Fužine

Komadina na sastanku goranske Koordinacije: PGŽ će urediti zdravstvene objekte u Gorskom kotaru

Marinko Krmpotić

Ove bi godine krovište Doma zdravlja u Delnicama trebalo biti obnovljeno / Snimio M. KRMPOTIĆ

Ove bi godine krovište Doma zdravlja u Delnicama trebalo biti obnovljeno / Snimio M. KRMPOTIĆ

Plan je sve objekte kojima je potrebno uređenje obuhvatiti u roku od godine dana, a prema riječima primorsko-goranskog župana Komadine, najprije će se popravljati krov na delničkom Domu zdravlja te ambulante u Fužinama i Brod Moravicama



FUŽINE  Uz nazočnost primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine danas je u Fužinama održan sastanak koordinacije goranskih čelnika na kojem je najbitnija tema bilo stanje primarne zdravstvene zaštite na goranskom području, posebno poboljšanje stanja s ambulantnim i prostorima goranskih domova zdravlja. Uz to, rekao je župan, razgovaralo se i o mogućnosti osnivanja zajedničkog županijsko-goranskog fonda kojim bi se osigurala dodatna sredstva kojima bi se stimulirao dolazak onih liječnika specijalista kojih nedostaje na goranskom prostoru.


Domaćin sastanka Koordinacije goranskih načelnika bile su Fužine / Snimio M. KRMPOTIĆ


Kronični problem


– Većina goranskih objekata vezanih uz zdravstvenu zaštitu traži uređenje, bilo da se radi o zamjeni prozora, obnovi pročelja ili nekim sličnim zahvatima. Županija tu može pomoći i to će i učiniti i to u roku od godinu dana pri čemu će, koliko je meni poznato, najprije na red doći popravak krova na delničkom Domu zdravlja te ambulante i Fužinama i Brod Moravicama. Također smo dogovorili i suradnju s lokalnim samoupravama vezanu uz stipendiranje za studenta ili studenticu logopedije i nadamo se da će netko to i prihvatiti, rekao je župan Komadina, a o trenutačnim mukama s nedostatkom logopeda na goranskom području detaljnije je govorila gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić.


Goranski projekti na »rezervnim listama«

 




David Bregovac iskazao je nezadovoljstvo činjenicom da niti jedan goranski turistički projekt pri nedavnoj kandidaturi za državna i EU sredstva nije uspio.


– Svi smo završili na tzv. rezervnim listama pa sad čekamo da dođe do kakvih promjena. Mi smo kao Općina Fužine izgubili dva boda jer ne možemo dokazati kako bi naš Alpine Coaster koji bi radio u okviru Adrenalinskog centra, dodatno razvio turizam na našem području. Problem je, očito, indeksacija koja nas smješta u visokorazvijena područja, točnije u šestu skupinu od osam, što u stvarnosti ne odgovara istini, a negativno se odražava pri ovakvim kandidaturama, rekao je David Bregovac.

– Logopedi su, rekla bih, kroničan problem cijele Hrvatske, a kod nas je taj problem dodatno izražen jer kod tog ionako malog broja logopeda treba tražiti nekog tko bi došao raditi u Gorski kotar. Mi ćemo te probleme na duže staze nastojati riješiti kvalitetnim stipendiranjem, a kao bržu reakciju ponudit ćemo bitno poboljšanu plaću za tu vrstu liječnika, točnije veću od one koje trenutačno imaju čelnici goranskih lokalnih samouprava. Dosadašnja logopedica s radom je prestala 31. prosinca prošle godine i nama je sada glavni cilj osigurati prvašićima i prvoškolcima osnovne uvjete kako bi bez poteškoća mogli ući u proces školovanja, a za narednu školsku godinu vjerujem da ćemo imati kvalitetno trajnije rješenje, rekla je delnička gradonačelnica Katarina Mihelčić.


Prošle godine Županija je uložila u zgradu fužinske ljekarne, a ove godine trebala bi uslijediti ulaganja u zgradu ambulante / Snimio M. KRMPOTIĆ


David Bregovac, načelnik Općine Fužine, ujedno i domaćin ovog sastanka koordinacije, istaknuo je kako će i goranske jedinice lokalne samouprave i Primorsko-goranska županija učiniti sve da riješe spomenute i slične probleme.


Usporiti promet zbog sigurnosti

 


Razgovaralo se i o sigurnosti prometa je su na goranskim prometnicama, kao i ulicama naseljenih mjesta, sve češće prebrze vožnje pa se traži način da se kroz pojačanu kontrolu, ponajprije kamerama, uvede red i smanji prevelika brzina koja je najčešće i glavni uzrok najtežih prometnih nesreća. Naredni korak bit će izrada analize stanja o čemu će brigu voditi prometna struka i policija.

Apel i državi


– To znači da ćemo morati zahvatiti u vlastite proračune kako bismo našli sredstva za rješavanje tih problema, a to znači da ćemo morati smanjiti sredstva za neke druge planirane projekte. Uz nas, smatram da bi pomoći morala i država koja bi morala prepoznati ruralne krajeve kao veliki potencijal za razvoj te raznim mjerama motivirati ljude da dolaze živjeti i raditi ovdje.


Mi već duže vremena tražimo da ljudima zaposlenim na području Gorskog kotara ostaje bruto plaća jer bi to, uvjereni smo, privuklo bar određeni broj ljudi na dolazak u Gorski kotar. Smatram da sadašnje stanje u kojem država razvija gradove, a zanemaruje ruralne sredine nije dobro, rekao je David Bregovac.