Popularni križanac

Objašnjavamo zašto je brunch idealno rješenje za vikend

Šarlota Brnčić

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Pravo rješenje za dane kada ne morate rano ustati

Brunch je križanac doručka (breakfast) i ručka (lunch), koji uključuje i slatka i slana jela i koji se konzumira u kasnim jutarnjim /ranim poslijepodnevnim satima.


Ako dobro promislite, to je pravo rješenje za nedjelje i praznike, kada niste prisiljeni rano ustati iz kreveta i nađete se u sredini jutra koje je prekasno za doručak, ali još uvijek prerano za ručak.


Postavši trend, često se nudi kao švedski stol u restoranima nedjeljom, za zabave i posebne prigode te nakon poslovnih sastanaka.


Od čega se sastoji brunch?


Prigoda je to u kojoj se konzumiraju i slatka i slana jela, koja, ovisno o prilici i kontekstu, mogu biti rustikalnija (krafna s jogurtom i slani kolači) ili pak složenija i sofisticiranija (tost s avokadom, pecivo s lososom).


Konzumira se, okvirno, u terminu od 10.30 do 11 sati ili od 13 do 14 sati.


Koji dan je prikladan za brunch?


To je obred vikendom (subota i nedjelja), odnosno praznicima.


Ukratko, prikladan je za one dane kada vam se ne žuri te imate više vremena da se opustite i malo posvetite prvom obroku u kuhinji.


Što ne smije nedostajati na brunchu


Uključuje i slatku i slanu hranu, koju prate svježe salate i ukusno šareno sezonsko voće.


Dobro ide uz čaj, kavu i voćne sokove.


Nekoliko tipičnih jela za brunch


Must-have anglosaksonske tradicije su jaja poslužena sa slaninom, plus grah u umaku od rajčice.


Tipično jelo za doručak (a samim tim i za užinu) je goveđe pečenje, koje se služi hladno i narezano na vrlo tanke ploške.


Brunch američkog porijekla uključuje:


  • jaja Benedict, poslužena s holandskim umakom
  • club sendvič: dupli sendvič punjen piletinom ili puretinom, hrskavom slaninom, zelenom salatom, rajčicama i majonezom pomiješanom sa senfom
  • francuski tost: idealan za prilog i slatkim i slanim jelima, a to su kriške narezanog kruha umočene u tijesto napravljeno od mlijeka, tučenih jaja, šećera i prstohvata cimeta, a zatim pečene u tavi s malo otopljenog maslaca
  • bagels, punjen po želji (obično lososom i svježim sirom)