Foto: Pixabay
Za razliku od drugih vrsta mesa, poput bifteka, na primjer, pljeskavice je važno dobro ispeći
povezane vijesti
Oni koji jedu meso često se odlučuju za hamburgere koji se brzo pripremaju, a popularni su i kod djece.
No, kada je riječ o njihovoj pripremi, postoji zlatno pravilo koje se nikako ne smije zanemariti, a koje malo tko zna: hamburger mora biti dobro pečen.
Naime, u slučaju hamburgera bolje je da okus ne prevlada nad sigurnošću hrane.
Istina, dobro pečeni hamburger može izgubiti dio svoje “sočnosti”, no odabirom kvalitetnog mesa nećete izgubiti ništa (ili gotovo ništa).
Ali zašto se hamburgeri nikada ne bi trebali poslužiti slabije ili srednje pečeni?
Ovo nije, kao što ste shvatili, preferencija hrane, već stvarni sigurnosni problem.
Za razliku od drugog mesa pripremljenog na roštilju ili tavi, poput odreska, hamburger na površini može sadržavati patogene mikroorganizme poput salmonele i Escherichie coli.
Te se bakterije mogu infiltrirati tijekom procesa mljevenja mesa, zbog čega je temeljito pečenje ključno za njihovo uklanjanje.
Međunarodne vlasti, kao što je USDA u Sjedinjenim Državama (zemlja koja je veliki potrošač mesa i posebno hamburgera), preporučuju pečenje mljevenog mesa na unutarnjoj temperaturi od najmanje 72°C što je bitno za ubijanje bakterija koje ga potencijalno kontaminiraju i tako ga učiniti sigurnim za konzumaciju.