
Piše: doc.dr.sc. Gordana Kenđel Jovanović dipl.ing.nutr.
Odjel za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju
Odsjek za hranu, predmete opće uporabe i unapređenje prehrane
Voditeljica Laboratorija za unapređenje prehrane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ
Od hrane očekujemo da podrži potrebe organizma, zaštiti i unaprijedi zdravlje, te omogući osjećaj ugode, međutim, ne očekujemo da će izazvati nepovoljnu reakciju. Tada nam je često prva reakcija izbjegavanje sumnjive hrane. Pretpostavlja se da je gotovo svaka peta osoba bar jednom doživjela nepovoljnu reakciju na hranu, gotovo 26 milijuna europske populacije ima alergiju na hranu a njih oko 10% preosjetljivost na hranu. Zbog razlike u ozbiljnosti za zdravlje i sličnosti simptoma važno je razlikovati vrstu nepovoljne reakcije koje mogu biti imuno posredovane, od kojih je najpoznatija alergija na hranu te imuno neposredovane od kojih je najpoznatija intolerancija ili osjetljivost na hranu. Alergijska reakcija na nepovoljne sastojke hrane često je brza i burna reakcija imunosnog sustava, otpušta se histamin, leukotrijeni i prostaglandini te IgE protutijela što dovodi do raznih simptoma alergije kao što su svrbež i osip kože, rinitis, kašljanje, oticanje ili otežano disanje. Većina reagira blaže, ali za neke može biti i vrlo opasno ako se ne reagira na vrijeme. Intolerancije na hranu koje nisu imunološki posredovane uzrokuju sporije odgovore organizma otpuštanjem IgG protutijela zbog čega je otežano otkrivanje sumnjive hrane.
OPASNOSTI NEPOVOLJNE REAKCIJE NA HRANU
Početna reakcija intolerancije na hranu odvija se u crijevima onda kada nije moguće pravilno probaviti hranu. To može biti zbog nedostatka probavnih enzima, osjetljivosti na sastojke hrane ili prehrambene aditive, ali i zbog nepovoljnog sastava mikrobima koji značajno utječe na imunost i opće zdravlje. Neliječenje nepovoljnih reakcija na hranu, osobito intolerancije na hranu, može potaknuti razvoj kronične upale i stanja kao što su upalne bolesti crijeva, autoimune bolesti, bolesti štitnjače, bolovi u zglobovima, neobjašnjivo debljanje ili gubitak težine, fibromialgija, brojni problemi zdravlja kože i neurološka stanja poput umora, slabije koncentracije, depresije. Liječenje zahtjeva promjenu prehrane, međutim, samostalno mijenjanje izbjegavanjem sumnjive hrane može spriječiti pojavu neželjene reakcije, ali može pogoršati zdravstveno stanje osobito ako se ne konzumira hrana koja će nutritivno zamijeniti onu hranu koja se izbjegava. Nestručna promjena prehrane može biti opasna kod djece i adolescenata gdje isključivanje namirnica, poput mlijeka, jaja, ribe ili pšenice može dovesti do poremećaja rasta ili ozbiljnog nedostatka mikronutrijenata, poput željeza, cinka, kalcija i vitamina D. Također može biti opasno za starije i one s određenim bolestima gdje nedostatak neke hranjive tvari može ozbiljno narušiti zdravlje.
ŠTO U SLUČAJU SUMNJE NA INTOLERANCIJU?
Kod pojave simptoma nepovoljne reakcije na hranu važno je savjetovati se sa zdravstvenim radnicima i napraviti pouzdane dijagnostičke i nutricionističke provjere kojima će se utvrditi i razlikovati nepovoljna reakcija kao moguć uzrok zdravstvenim tegobama. Alergolozi, gastroenterolozi i nutricionisti koji su se susreli s pacijentima koji su nestručno mijenjali prehranu uvidjeli su zdravstvenu štetu zbog nedostatka stručne podrške vezano za prehranu i zbog pogrešnih informacija o uzrocima, dijagnostičkim postupcima i liječenju. Dijagnostičkim testom kojim se može utvrditi intolerancija na određenu hranu te uvidom u detaljno prisjećanje prehrane i simptoma nepovoljnih reakcija ostvaruje se pravovremeno i pouzdano liječenje. Savjetovanjem sa stručnjacima na području prehrane ostvaruje se odgovarajući način prehrane kojim će se podržati liječenje i unaprijediti zdravlje te izbjeći neželjene situacije.
TEST INTOLERANCIJE NA HRANU
Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko – goranske županije pruža uslugu testiranja intolerancije na hranu i savjetovanje s nutricionistom. Dijagnostički test obuhvaća 88 namirnica, a kao pomoćni dijagnostički alat uz medicinsku i prehrambenu anamnezu omogućuje prepoznavanje i liječenje intolerancije ili osjetljivosti na hranu. Moguća je i izrada 7-dnevnog individualnog plana prehrane.
Savjetovanje sa nutricionistom koristan je za one koji žele savjet o prehrani, kako izbjeći hranu koja uzrokuje nepoželjne reakcije, odnosno prilagoditi je nakon dijagnoze alergije ili intolerancije na hranu. Kako bi se zaštitilo zdravlje, važno je dati pouzdane informacije o nepovoljnim reakcijama na hranu, koristiti odgovarajuće dijagnostičke postupke i pružiti stručnu podršku za postizanje prehrambenih ciljeva kada je potrebna promjena prehrane.
Vađenje krvi za testiranje moguće je na šalteru 2, u prizemlju NZZJZ PGŽ na adresi Krešimirova 52a, Rijeka i u Ispostavama prema navedenom radnom vremenu na web stranici Zavoda. Nalaz je gotov unutar tjedan dana. Ponuda za navedenu uslugu može se zatražiti e-mailom: [email protected] ili na broj telefona: 051/554-548. Također, potrebno je ispuniti online Upitnik za savjetovanje s nutricionistom kako bi dobili besplatni savjet je li Vam test intolerancije na hranu zaista potreban ili je dovoljan nutricionistički savjet.