Kontrirati treba tek kada se osjeti konkretan potez. Ribe ulovljene ovakvim predvezom će biti 'školski' zakačene, tako da straha od spadanja s udica nema
povezane vijesti
U obalnom se ribolovu beach ledgering tehnikom često dogodi da već u prvim zabačajima ješka bude napadnuta dok još tone.
To se može primijetiti jedino ako se struna nakon što dotakne površinu mora odmah napne i održi takvom dok olovnica ne dotakne dno.
Trzaji su jedva osjetni, naravno ukoliko se riba u prvom udaru ne objesi na udicu. Tako napadaju bugve i šaruni, koje mnogi upravo zbog tako specifičnih grizeva nazivaju letećom ribom. Takva situacija zahtijeva poseban predvez.
Osnova ovog predveza je duga do 2,5 metra, s fluorokarbonskim pramama promjera 0,18 milimetara, dugima od 30 do 50 centimetara, raspoređenima ravnomjerno cijelom dužinom preveza.
Na kraju prama se nalaze udice crystal, aberdeen ili match, širine luka od 8 do12 milimetara. Ovaj se predvez vrlo praktično može primijeniti u ribolovu uz okomito ozidane pristanišne obale spuštanjem do polovice dubine.
Naravno, u tom slučaju se koristi olovnica manje težine, svega 15 do 20 grama. Vrlo dobra ješka za ovakav ribolov je dagnja koju treba ješkati bogato i donekle nemarno. Krajevi koji vise samo će dodatno razdražiti ribu i potaknuti je na hranjenje umanjujući joj oprez i podozrivost.
Kontrirati treba tek kada se osjeti konkretan potez. Ribe ulovljene ovakvim predvezom će biti ‘školski’ zakačene, tako da straha od spadanja s udica nema.
Jednako tako nema straha ni od promašenih kontri. Riba koja je još uvijek u procesu obnavljanja zimom istrošenih zaliha gladna je, pa će se nakon što kuša ponuđenu ješku svakako vratiti po još.
Ako su bugve primarna lovina, tada posebno treba obratiti pažnju na stanje predveza. Naime, ove ribe prilikom izvlačenja zubima neprestano grickaju, tako da prama uz samu udicu u pravilu bude vrlo oštećena već nakon nekoliko izvučenih riba.
Naravno, trzanje s ovakvim predvezom nećete osjetiti kao s kratkim pramama, ali bi lovina koju nasučete mogla pružiti veliki gušt.