Veliko slavlje

U Imotskom otkriven spomenik Mercedesu: Među umjetnicima koji su ga klesali su i studenti iz Rijeke

P. N.

Foto Zvonimir Barisin/PIXSELL

Foto Zvonimir Barisin/PIXSELL

Bijela plahta skrivala je kameni spomenik koji su do detalja klesali mladi umjetnici akademija iz Splita, Zagreba, Rijeke, Danske, Slovenije…



Nije ni zazvonilo podne na Franjinom zvoniku gradske crkve, a na malom platou gdje se nalazi spomenik Mercedesu na budućem Trgu imotskih iseljenika, orila se pjesma, vijorile zastave (uz onu grada Imotskog, Hrvatske i zastava Njemačke – op.a.) i prskala blagoslovljena voda iz ruku lokalnog crkvenog dušebrižnika fra Zorana Kutleše. Nešto više od deset tisuća ljudi nije se dalo na suncu koje je izazivalo neugodu, sve kako bi ih prvih redova vidjeli ono o čemu se dugo sanjalo i pričalo – spomenik limenom ljubimcu kao vječni znamen na sve one koji su osjetili kako je otići iz svog grada Imotskog i zemlje i jesti kruh u tuđini, piše portal Dalmacija News.





Bijela plahta skrivala je kameni spomenik koji su do detalja klesali mladi umjetnici s akademija iz Splita, Zagreba, Rijeke, Danske, Slovenije… “Oda radosti” koju su izveli europski prvaci HPO Gradska glazba Imotski kao da je notama pričala kako je Imotski dobio kamenu grdosiju vrijednu divljenja po cijeloj Europi.


Foto Zvonimir Barisin/PIXSELL


Slavlje je u gradu podno gore trajalo satima i prije nego su Ivan Topić Nota, idejni začetnik spomenika uz dvogodišnjeg unuka Juru Kordića otkrili spomenik koji je mrtva slika Mercedesa 115. minike. Lijepu našu izvela je umjetnica Rahela Ujević i Ružica Bušić, nastupili su i članovi KUD Dikovača iz Zmijavaca, onda Mandolinski orkestar Imotski, Roko Mustapić sa recitacijom o gastarbajterima Luke Paljetka pa do pojavljivanja Čedomira Lizatovića, imotskog baštinara kulture i tradicije s dva magarca, piše portal Dalmacija News.


 


Foto Zvonimir Barisin/PIXSELL