Tradicija

Capirota, fanesca, mämmi… evo što se objeduje za Uskrs u zemljama diljem planete

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Dok se u paganstvu vjeruje da tjera zle duhove, kod kršćana pletenica od tri niti simbolizira Presveto Trojstvo

Dok se kod nas na uskršnjem stolu najčešće mogu pronaći uz pisanice nadjev, kuhana šunka, mladi luk, slatki kruh, orehnjača i mnogi drugi poznati specijaliteti, znate li što se za Uskrs jede u zemljama diljem svijeta?


Ovim putem vodimo vas na jedan svjetski gastro đir i upoznajemo vas sa specijalitetima koji se na blagdan Uskrsa mogu pronaći u raznim drugim zemljama i kulturama – a od kojih svaki ima svoju zanimljivu priču i običaj.


Ekvador: fanesca


Uskršnja juha naziva fanesca tradicionalno je jelo koje se može pronaći na stolovima u Ekvadoru. Sastojci za ovu juhu – ili bolje rečeno varivo dolaze iz svih regija zemlje te na jednom tanjuru predstavlja čitavu raznolikost ove zemlje.


Spravlja se od ribe, mlijeka, sira, graha, pšeničnog brašna, češnjaka i čak dvanaest vrsta žitarica koje simboliziraju dvanaest apostola Isusa Krista.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Layla Pujol {Laylita} (@laylapujol)



Italija: pizza chiena


Pizza chiena tipično je uskršnje jelo iz Napulja, regije u susjednoj nam Italiji.


Tradicionalno, ovo jelo priprema se na Veliki petak, dok se u njemu uživa na Veliku subotu. Unatoč nazivu, izgledom i okusom razlikuje se od tradicionalne pizze te podsjeća na slanu pitu.



Rumunjska: pasca


Ovo jelo veoma je slično slatkom kruhu kod nas popularno znanog kao pinca. Pasca je jedno od najpopularnijih uskršnjih jela u Rumunjskoj, a radi se o slatkom kruhu od sira i grožđica.


Ovo jelo u sebi ima paganske korijene – okruglog je oblika zlatne boje te predstavlja sunce koje simbolizira život.


Inače, na Veliku subotu, Rumunji pripremaju kruh kod kuće kako bi ga odnijeli na nedjeljnu uskršnju misu i kako bi se tamo blagoslovio. Slijedeći ovu tradiciju, osoba će te godine uživati u blagostanju.



Meksiko: capirotada


Capirotada se u Meksiku počinje nalaziti na stolovima još u u korizmi, a radi se o slastici koja se spravlja sa pudingom od kruha s voćem kao što su grožđice i banane, uz dodatak badema i sira namočenih u zaslađeno mlijeko s cimetom.


Recept se modificira ovisno o regiji.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli kiwilimón recipes (@kiwilimonrecipes)



Grčka: tsoureki


Tsoureki je pleteni slatki kruh koji vuče snažnu simboliku kako u paganskoj tako i u kršćanskoj vjeri. I za jedne i za druge kruh predstavlja život, dok pletenica ima različita značenja.


Dok se u paganstvu vjeruje da tjera zle duhove, kod kršćana pletenica od tri niti simbolizira Presveto Trojstvo. Nakon pečenja na kruh se stavljaju jaja obojena crvenom bojom koja predstavljaju Kristovu krv.



Finska: mämmi


Jedno od tipičnih finskih uskršnjih jela je mämmi, desert koji se priprema i do nekoliko dana prije samog objedovanja a koji se sastoji od vode, raženog brašna, mljevenog raženog slada, soli i sušene, mljevene korice seviljske naranče. Poslužuje se s vrhnjem na Veliki petak.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Tytti (@tyttirii)



Jamajka: escovitch


Bivajući karipskom zemljom, tipična uskršnja hrana Jamajke temelji se na ribi. Nakon prženja, marinira se u pikantnom umaku od bijelog luka, trakica mrkve i paprike. Escovitch se poslužuje na Veliki petak s bijelom rižom ili bammyjem, tradicionalnim kruhom od manioke.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli @karainthekitchn