FOTO: iStock
Tajna je u začinima
povezane vijesti
Ljepota mesnih okruglica je njihova svestranost. Mogu se jesti i tople i hladne, kao glavno jelo ili uz razne priloge, samostalno ili u varivima i juhama, opcija je beskonačan broj. Bitno je samo jedno: moraju biti savršeno začinjene.
Evo ultimativnog recepta!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sastojci:
- 500 g mljevenog mesa po izboru (govedina, svinjetina, janjetina, divljač, perad ili čak riba)
- 2 kriške miješanog kruha (200 g), najbolje malo posušenog
- 100 ml mlijeka
- 1 luk
- 3 češnja češnjaka
- 1 čili papričica
- 2 žlice maslaca
- 3-4 stabljike peršina
- 4 bobice pimenta
- 4 bobice borovice
- ½ žličice papra u zrnu
- ½ žličice kumina
- 1 puna žlica senfa
- sol
- papar
- 1 žličica slatke delikatesne paprike
- 1 jaje
- Maslinovo ulje za prženje
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Priprema:
Stavite mljeveno meso u zdjelu, a kruh narežite na kockice, prelijte mlakim mlijekom i poklopite. Luk i češnjak sitno narežite, čili očistite od sjemenki i također sitno nasjeckajte. Pirjajte na maslacu dok sve ne omekša. Na kraju umiješajte peršin i ostavite da se ohladi.
Zrnca začina sameljite u mužaru.
U mljeveno meso dodajte senf, sol, papar, papriku i jaje te dobro umijesite. Navlaženim rukama ili jednokratnim rukavicama oblikujte kuglice. Pržite na vrelom maslinovom ulju dok ne postane hrskavo.
Ekstra savjet – evo kako spriječiti da se okruglice ne počnu raspadati tijekom prženja:
Nakon što ste formirali okruglice, nakratko ih stavite u hladnjak. Ako se malo tako ohlade, to će značiti da bolje zadržavaju oblik prilikom prženja.