Foto Marko Gracin
Moja je želja bila da se vratimo restauratorskim korijenima koji su nam i donijeli vidljivost i prepoznatljivost na domaćoj gastro sceni. Što znači fini restoran u kojem se mogu pojesti jela po narudžbi, gdje su dobrodošli izletnici, djeca, psi", rekla je Kelli Nikolac
povezane vijesti
Hrvatska gastronomska scena dobila prvi slučaj u kojem restoran vraća Michelinovu zvjezdicu, piše portal Kult Plave Kamenice. Draga di Lovrana, poznati kvarnerski restoran podno Učke, Michelinovu je zvjezdicu dobila 2019. u mandatu chefa Denija Srdoča (koji je kasnije dobio zvjezdicu i u Nebu u Hiltonu). Sada zvjezdicu želi vratiti.
Vjerojatni razlog je mogući, vjerojatno izgledni gubitak zvjezdice o kojem se u gastronomskim krugovima priča već neko vrijeme, a koji bi restoranu donio negativan publicitet, piše Kult Plave Kamenice. Poznato je još od Srdočeva odlaska iz Drage di Lovrana da njeni vlasnici nisu zainteresirani voditi restoran na Michelinovoj razini, pa ovaj potez zapravo i ne čudi. Za Dobru hranu su izjavili da im je zvjezdica “donijela samo probleme i otjerala stare goste.”
Michelin je u Hrvatsku došao 2017. godine, nijedan restoran koji je dobio zvjezdicu još je nije izgubio iako ima nekoliko kandidata na čelu upravo s Dragom di Lovrana, koja je od 2019. promijenila nekoliko chefova, piše Kult Plave Kamenice.
U Sloveniji je nedavno chef Jorg Zupan odlučio vratiti zvjezdicu, točnije zatvoriti svoj ljubljanski restoran Atelje koji je imao zvjezdicu i u istom prostoru otvoriti Aftr, nešto neformalniji ali gastronomski zapravo jednako ambiciozan projekt. No, u dvije zemlje još nije bilo slučaja da restoran odluči vratiti zvjezdicu. Ovdje je važno reći da restorani tehnički ne mogu vraćati Michelinove zvjezdice. Oni mogu izraziti želju da ih se ne uvršatava u Michelinov vodič, ali o tome koji restoran ulazi u vodič a koji ne, odlučuje isključivo njegovo uredništvo.
Kuhar Hari Benić
U novoj epizodi, Draga di Lovrana pokušat će vratiti goste iz svojih starih, bazičnih dana, s novim kuharom Harijem Benićem, koji je u restoranu radio pod mentorstvom Zdravka Tomšića. Novi jelovnici, uglavnom a la carte, bit će orijentirani na jednostavnije riblje tanjure i morske plodove, jer vlasnici Drage di Lovrana obitelj Nikolac imaju nekoliko ribarnica koje opskrbljuju restoran.
Mlada vlasnica restorana je Kelli Nikolac koja je za kormilom kvarnerskog restoran i hotela zamijenila oca Christiana Nikolca.
‘Kada smo sredinom listopada prošle godine zatvorili cijeli objekt, moj otac više nije vidio smisla u konceptu koji smo do tada vodili. Postalo je jednostavno preskupo i neisplativo. Posao je u potpunosti prepustio meni, a moja je želja bila da se vratimo restauratorskim korijenima koji su nam i donijeli vidljivost i prepoznatljivost na domaćoj gastro sceni. Što znači fini restoran u kojem se mogu pojesti jela po narudžbi, gdje su dobrodošli izletnici, djeca, psi… Opuštajuća atmosfera, fina i raznolika hrana uz birana vina, ali i vino kuće po pristupačnim cijenama. A taj koncept nije onaj koji nam je donio Michelinovu zvjezdicu stoga smo ju odlučili vratiti‘‘, objašnjava za Gloriju. 23-godišnja Kelli koja ima preciznu viziju kako treba izgledati novi smjer neopterećen priznanjima i zvjezdicama.
Želim voditi pošteni restoran s vrhunskim namirnicama
‘‘Ne mogu voditi restoran s konceptom koji ne podržavam i koji nam je donio puno briga i problema. Zato sam preokrenula priču, vratila ju, rekli bismo na tvorničke postavke, odnosno period kada smo 2006. kretali u posao. Ne želim biti opterećena zvjezdicama i nagradama već voditi pošteni restoran s vrhunskim namirnicama u kojem će se svatko osjećati ugodno. Zato smo kao šefa kuhinje angažirali Harija Benića koji je kod nas radio jedanaest godina kao sous chef uz Zdravka Tomšića koji je kreirao jela i koncept Drage di Lovrana u samim počecima i koji nas je smjestio među poželjne kvarnerske gastro destinacije‘‘, rekla je Kelli Nikolac za Gloriju.