PPMHP

“Dječja mašta može svašta”: Brdo kulture predstavljen uz godišnju izložbu Muzejskog malo ateljea

Valentina Botica

Foto Milan Đekić

Foto Milan Đekić

Otvorena je i godišnja izložba radova Muzejskog malog ateljea – MuMA-e, »Dječja mašta može svašta«, šestoro malih polaznika Muzejskog malog ateljea



RIJEKA – U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja predstavljen je projekt Brdo kulture uz godišnju izložbu radova Muzejskog malog ateljea – MuMA-e pod nazivom »Dječja mašta može svašta«. Ovo je četvrta godina zaredom kako Muzej u suradnji s brojnim kulturnim ustanovama Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije organizira ovaj značajan kulturni projekt.


Brdo kulture osmišljeno je s ciljem obogaćivanja kulturnog života grada Rijeke tijekom cijelog lipnja, a namijenjen je svim dobima i interesima, s naglaskom na baštinu – kulturnu, arheološku, povijesnu, plesnu, glazbenu, ali i sportsku.


Denis Nepokoj, autorica projekta, naglasila je da je i sport ušao u projekt jer su sport i kultura dvije osnovne komponente urbanog života. »Nekad palača vlasti, sada palača kulture, ali i sporta, idućih će mjesec dana biti ishodišna točka mnogobrojnih sadržaja kojima ćemo vašu pažnju usmjeravati na baštinske teme i baštinu kao sastavni dio kulture življenja. Da bismo to mogli, osmislili smo različite programe namijenjene najrazličitijim uzrastima i interesima.




Svi će u ovogodišnjem programu Brda kulture pronaći nešto za sebe«, najavila je Nepokoj.


Glavna točka predstavljanja projekta bila je izložba »Dječja mašta može svašta« šestoro malih polaznika Muzejskog malog ateljea, kojima su dodijeljene diplome. Radi se o specifičnoj likovnoj radionici za djecu predškolskog uzrasta i razredne nastave, u kojoj razvijaju svoje kreativno stvaralaštvo u Muzeju inspirirani fundusom i izložbama koje se odvijaju u Muzeju.


Ravnateljica muzeja Tamara Mataija ponosna je na Muzejski mali atelje: »Veliko mi je zadovoljstvo što ove godine Brdo kulture otvaramo jednom posebnom izložbom Muzejskog malog ateljea koji postoji već 10 godina. Od samog nam je početka bila želja da stvorimo jedno okruženje gdje će djeca moći likovno izražavati svoju kreativnost, a istovremeno okruženi umjetninama i muzejskim predmetima koji su važni za našu baštinu. Čestitam polaznicima koji su marljivo radili cijele ove školske godine i čiji rezultat vidimo večeras«, rekla je Mataija.


Program Brdo kulture uključuje više od dvadeset različitih događanja – plesne nastupe, koncerte, kazališne predstave, dječje dramske predstave i radionice te brojne druge aktivnosti koje će oživiti baštinu i našu zajednicu.


Organizator projekta je Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, a suradnici su Muzej grada Rijeke, Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka, Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova, Ustanova »Ivan Matetić Ronjgov«, Udruga Kombinat, HNK Rijeka i Klub navijača Armada.