Prijavite se!

Pet godina Najiznajmljivača: “To je nagrada, simbioza vas i vašeg rada s objektom”

Edi Prodan

Akcija pokrenuta koordinacijom Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske turističke zajednice i Novog lista, a pokazala se kao jako zanimljiva, nadasve korisna i izuzetno poticajna



– Naša titula je primljena odlično, definitivno nam je pomogla u povećanju obima posla, svaki gost koji dođe i vidi našu nagradu kaže da je zaslužena, pa čak i više od toga. Vraćaju nam se stari gosti, tako da smo prezadovoljni i presretni.


Ono što nas također veseli su promjene u našem okruženju. Turistički napredak u našem kraju je sve bolji, primjerice prošlog vikenda se održavao Festival pjenušaca i jagoda po našim vinarijama, što je rezultiralo činjenicom da se tražila soba više. Svako malo se održava neko zanimljivo i turistima privlačno događanje tako da je to još jedan plus nama iznajmljivačima.


Impresije, razmišljanja, ali i činjenice, naprosto statistika jer i njome promatramo jedan dio turističkog poslovanja, su to koje nam je iznijela Tatjana Štimac, vlasnica objekta Moj hir u kojem nudi sobe za iznajmljivanje iz Stankova. Živopisnog i nadasve ugodnog mjesta nedaleko Jastrebarskog, na samom rubu Zagrebačke županije i nadomak sve popularnije Plešivice, »hrvatske Champagne«.




Prije dvije godine i dobitnica nagrade za najbolju iznajmljivačicu turističkih soba Hrvatske, dakle naša najiznajmljivačica, na jedan jako lijepi način ocrtavaju korisnost akcije Najiznajmljivač.



Tatjana i Miro Štimac uredili su Moj hir, Foto: Edi Prodan

Korisno i poticajno


Prošlo je pet godina od njezinog pokretanja, izbora najboljih kuća i vila za odmor, apartmana i soba, ali i svih onih posebnosti na koje se nailazi tijekom obilaska najboljih – iznajmljivača koji su ušli u finalno natjecanje. Akcija je pokrenuta koordinacijom Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske turističke zajednice i Novog lista, a pokazala se, neposredno pred Božić 2019. godine kad su dodijeljene nagrade uistinu iznimnim iznajmljivačima, kao jako zanimljiva, nadasve korisna i izuzetno poticajna.


Iako smo dakako morali pauzirati za vrijeme pandemije, akcija nije nikad stala. Pa tako ni ove godine kad kreće u stalnu misiju pronalaženja najboljih. Zanimljivo, peto izdanje Najiznajmljivača kreće pod vodstvom – trećeg ministra turizma.


Ne, nije ta funkcija turbulentna, nego je počela u zadnjoj godini mandata ministra Garija Cappellija, da bi je nakon njega preuzela ministrica Nikolina Brnjac. Bile su to četiri čudesne godine jer hrvatski je turizam dobivao okvir u kojem će djelovati do kraja desetljeća.


Dobivao je i Strateški plan održivog turizma do 2030. godine, a u sve se to uklapala i misija Najiznajmljivača, neumornog istraživača koji je u protekla četiri izdanja prešao skoro svaki pedalj Hrvatske, više od 20 tisuća kilometra, što je polovica puta oko – svijeta.


Sada, nakon parlamentarnih izbora na čelo Ministarstva turizma dolazi iznimno iskusna i u sve tajne turizma upućena osoba, dolazi Tonči Glavna koji je u ministarstvu koje sada vodi obavljao posao državnog tajnika, uz samu ministricu najupućenijeg u sve tajne funkcioniranja djelatnosti koja nam osigurava dvadeset posto proračuna, dvadeset posto standarda i života.


Dakako, u središtu pozornosti su nam uvijek bili iznajmljivači, ljudi koji i danas nose čak 60 posto turističkog poslovanja Hrvatske kad su smještajni kapaciteti u pitanju.


Sada, prije početka novog izdanja Najiznajmljivača, obratili smo se nekima koje smo prethodnih godina nagrađivali. Pitanja je bilo mnogo, primjerice kako je naša nagrada djelovala na njihovo poslovanje, ali i ono je li došlo do značajnijih napredaka u kvantiteti i kvaliteti regije u kojoj posluju.



Interijer objekta Moj hir

Velik dio gostiju se vraća


Prva od onih koje smo zatražili odgovore na ova zanimljiva pitanja bila je Jasna Colnar, iznajmljivačica koja je za kuću za odmor Mali medo u Bužimu, mjestu nedaleko prometnice Gospić – Karlobag, skroz ispod Velebita, smjestila u Liku. Kako se čini, dakako ne samo zbog naše nagrade – nikad nije požalila.


– Ma je bilo je svega pomalo nakon vaše nagrade, neki su mi čestitali, Grad Gospić nas je spomenuo u emisiji HRT-a »Dobro jutro, Hrvatska«, ali u kontekstu povećanju broja turističkih noćenja u Ličko-senjskoj županiji, ne samo naše nagrade ili razgovora o iznajmljivaštvu.


Mada, čini mi se da se naša nagrada, priznanje koje je od Novog lista, Hrvatske turističke zajednice te dakako Ministarstva turizma dobio Mali medo mogla možda i bolje iskoristiti, upravo za promociju Like.


Da, TZG Gospića je stavio našu priču na FB, zvao me i novinar Hrvoje Matejčić koji je o nama napravio reportažu, pojašnjava nam Colnar, da bi nastavila o »stalnoj borbi« za bolje poslovanje.


– Što se tiče povećanja obima poslovanja, sve smo stavili na društvene mreže – nagradu, snimke i članke iz Novoga lista tako da je dakako imalo velikog odjeka unutar zajednice u kojoj živimo i djelujemo.


Osobno vaša nagrada jako mi puno znači, jer nakon samo godinu dana poslovanja dobiti takvu nagradu, golemo je priznanje, pogotovo kad dolazi od Novoga lista te iz činjenica da ste prije donošenja odluke obišli čitavu Hrvatsku.



Jasna Colnar s priznanjem za najbolju ruralnu kuću za odmor, Foto: Vedran Karuza

Mi se i daje trudimo dignuti poslovanje na još veći nivo, dodali smo još jednu sobu kako bismo povećali komoditet, stalno ulažemo, sređujemo prostor. Također, idem na sve relevantne seminare gdje mogu naučiti nove vještine u poslovanju jer – znanja nikad dosta, pojašnjava nam Colnar.


S druge strane, što pokazuju i knjige utisaka, gosti su oduševljeni s njima i modalitetom poslovanja koji su postavili. Uostalom tome u prilog ide i činjenica da im se velik dio gostiju – vraća.


– Srce mi je puno kad to vidim jer se uistinu dajem ovom poslu, a to, kako se vidi, gosti osjete. Stalno potičem promjene, podizanje kvalitete objekta i boravka u njemu. Znaju me moji i napadati s pitanjem kad mislim – uživati u životu. A ja uživam zato što ćemo uskoro gostima moći ponuditi jog za boće, jedan manji zip-line,… ma imam vam planova i volje za tri života, pojašnjava nam Jasna.


Ono što se dijelom također može pripisati Malom medi je rast potencijala za turizam na ličkom podvelebitju, kao i u čitavoj Lici.


– U Bužimu se radi niz kuća za turizam, mislim da je vodeće malo mjesto po broju kuća što se namjenski grade za turističko poslovanje. Nadam se da je i ovaj naš mali raj doprinio tome da se prepozna kakav turistički potencijal ima Lika, zaključila je Colnar.



Pogled iz zraka na kuću za odmor Mali medo

Nagrada za trud


Na kraju našeg pregleda u Najiznajmljivačima nekih od najbolje ocijenjenih turističkih objekata, odlazimo u Istru, u Villu Alison Deluxe. Lanjska najbolja vila je iz šireg labinskog područja, točnije iz općine Nedešćina koja se promovira u jedan od najvećih generatora održivog turizma Istre.


Danijela Faraguna i njezina obitelj su uistinu primjer kako se treba i mora baviti tim poslom, kako se stječe povjerenje gostiju.


– Ponajprije, još bih se jednom zahvalila što ste prepoznali naš radi i dodijelili nam tako vrijednu i važnu nagradu. U našoj smo općini pa i mnogo šire probudili veliki interes, a jako nam je bilo drago da su nas zvali i iznajmljivači iz Poreča, a znamo da je u slučaju tog grada riječ o jednoj od turistički najrazvijenijih sredina u Hrvatskoj, kako bi došli vidjeti naš objekt, što smo im s velikim zadovoljstvom i omogućili.



Danijela Faraguna s priznanjem za najbolju vilu za 2023. godinu, Foto: Vedran Karuza

Jako smo zaintrigirali iznajmljivače kako izgledaju naši objekti i zbog čega baš mi. Što se gostiju tiče, puno njih nije upoznato s time dok ne dođu u objekt, a s obzirom na to da su nam trenutno oba objekta popunjena i da su gosti su zadovoljni, izgleda da radimo kako treba.


Svaki put kad dobijemo lijepu recenziju zaista budem sretna i ponosna, to je najveća nagrada za naš trud. Da, moram Vam biti iskrena da se i dan danas kad pogledam titulu Najiznajmljivača osjećam zaista odlično i ako još uvijek ponekad ne vjerujem da smo je uz toliko konkurencije upravo mi osvojili, s mnogo nam je ponosa istaknula Danijela Faraguna, još jedna od onih koji istinski potvrđuju kako turizam prije i iznad svega čine – ljudi.


Najiznajmljivač ide dalje, vjerujete li u svoj rad, potvrđuju li vam to i gosti, na vama je samo da se prijavite. I zapamtite – da, jako je važna kvaliteta objekta, njegov položaj, sadržaji, namještaj i madraci, ali prevagu uvijek donosite vi.


Najiznajmljivač je nagrada, simbioza vas i vašeg rada s objektom, samo zgrada nikako nije dovoljna. Turizam smo mi, ne samo »mramor, kamen i željezo«, kako je u davna vremena, šezdesetih godina prošlog stoljeća kad je nastajao i moderni hrvatski turizam, pjevala grupa Roboti.


Jer ono »lako može biti slomljeno«. Ljubaznost, istinska radost i poštovanje gosta mnogo su snažniji i od najtvrđih materijala iz te vječne pjesme.



Villa Alison Deluxe


Luksuzan interijer Ville Alison Deluxe

Prijavite se!

Najiznajmljivač ide dalje, vjerujete li u svoj rad, potvrđuju li vam to i gosti, na vama je samo da se prijavite. I zapamtite – da, jako je važna kvaliteta objekta, njegov položaj, sadržaji, namještaj i madraci, ali prevagu uvijek donosite vi!