Izložba predškolaca

U krčkom Decumanusu bilo veselo i šareno: “Čuvamo, maštamo, stvaramo!”

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić



U krčkom je Decumanusu danas bilo veselo i šareno.


Kao i obično kad su u pitanju krčki predškolci i njihova već tradicionalna godišnja izložbena predstavljanja rezultata kreativno-edukativnih odgojno obrazovnih programa koji se provode u otočnim dječjim vrtićima, i ovog je puta na svečanom otvorenju izložbe sve “žarilo i sjalo”, što od samoga postava, što od pozitivne energije kojom mališani pristupaju svakom takvom povjerenom im zadatku.





Otvorenju izložbe radova polaznika Dječjeg vrtića Katarina Frankopan, upriličene pod motom i nazivom “Čuvamo, maštamo, stvaramo!”, uz ravnateljicu te ustanove, Irenu Žic Orlić i čelnicu Centra za kulturu Grada Krka, Maju Parentić, nazočio je i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, koji nije propustio iskazati svoje divljenje bogatstvu, ljepoti, sadržajnosti ali i aktualnosti izložbenog postava autorstvo kojeg supotpisuju polaznici svih otočnih područnih jedinica te “sveotočne” predškolske ustanove, jednako kao i njihove odgajateljice i odgajatelji.



Vrtićarci i vrtićarke koji su svečanost otvorenja izložbe obogatili pjesmom i recitacijama, u središte svog stvaralačkog rada ovog su puta stavili ekologijom nabijenu tematiku otpadnoga tekstila.



Prikaz kreativnosti mališana, iskazan kroz crteže, slike, skulpture ali i mnoge uporabne predmete, motiviran je temom globalnih ekoloških problema s naglaskom na pretjeranu proizvodnju tekstila koji se, zbog svoje pristupačne cijene, sve više nagomilava i na kraju završava na otpadu.



– Postav izložbe pokazuje kako se od odbačenog i starog tekstila mogu izraditi korisni i kvalitetni dekorativni i uporabni predmeti, i to uz samo malo dobre volje, mašte i gotovo zaboravljenu vještinu šivanja u kojoj su se, pod budnim okom svojih vrtićkih teta, u postupku pripreme ove izložbe priliku okušati imali i brojni mališani.



Izložbom Čuvamo, maštamo, stvaramo obuhvaćeni su radovi koje su u proteklim mjesecima predano kreirali i svojim rukama stvarali polaznici Matičnog i Područnog vrtića Krk, kao i iz ostalih otočnih podružnica – Milohnići, Omišalj, Njivice, Malinska, Vrh, Punat, Baška, Vrbnik i Polje.



Svaki od navedenih vrtićkih kolektiva predstavljen je se radovima u raznim likovnim tehnikama u usvajanju kojih su, treba i to spomenuti, osim vrtićaraca i njihovih odgajatelja aktivnu ulogu uzeli i roditelji otočnih predškolaca.