Foto: Pexels
Za uravnoteženu i ukusnu prehranu, a povećava i osjećaj sitosti
povezane vijesti
Zahvaljujući integralnom brašnu, to je kruh koji zadržava svojstva i dobrobiti zrna žitarice.
Raženi kruh obično sadrži manje glutena nego kruh napravljen samo od pšeničnog brašna, ali da bi se tijesto dobro povezalo, ponekad se raženo brašno miješa s jačim brašnom koje sadrži gluten kako bi se dobilo bolje tijesto.
U usporedbi sa žitaricama koje inače nedostaju, raženo brašno je bogato lizinom, važnom aminokiselinom za uravnoteženu prehranu.
Raženi kruh je bogat vlaknima, pomaže u povećanju osjećaja sitosti, potiče crijevni tranzit i pomaže u održavanju kolesterola pod kontrolom.
Koje su glavne prednosti raženog kruha?
Glavne značajke i svojstva raženog kruha:
- prosječni glikemijski indeks
- niži sadržaj glutena
- pomaže u snižavanju kolesterola
- regulira šećere u krvi
- bogat je vlaknima
- povećava osjećaj sitosti
- bogat je lizinom
- promiče uravnoteženu prehranu
- regulira crijevni tranzit
- izvor ugljikohidrata i proteina
- izvor vlakana
- starinski i tradicionalni kruh
- zadržava blagotvorna svojstva raži
Koje su kontraindikacije za raženi kruh?
Kontraindikacije vezane uz konzumaciju raži uglavnom su povezane s prisutnošću glutena.
Ako bolujete od celijakije ili ste osjetljivi na gluten, važno je izbjegavati konzumaciju raži jer sadrži ovu proteinsku tvar, kao i pšenice, ječma, pira i drugih srodnih žitarica.
Za osobe s celijakijom konzumacija raži može izazvati nuspojave i oštećenje tankog crijeva.
Ključno je obratiti pozornost na sastojke koji se koriste u prehrambenim proizvodima i provjeriti jesu li sigurni za vašu bezglutensku prehranu.