Donacija

PGŽ učenicima OŠ Mrkopalj darovala mali kombi za veliko veselje

Marinko Krmpotić



Mali kombi za veliko veselje danas su predstavnici Primorsko-goranske županije darivali učenicima OŠ Mrkopalj, a mali su Mrkopaljci, uz svoje nastavnike, odgovorili lijepim nastupom školskog pjevačkog zbora te čak i recitacijom o dosadašnjem kombiju.


Školski kombi u dobru i u zlu


– Naš školski kombi uvijek je tu, u dobru i zlu – kroz stihove je progovorio Luka Fak, ne zaboravivši kroz pjesmu pohvaliti i vrijednog vozača Danijela Šporera koji brine o tome da se kombi što manje kvari.


Danijelu će sada biti itekako lakše jer je prethodnim kombijem “odvrtio” 220.000 kilometara, a ovaj danas darovani broji ih tek 60.




Dakle, non novcat i vrijedan 40.475 eura koliko je za njega platila PGŽ čija je dožupanica Marina Medarić predala Draganu Crniću, ravnatelju mrkopaljske OŠ, ključeve novog vozila.


Zahvalivši na ovom daru ravnatelj Crnić goste je pozdravio ponajprije baš u ime učenika putnika.



– Od ukupno 48 učenika naše škole njih 28 su učenici putnici pa se već i iz tog podatka vidi koliko nam je kombi potreban. Zahvalni smo na pomoći koju nam je pružila PGŽ, a nadamo se takvom razumijevanju i dalje – rekao je Crnić, dok je svečanosti nazočan načelnik Mrkoplja Josip Brozović podsjetio na dugu i čestu suradnju i pomoć Županije Mrkoplju.


PGŽ nabavlja kombije za učenike


– Naše aktivnosti prati čini mi se gotovo svaki županijski ured.


Uz njihovu pomoć uređena je, između ostalog, atletska staza kraj osnovne škole, realizirani radovi na ambulanti, uređuje se Goranska kuća, dat će doprinos pri radovima na cesti za Vrbovsku poljanu, pomogli su i pomoći će pri brojnim zahvatima na komunalnoj infrastrukturi u mjestu, a sada evo daruju i školu kojoj, koliko je meni poznato, treba pomoći i pri sanaciji krovišta pa se nadam da će i tu Županija iskazati razumijevanje – rekao je načelnik Brozović.


Svečanosti je bila nazočna i Edita Stilin, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje koja je napomenula kako se u školskoj 2023/24 godini kombi vozilima koje je, sukladno zakonskim odredbama, osigurala Primorsko-goranska županija, prevozilo ukupno 246 učenika.


– Njih 220 su učenici goranskih osnovnih škola, 22 učenika su iz OŠ Klana te četiri iz OŠ Frane Petrića na Cresu. Troškove svih tih vozila, a to znači gorivo, registraciju, popravke, auto gume i osiguranje – u potpunosti snosi Primorsko-goranska županija kroz tzv. decentralizirane funkcije školstva.


Trošak nabave ovog vozila iznosio je 40.475 eura, a postupak zajedničke javne nabave provela je PGŽ u suradnji sa školom – rekla je pročelnica Stilin.


28 malih putnika


Dvadeset i osam učenika putnika svakodnevno u mrkopaljsku osnovnu školu stiže iz Begova Razdolja, Sungera, Brestove Drage i lokacije Banija-Sunger


. Dnevno kombi prelazi minimalno 89 kilometera, a godišnje je riječ o 16. 000 km vezanih uz obvezu prijevoza učenika putnika pri čemu treba istaći činjenicu da je prijevoz najteži zimi, posebno iz Begova Razdolja, najvišeg naseljenog mjesta Hrvatske.