za hrvatsku reprezentaciju, i to 2017. godine kada je kao mlađa juniorka nastupila na juniorskom EP-u u Beogradu.




– Mislim da svaka plivačica razmišlja samo o tome da ne dobije baznu ocjenu jer ti ona može uvelike smanjiti ukupnu ocjenu i plasman. Zbog uvođenja novih pravila došlo je i do promjene poretka. No, isto tako, na svakom jačem natjecanju svi dižemo težinu, pa tako i moja trenerica Valerija Petračina i ja. Zasad nam dobro ide, na posljednjoj provjeri uoči Beograda, natjecanju Svjetske serije u Parizu, bilo je jako dobro, osvojila sam šesto mjesto u solu u konkurenciji 25 natjecateljica i šesto mjesto u duetu s Adrianom. Natjecali smo se na bazenu na kojem će se održati Olimpijske igre pa je i to bilo posebno iskustvo. Konkurencija je bila velika, bila je to odlična vježba za ono što nas očekuje u Beogradu. Bila bih stvarno presretna kada bih to uspjela ponoviti – nastavila je Matea, koja će prvi put nastupiti u mješovitom duetu na velikom natjecanju.


– Baš mi je drago što ćemo nastupiti u duetu, radujem se svakom treningu. Kao što uživam u solu, uživam i u duetu. Adrian je super dečko, lijepo je raditi s njim. Nema pritiska, duet mi nije nikakva distrakcija nego na to gledam kao na novu priliku i baš joj se radujem – rekla je studentica treće godine studija Farmacije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu.


– U zadnje vrijeme je dosta naporno, evo neposredno prije odlaska u Beograd imala sam ispit iz Farmaceutske kemije. Fakultet je u Zagrebu, a treninzi su u Rijeci. Dosta je teško sve to uskladiti. Kada dođem na bazen, moram biti sto posto koncentrirana i spremna za trening, da ispavljam greške i svaki dan budem sve bolja, a opet kada dođem doma, moram biti sto posto koncentrirana na fakultet da bih mogla učiti i položiti ispite – zaključila je Matea Butorac.


Četiri hrvatska predstavnika

Osim članova Primorja Aqua Marisa, Mateje Butorac i Adriana Gavellea, hrvatske boje u Beogradu branit će plivačice Medveščaka, Mia Piri u tehničkom solu te u tehničkom i slobodnom duteu zajedno s Korinom Maretić.