Početak predsezone

Uskrsni vikend. Krčani brojnim programima poželjeli dobrodošlicu gostima

Mladen Trinajstić

Uskrsne delicije privukle su pažnju gostiju / Foto M. TRINAJSTIĆ

Uskrsne delicije privukle su pažnju gostiju / Foto M. TRINAJSTIĆ

Osim prigodnim čašćenjima posjetitelja na uskrsnim doručcima u mnogim otočnim centrima, na Krku je tijekom produženog vikenda održano i više sportsko-rekreacijskih i glazbenih programa



 


KRK – Uskrs je na otoku Krku posvuda proslavljen svečanim misnim slavljima. Krčki biskup, msgr. Ivica Petanjak, na uskrsno je jutro predvodio svečano misno slavlje u krčkoj katedrali gdje je, obraćajući se s propovjedaonice okupljenim mnogobrojnim vjernicima, naglasio da se uskrsnuće događa ovdje i sada, a ne kako mnogi među nama drže, na sudnji dan.


Uskrsni doručci


– Zadivljen sam ovako punom katedralom, kakva je ona danas, rekao je Petanjak upitavši okupljene – a gdje ćete biti druge nedjelje? Gdje ćete biti one treće i svih ostalih do Božića? Gdje nestanete kroz cijelu godinu i zašto se danas ovdje tiskamo, a iduće ćemo nedjelje u katedrali moći plesati kolo – slikovito se vjernicima obratio Petanjak upitavši ih što će to, i hoće li uopće, u svima nama danas uskrsnuti? Što će to u nama živjeti ako smo učenici Isusa Krista tek povremeno, prigodničarski. Uskrsnuće je ili sada, ili ga uopće nikad neće niti biti, završio je krčki biskup.


Uvijek rado viđeni – Voljen Grbac i Vivien Galletta / Foto M. TRINAJSTIĆ




Uskrsni je blagdan, već tradicionalno, doba kad na otok u ponešto masovnijim razmjerima počinju pristizati i prvi turisti. Službeni početak predsezone otočane je potaknuo u njihovoj nakani dočekivanja i prigodnog čašćenja svojih posjetitelja sad već uobičajenim i posvud prisutnim uskrsnim doručcima, ali i njihovom uveseljavanju nizom pomno isplaniranih prigodnih programa dobrodošlice.


Dvije tisuće gostiju, najbrojniji u kampovima

 


Spomenimo i da je za protekle uskrsne blagdane tek manji dio otočnih smještajnih kapaciteta otvorio svoja vrata. Osim kod privatnih iznajmljivača i malobrojnim, uglavnom onim manjim hotelima koji su proteklih dana radili, glavnina uskrsnih posjetitelja grada Krka boravila je i u više no solidno popunjenim kampovima. Kako nam je predstavila Ivana Kovačić, direktorica TZG-a Krka, tijekom uskrsnog je vikenda u gradu Krku boravilo više od dvije tisuće gostiju koji su pri tom ostvarili gotovo sedam tisuća noćenja. Uvjerljivo najviše bilo je Nijemaca (njih više od 1,6 tisuća), a potom su po brojnosti prednjačili Slovenci, Austrijanci, Slovaci i domaći gosti.

Tijekom uskrsnog jutra vrijedni su krčki turistički djelatnici na štandu postavljenom na Veloj placi Krčanima i posjetiteljima tog turističkog središta tako dijelili šarene pisanice, pogače i ostale tradicionalne slatke uskrsne delicije. Sve se to odvijalo uz zvuke evergreena kojima su tradicionalno uskrsno druženje žitelja i pristiglih posjetitelja tog otočnog grada popratili u Krku uvijek rado viđeni glazbeni gosti – Voljen Grbac i Vivien Galletta koje je u njihovim izvedbama na klavijaturama pratio prof. Vladimir Babin. Slično je bilo i u većini ostalih otočnih turističkih centara – Omišlju, Njivicama i Baški gdje se najveći kršćanski blagdan, osim misnim slavljima, također obilježavao i prigodnom podjelom slatkih uskrsnih delicija.


Krčki biskup, msgr. Ivica Petanjak, predvodio je misu u krčkoj katedrali / Foto M. TRINAJSTIĆ


Biciklistička tura


Treba napomenuti i da je u sklopu programa povezanih s produljenim uskrsnim vikendom na Krku održano i ponešto sportsko-rekreacijskih i glazbenih programa. Među ostalim, u Krku je prijepodne Uskrsnog ponedjeljka bilo obilježeno besplatnom biciklističkom turom u sklopu koje su ljubitelji bicikliranja imali priliku provozati se okolicom grada Krka. Samo koji dan prije, u organizaciji Turističke zajednice grada Krka, otočani i njihovi posjetitelji imali su priliku sudjelovati i u besplatnoj interpretacijskoj šetnji središtem Krka, odnosno vođenom story telling razgledu povijesnih lokaliteta grada.


Snimio M. TRINAJSTIĆ