INTERVJU

Sous chefovi Ivana Bekavac i Ivan Vrbanec uoči “paklene” atmosfere novog showa “Hell’s Kitchen Hrvatska”

Marko Dobrecović

Foto: RTL

Foto: RTL

Dok odvažni kandidati čekaju da obuku pregače i bace se na posao kako bi dosegli glavnu nagradu od 30 tisuća eura, u ulogu hrvatskog Ramsayja ući će poznati kuhar Tomislav Tom Gretić.



Na samom kraju siječnja paklena atmosfera uzavrele kuhinje dolazi na male ekrane. U srijedu u 21.15 “Hell’s Kitchen Hrvatska” otvara svoje vrata.


Domaća je to inačica poznate britanske kulinarske emisije koju je još 2004. godine, prije dva desetljeća, stvorio i popularizirao Gordon Ramsay.


Dok odvažni kandidati čekaju da obuku pregače i bace se na posao kako bi dosegli glavnu nagradu od 30 tisuća eura, u ulogu hrvatskog Ramsayja ući će poznati kuhar Tomislav Tom Gretić, kojeg već poznajete iz kulinarskih emisija, kao što je “3, 2, 1 – kuhaj”.


Kontrola i nadgledanje




Osim Gretića, sastavni dio emisija bit će i njegovi sous chefovi Ivana Bekavac i Ivan Vrbanec. Kuhari s bogatim iskustvom u emisiji će obnašati ulogu mentora dviju suprotstavljenih timova.


Donosimo intervju s imenjacima sous chefovima. Inspirativni razgovor s dvoje kuhara u naponu snage otkriva njihove uloge u “Hell’s Kitchenu”, ali i ostale zanimljive pojedinosti njihove svakodnevice.


“Hell’s Kitchen Hrvatska” 31. sijačnje započinje s emitiranjem na RTL-u i to s vama u ulozi sous chefova. Što točno znače uloge koje su vam dodijeljene i kakve ćete aktivnosti provoditi u kuhinji?


Ivana: Ivan i ja smo u ulogama sous chefova. Drugim riječima, zaduženi smo za kontrolu i nadgledanje svoga tima i izvještavanje chefa Toma o potencijalnim problemima.


Ivan: Naše uloge su tu da pratimo i kontroliramo timove. Imamo dva tima i dvije kuhinje koje paralelno rade, pa chef Gretić ne može pratiti do detalja sve što se događa u obje kuhinje i voditi servis, tako da smo mi ti koji prate kako kuhari rade, ima li grešaka i koje su, pa situaciju prenosimo njemu.


Kakve odnose će sous chefovi uspostavljati s kandidatima, chefom Gretićem, ali i međusobno? Da se tako izrazim, hoćete li biti pozitivci ili negativci u emisiji?


Ivana: To jesmo li pozitivci ili negativci, diktira konkretna situacija do koje će doći u danom trenutku. Drugim riječima, ako kuhari zabrljaju, sigurno bismo iz njihovih pozicija mogli ispasti negativci ako ne znaju prihvatiti kritiku.


Ivan: Odnos s kandidatima uspostavit ću kao i prema ljudima s kojim radim inače. Ako kandidati žele učiti, trude se i zalažu, naravno da će takvi dobiti nešto više pažnje i savjeta od onih koji nisu zainteresirani.


Trudim se upijati što više od Toma, a nadam se da će i kandidati to iskoristiti. I odnos s Ivanom je super, ona je jako pozitivna. Ne bih se stavljao u kontekst pozitivca ili negativca. Trudit ću se biti što prirodniji i funkcionirati kako bi to inače bilo u kuhinji. A kako će to kandidati shvatiti, pozitivno ili negativno, to je na njima.



Bez uljepšavanja


Što će na televizijske ekrane donijeti “Hell’s Kitchen Hrvatska”? Što je toliko pakleno u “Paklenoj kuhinji”?


Ivana: Prikaz realne slike pritiska u jednoj kuhinji gledateljima bi mogao biti vrlo zanimljiv. Krajnji potrošač uglavnom vidi samo tanjur, a ne i sve elemente koji su bili potrebni da se posluži obrok.


Ivan: Šou će na ekrane donijeti nešto novo i gledatelji će vidjeti kako to zapravo izgleda unutar kuhinja kad sjednu u restoran i naruče hranu. Jako realna slika, bez puno uljepšavanja, neki će se jako iznenaditi.


“Pakleno” će biti kandidatima koji moraju raditi timski. To će im biti dosta teško jer većinom neće ovisiti samo o sebi, nego o cijelom timu, a poznato je da je tim jak koliko i njegova najslabija karika.


“Hell’s Kitchen” poznati je televizijski format gdje se istaknuo čuveni Gordon Ramsay. Jeste li gledali izvorni američki “Hell’s Kitchen” i jeste li uzbuđeni što ćete sudjelovati u njegovoj hrvatskoj inačici?


Ivana: Naravno da sam uzbuđena što ću sudjelovati u ovom šou.


Ivan: Upoznat sam s izvornim američkim “Hell’s kitchenom”, ali nisam baš pratio cijele epizode, više je to bilo pregledavanje najzanimljivijih trenutaka. Gordon je popularizirao taj šou na globalnoj razini i naravno da mi je čast sudjelovati u projektu. Bio sam jako uzbuđen kad sam dobio poziv.


Kad smo kod toga, tko je opakiji chef, Ramsay ili Gretić? Koga birate u svoj tim?


Ivana: Dok ne dobijem priliku raditi sa chefom Ramsayem, zadovoljna sam i chefom Gretićem (smijeh).


Ivan: Nisam u situaciji da biram između njih dvoje. Sretan sam jer me Tom izabrao u svoj tim. Tko je opakiji chef od njih dvoje? Gordona nisam ni upoznao, osim što sam ga gledao na TV-u, tako da mi je to teško komentirati, ali vjerujem da je dosta opak s obzirom na obujam posla i broj restorana koje ima. Što se tiče Toma, on mi se čini nešto blaži u izričaju od Gordona, ali je britak i direktan.



Dobro smo kliknuli


U najavi emisije Gretić navodi da je s vama oboje surađivao i prije. Kakav je Tom Gretić suradnik i kako pamtite suradnje s njime?


Ivana: Chef Gretić je velik čovjek prije svega. Svestran je, ima sjajan humor i puno učim od njega. S Tomom je zadovoljstvo raditi jer je iznimno profesionalan, staložen i veliko ime u hrvatskoj gastronomiji.


Ivan: Jednom sam kuhao za njega i to je više-manje to od naših susreta do sada. Ovdje na setu odnos s Tomom je prijateljski, ali pun poštovanja, puno razgovaramo o hrani, raznim kuhinjama, jelima i svemu ostalom vezanom za kuhinju, jer ipak nam je to struka i živimo za to.


A kako je teklo vaše poznanstvo pa i uloge u “Hell’s Kitchenu”? Kako biste opisali drugog sous chefa?


Ivana: Ivan je jednako tako prije svega super kolega. Od jutra je spreman na zezanciju, a da bismo izdržali tempo cjelodnevnih snimanja, treba prije svega puno humora i opuštenosti kada prilika dozvoli. Jednako tako, ima puno znanja i vještina koje može ponuditi. Zaista sam zahvalna da imam super kolege s kojima je gušt raditi.


Ivan: Ivanu sam upoznao dolaskom na ovaj projekt, ali sam čuo prije za nju i njezin rad. Scena u Hrvatskoj dosta je mala i svi se većinom znamo, ako ne osobno, onda preko nekog od kolega. Ivana je jako pozitivna i vedra osoba, ali prava profesionalka. Mislim da smo dobro kliknuli i atmosfera na setu je pozitivna. Svi troje volimo dobro pojesti i popiti, puno pričamo o hrani, kuhanju općenito.


Ivana, u vašem CV-u stoji da ste se školovali u SAD-u, da ste nositeljica nagrade Veljko Barbieri, a spominju se i mnogi drugi projekti. Kako i koliko je boravak u Americi djelovao na vaše vidike i što za vas predstavlja kuhanje?


Ivana: Ponekad zaboravim na svoje školovanje, nekoliko lijepih priznanja struke i generalno poslovne uspjehe i podvige. Ono što nikada ne zaboravim su ljudi koje sam upoznala tijekom školovanja, svoj restoran i svoj profesionalni put. To je za mene moj najveći uspjeh – zajednica koju sam stvorila i stvaram i dalje. Kuhanje kao takvo za mene predstavlja trenutak u danu kada sve stane i prisutan si u trenutku. To je ljepota hrane.



Upornost i odricanje


Ivane, trenutačno radite u hotelu Miramare u Crikvenici, a povrh toga kuhali ste i u drugim cijenjenim restoranima. Što ste u tim restoranima naučili i što za vas predstavlja kuhanje?


Ivan: Za mene kuhanje predstavlja prvenstveno sreću. Jako volim kuhanje i hranu. Bitno je biti skroman i učiti stvari korak po korak, bez preskakanja. Ja sam započeo pranjem tanjura, lonaca, čišćenjem krumpira, luka i lignji i to bi trebao svima biti početak čisto da se znaju svi procesi u kuhinji. Godinu po godinu učiš nove stvari i napreduješ.


Jako je teško prvih 6, 7 godina i mislim da se u tom razdoblju filtriraju ljudi koji ili nisu ili jesu za malo ozbiljniju kuhinju. U kuhinjama se tijekom godina nauči puno toga, primarno je kuhanje i sami odnos prema namirnicama. Također jako bitna stvar koju naučiš tijekom godina je razumijevanje prema kolegama, ali i prema samom sebi.


Kakve osobine mora imati osoba koja se kuhanjem želi baviti na profesionalnoj razini?


Ivana: Kada odlučiš biti kuhar, trebaš biti spreman na česta odricanja, imati timski duh i znati imati dobar balans između ega i poniznosti.


Ivan: Osoba koja se želi baviti profesionalnim kuhanjem mora biti uporna i voljeti to što radi jer bez toga je dosta teško prihvatiti sva odricanja koja taj posao nosi. Ako pričamo i o nekim većim pozicijama u kuhinji, jako je bitna organizacija i psihologija, jer ipak imate tim ljudi kojim morate upravljati.


Tko vam je tijekom kulinarske karijere dao najbolji savjet i kako je on glasio?


Ivana: Dok sam radila u Philadelphiji, bila sam vrlo nesigurna jer nisam imala dovoljno znanja. Radila sam danima bez slobodnih dana, bez pauza i stalno bih bila negdje u pozadini i u tišini upijala sve situacije i pokušala svaki dan biti malo bolja. Jedan me dan kolega Adam primio za ruku i viknuo: “You better start walking like a chef or go home” – “Počni koračati kao chef ili odi doma.”


Ta mi se situacija zauvijek urezala jer bio je u pravu, a ja sam svakim danom stjecala sve više samopouzdanja. Isto se ne dobiva preko noći, nego stalnim repeticijama istih radnji dok ne postaneš bolja verzije sebe od dana prije.


Ivan: Bilo je puno dobrih savjeta tijekom karijere, ali s obzirom na to da malo slabije pamtim takve stvari, ne bih znao reći tko je dao najbolji. Većinom se vodim time da ćeš ako se trudiš i daješ najviše od sebe, u bilo čemu što radiš, prije ili kasnije uspjeti.



Omiljena jela


Budući da je ovo intervju za naš televizijski prilog, uz koje se TV sadržaje (serije, emisije, filmovi…) opuštate u slobodno vrijeme? Koji se naslovi često nađu u vašem slobodnom vremenu?


Ivana: Kod mene se na repeat gledaju sezone serije “Drive to survive F1”. Da nisam kuhar, bila bih vozačica Formule 1.


Ivan: U zadnje vrijeme ne provodim baš puno vremena ispred TV-a, ali uvijek volim pogledati “Prijatelje” koje sam pogledao ne znam ni sam koliko puta od početka do kraja. Volim gledati kulinarske emisije, humoristične serije, stand up, akcijske filmove, komedije…


I za kraj jedno slatko ili možda slano pitanje. Koje vam je omiljeno jelo i zašto?


Ivana: Često postavljeno i najteže pitanje jer ima milijun odgovora koji mi padaju na pamet. Trenutačno bih najradije pojela pho, tako da mi je za danas vijetnamska hrana najdraža.


Ivan: Mislim da će ipak biti slano pitanje. Više sam fan slanog, a jedno od omiljenih jela mi je carbonara; nju volim zbog jednostavnosti i brzine pripreme. U frižideru gotovo uvijek imam jaja, pancetu i sir, tako da kad ne znam što bi skuhao, a gladan sam, to je najbolji izbor.