Foto: iStock
Ovo je sjajan recept kada imate previše zrelih banana
povezane vijesti
Banana kruh s duplom čokoladom vrlo je jednostavan za napraviti, no imajte na umu da ne pričamo o klasičnom slatkom kruhu s komadićima čokolade, već pravoj maloj čoko bombi!
Okus mu je blizu onom čokoladne torte s bananom, a ovo je sjajan recept kada imate previše zrelih banana. I da, za ovaj recept neće vam biti potreban mikser!
Sastojci
- 120 g višenamjenskog brašna
- 65 g nezaslađenog kakaa u prahu
- 1 žličica sode bikarbone
- pola žličice soli
- 120 g šalice otopljenog maslaca
- 160 g smeđeg šećera
- 3 velike zrele banane
- 2 velika jaja sobne temperature
- 120 g kiselog vrhnja sobne temperature
- 1 žličica čistog ekstrakta vanilije
- 200 g komadića čokolade
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Kalup za kruh namažite uljem ili stavite papir za pečenje, a dok se pećnica grije, u zdjelu srednje veličine prosijte brašno, kakao prah, sodu bikarbonu i sol. Promješajte i stavite po strani.
U maloj posudi zgnječite tri zrele banane, a u srednjoj zdjeli izmiksajte otopljeni maslac i smeđi šećer dok ne nastane gusta pasta. Dodajte zgnječene banane, kiselo vrhnje i vaniliju. Miješajte dok se ne sjedini.
Dodajte jedno po jedno jaje i dobro promiješajte, a potom dodajte sve suhe sastojke i nastavite miksati miješajte dok se sve ne sjedini. Tijesto će biti malo grudasto zbog banana, no to je posve u redu.
Konačno, dodajte komadiće čokolade (sačuvajte dio za na vrh) i ulijte tijesto u kalup za kruh. Napunite posudu do tri četvrtine visine kalupa, a ako imate viška tijesta možete ga staviti u kalup za muffine. Pospite dodatne komadiće čokolade na vrh tijesta.
Banana kruh pecite 50 do 60 minuta, a provjeriti možete s testom čačkalicom – znati ćete da je kruh gotov kada umetnuta čačkalica izađe čista.
Ostavite kruh od banane da odstoji deset minuta u kalupu, a zatim ga prebacite na rešetku za hlađenje. Pustite da se potpuno ohladi prije posluživanja. Čuvajte ga pokrivenog na sobnoj temperaturi do pet dana, piše StephaniesSweets.