Iznimno ljekovit

Voda od ružmarina. Ako imate začepljen nos ili prehladu, to je jednostavan lijek koji trebate odmah isprobati

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Koristi se i u kozmetičke svrhe jer ima stimulirajuća i energizirajuća svojstva

Vjerojatno ste čuli za ružmarin kao ljekovitu biljku, s brojnim blagotvornim učincima poznatim od davnina, no jeste li znali da je ružmarinova vodica odličan lijek protiv začepljenog nosa?


Otkrijmo zajedno koja su njegova svojstva i kako ga koristiti.


Ružmarin je višegodišnji zimzeleni grm vrlo rasprostranjen u svim zemljama koje graniče s Mediteranom, već u antičko doba korišten u ljekovite svrhe, kao začin i kao aromatična biljka.


Listovi ružmarina se uvelike koriste u pripremi balzamičnog napitka koji se uzima u slučaju prehlade.


Glavni elementi koji čine ružmarin korisnom biljkom su:


  • protuupalna svojstva
  • vitamin C
  • vitamin A
  • borba protiv infekcija
  • antifungalni
  • antibakterijski
  • antiseptički

Voda od ružmarina (ili hidrolat ružmarina) sekundarni je proizvod dobiven parnom destilacijom ružmarina.


Ekstrahira se iz grančica s lišćem i cvjetovima.


Također se koristi u kozmetičke svrhe jer ima stimulirajuća i energizirajuća svojstva, pomaže smanjiti zadržavanje vode zbog menstrualnog ciklusa i pomaže poboljšati disanje u slučaju prehlade.


Zapravo se može koristiti za pročišćavanje dišnih putova i poboljšanje disanja, a samo ga dodajte u vodu za inhaliranje ili aerosole.


Hidrolat ružmarina lako je dostupan u svim travarnicama i trgovinama koje se bave prehranom i prirodnim wellness proizvodima ili se može kupiti online.


Preporučamo da odaberete ORGANSKI proizvod, bez alkohola i po mogućnosti 100% čist i prirodan.


Alternativno, možete pokušati pripremiti inhalaciju ružmarina izravno kod kuće, samo slijedite sljedeće korake:


  • prelijte tek prokuhanom vodom šaku listova ružmarina stavljenih u zdjelu srednje veličine
  • stavite ručnik preko glave i postavite lice točno iznad zdjele
  • udišite paru koja izlazi iz zdjele