Svečanost

Opatijski ogranak Počasnog Zastavnog voda proslavio 15. rođendan

Aleksandra Kućel Ilić

Snimila Ana KRIŽANEC

Snimila Ana KRIŽANEC

Program je pred velikim brojem uzvanika s područja cijele Liburnije i PGŽ vodila Zvijezdana Klobučar Filčić, prigodne stihove je pročitala opatijska pjesnikinja Marina Česen, a na "prvih 15 godina PZV-a" uz kratak povijesni presjek podsjetio njegov zapovjednik Božidar Boško Budaj - Bolero



OPATIJA – Počasni Zastavni vod UDVDR-a Primorsko-goranske, ogranak Opatija, proslavio je svoj 15. rođendan. Svečanost je započela uz paljenje svijeća kraj spomenika hrvatskim braniteljima u Voloskom i uz misu zadušnicu u crkvi svete Ane, a nastavila se ispred opatijske Sportske dvorane “Marino Cvetković” uz nastup Puhačkog orkestra Lovran i pozdravne govore. Obljetnicu su liburnijskom PZV-u čestitali i obećali mu daljnju podršku izaslanik ministra hrvatskih branitelja Marko Ratković i opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin, a pohvalama i čestitkama se pridružio i predsjednik UDVDR-a PGŽ-a Franjo Božinović. Program je pred velikim brojem uzvanika s područja cijele Liburnije i PGŽ vodila Zvijezdana Klobučar Filčić, prigodne stihove je pročitala opatijska pjesnikinja Marina Česen, a na “prvih 15 godina PZV-a” uz kratak povijesni presjek podsjetio njegov zapovjednik Božidar Boško Budaj – Bolero.


Snimila Ana Križanec


– Naša se povijest počela pisati još od postrojavanja u Kranjčevićevoj ulici gdje je rođena ideja o osnivanju počasnog zastavnog voda u Opatiji. Prvi smo puta izašli u javnost u Kraljevici kod spomenika braniteljima sa samo dvije zastave, a u daljnjoj su realizaciji puno pomogli naš prvi zapovjednik i osnivač Mirko Novoselović i bojnik Damir Barić i tako smo uspjeli nabaviti ukupno osam zastava i prvi puta ih nositi 2009. godine. Bilo je to veliko iznenađenje za svih koji su se okupili na proslavi Oluje, pa smo počeli sve više dobivati pozive za praznike i prigodna obilježavanja, te odavanja počasti našim braniteljima diljem Hrvatske. Imali smo u početku svoje, rovovske uniforme, a zatim smo, zahvaljujući financijskoj pomoći svih liburnijskih jedinica lokalne samouprave uspjeli kupiti nove uniforme koje danas nosimo. U tih je 15 godina PZV imao u prosjeku 20 članova u dobi između 50 i 80 godina, a kroz njega je do danas prošlo 35 ljudi, te se uvijek s poštovanjem prisjećamo i naših preminulih članova i odajemo im počast. Nastojat ćemo i dalje održati ovaj Počasni zastavni vod koji je jedinstven u RH, rekao je Budaj i istaknuo želju za jačom suradnjom s nadležnim Ministarstvom koju im je na samoj svečanosti izaslanik Ratković i obećao.


U nastavku programa održan je svečani mimohod po opatijskoj glavnoj prometnici do tržnice gdje je upriličeno druženje s građanima, a zatim i posjet spomeniku palim braniteljima kraj Ville Antonio i rođendanska proslava na opatijskoj boćariji.


Snimila Ana KRIŽANEC


Snimila Ana KRIŽANEC


Snimila Ana Križanec