Zdravo i brzo

Recept za zdravi povrtni quiche u bezglutenskoj varijanti

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Glavni sastojci su rajčice, tikvice, špinat i bosiljak, no ljepota je u tome što možete upotrijebiti gotovo pa bilo koje povrće

 Quiche od povrća odličan je za užinu, ručak ili večeru, a u ovoj varijant moći će uživati i oni koji izbjegavaju gluten.


Kroz povrtni quiche u organizam ćete unijeti pregršt svježih namirnica, a njegova izrada ne zahtijeva pregršt kompliciranih sastojaka niti kuhanje od nekoliko sati.


Glavni sastojci su rajčice, tikvice, špinat i bosiljak, no ljepota je u tome što možete upotrijebiti gotovo pa bilo koje povrće.


Stoga, ako tražite lagan, ali zasitan obrok, okušajte se u izradi slasnog povrtnog quichea.


Sastojci


  • 2 žlice ghee maslaca ili ulja od avokada
  • 2 male tikvice, narezane na tanke kolutiće
  • pola glavice nasjeckanog manjeg luka
  • 2 mljevena češnja češnjaka
  • 90 g mladog špinata
  • 200 g malih rajčica, narezanih na tanke ploške
  • 1 žlica mljevenog svježeg bosiljka
  • 8 jaja
  • 60 ml biljnog mlijeka
  • pola žličice soli
  • svježe mljeveni papar po ukusu

Priprema


Zagrijte pećnicu na 180°C.


Dok se pećnica grije, obilno namastite posudu za pitu ili kalup za quiche.


U velikoj tavi rastopite jednu žlicu maslaca ili ulja po izboru na srednje jakoj vatri.


Zatim rasporedite kolutiće tikvica u jednom sloju na dno tave i pecite dok ne postanu smeđe. Okrenite kolute tikvica i pecite s druge strane pa ih izvadite iz posude.


Smanjite vatru pa dodajte preostalu jednu žlicu masnoće i dinstajte luk dok ne postane staklast. Dodajte češnjak i miješajte jednu minutu, a zatim dodajte mladi špinat i kuhajte dok ne uvene. Maknite s vatre.


Ravnomjerno rasporedite smjesu luka/špinata na dno podmazane posude za quiche. Na vrh poslažite kolute kuhane tikvice i kriške rajčice (mali dio pustite za vrh) te pospite mljevenim svježim bosiljkom.


U velikoj zdjeli umutite jaja, mlijeko, sol i papar. Prelijte smjesu preko vrha povrća i malo protresite da se slegne. Na vrh stavite preostale krugove tikvica i kriške rajčice.


Pecite 35-40 minuta, te malo ohladite prije rezanja na kriške. Ukrasite svježim bosiljkom.