Savršeno svestrano jelo

Imamo najbolji recept za mesne okruglice

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Tajna je u začinima

Ljepota mesnih okruglica je njihova svestranost. Mogu se jesti i tople i hladne, kao glavno jelo ili uz razne priloge, samostalno ili u varivima i juhama, opcija je beskonačan broj. Bitno je samo jedno: moraju biti savršeno začinjene.


Evo ultimativnog recepta!


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Giorgos Tsoulis (@giorgos_tsoulis)



Sastojci:


  • 500 g mljevenog mesa po izboru (govedina, svinjetina, janjetina, divljač, perad ili čak riba)
  • 2 kriške miješanog kruha (200 g), najbolje malo posušenog
  • 100 ml mlijeka
  • 1 luk
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 čili papričica
  • 2 žlice maslaca
  • 3-4 stabljike peršina
  • 4 bobice pimenta
  • 4 bobice borovice
  • ½ žličice papra u zrnu
  • ½ žličice kumina
  • 1 puna žlica senfa
  • sol
  • papar
  • 1 žličica slatke delikatesne paprike
  • 1 jaje
  • Maslinovo ulje za prženje

 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Káťa Pergnerová (@bananecek)



Priprema:


Stavite mljeveno meso u zdjelu, a kruh narežite na kockice, prelijte mlakim mlijekom i poklopite. Luk i češnjak sitno narežite, čili očistite od sjemenki i također sitno nasjeckajte. Pirjajte na maslacu dok sve ne omekša. Na kraju umiješajte peršin i ostavite da se ohladi.


Zrnca začina sameljite u mužaru.


U mljeveno meso dodajte senf, sol, papar, papriku i jaje te dobro umijesite. Navlaženim rukama ili jednokratnim rukavicama oblikujte kuglice. Pržite na vrelom maslinovom ulju dok ne postane hrskavo.


Ekstra savjet – evo kako spriječiti da se okruglice ne počnu raspadati tijekom prženja:


Nakon što ste formirali okruglice,  nakratko ih stavite u hladnjak. Ako se malo tako ohlade, to će značiti da bolje zadržavaju oblik prilikom prženja.