Snimio SERGEJ DRECHSLER
Nakon "podnevnice" u svom kratkom obraćanju brojnim posjetiteljima, za koje je bilo pripremljeno 1.500 obroka fažola, gradočanelnik Mostarac, svima je zaželio sretan 1. maj, te napomenuo da živimo u vremenu kada se radnici i dalje bore za bolje plaće
povezane vijesti
KASTAV Lijepo sunčano vrijeme oko podneva napunilo je Trg Belveder u Kastvu gdje se održavala tradicionalna proslava Međunarodnog praznika rada. Uz fažol kojeg je spremila ekipa pizzerije Rustica, gumeni grad za djecu i svirku grupe Trio Vox, okupila se uglavnom sredovječna i starija generacija, ne samo stanovnika Kastva već i cijele županije. Tako je u izvrsnom fažolu uživala obitelj Ožbolt iz Prezida. Antonio, Marjan, Lana i Elvira nakon ručka uživali su u sunčanom i toplom danu, a dobrodošlicu im je osobno zaželio i gradonačelnik Kastva Matej Mostarac.
Vrhunac programa bila je prvomajska “podnevnica” Glazbenog društva Spinčići, kao finalna budnica tog dana na Kastavštini. Veselo glazbeničko društvo započelo prvomajskim budnicama najprije u Spinčićima u 6 ujutro, zatim u Trinajstićima u 6.15, u Rubešima u 7, budnicom u Kastavu u 7.30 te Jardasima u 8 sati.
Nakon “podnevnice” u svom kratkom obraćanju brojnim posjetiteljima, za koje je bilo pripremljeno 1.500 obroka fažola, gradočanelnik Mostarac, svima je zaželio sretan 1. maj, te napomenuo da živimo u vremenu kada se radnici i dalje bore za bolje plaće, a umirovljenici za mirovine dostojne pristojnog života nakon svoje radne karijere.
– Živimo u vremenima u kojem radnici i s drugih kontinenata dolaze raditi kod nas, ponestalo je radne snage brojnih zanimanja i rad je sve više na cijeni, jer je radnika sve manje, rekao je Mostarac te zamolio okupljene da zaplješću za izvedbu budnice Glazbenog društva Spinčići.
Okupljeni su zapljeskali, a kada je Mostarac zamolio i za pljesak za ekipu pizzerije Rustica, koja je pripremila fažol za sve prisutne, začuo se još jači pljesak.
– Izgleda da je gastronomija ovaj put pobijedila glazbu, šarmantno je primijetio Mostarac.
A ekipa iz Rustike zbilja je vrhunski odradila posao u što smo se i osobno uvjerili. Fažol je bio baš onakav kakav treba, a naročito kada ocjenu daju oni kojima je to bio omiljeni obrok za vrijeme služenja vojnog roka i koji znaju prepoznati vrijednost tog obroka kada se on kuha “na veliko” na terenu.
U pripremi u čak dvije pokretne “vojnične kuhinje” uz 130 kilograma graha, bilo je 40 kilograma kobasica i još 40 kilograma suhih rebaraca, kao i svih ostalih gastro dodataka koji čine recept tog kultnog obroka.
Olivera Stojanovskog, vlasnika kultne Rustike, koji je poznat po pizzama, zamolili smo u velikog gužvi u pokretnoj kuhinji za komentar – kako posjetitelji ocjenjuju njegov “vojnički grah” koji priprema pred njima.
– Svi hvale, a to mi je poseban kompliment, rekao je Oliver i napomenuo da svaki rat dobivaju ovakve pokretne kuhinje i dobar obrok, jer ako je vojska gladna nije nizašto, a kamoli za ratovanje. Zapravo rat se dobiva zahvaljujući dobroj kuhinji i sitoj vojsci, a ne Rafalima, zaključio je Stojanovski.