Foto: iStock
Šipak ima i antiupalno djelovanje te je utvrđena i njegova uloga u borbi protiv nastanka tumora i olakšavanja simptoma dijabetesa
povezane vijesti
U našim vrtovima sve češće srećemo egzotične kulture kao što su goji i aronija, a zaboravili smo na one koje su godinama rasle u našem podneblju, kao što je divlja ruža ili šipak ili pasja ruža, kako je još zovu u narodu.
Šipak je vrlo otporna i žilava kultura, izuzetno ljekovita i zdrava, ali za dobivanje kvalitetnog ploda treba pripaziti na prisutnost štetnika. U proljeće i ujesen tretira se modrim uljem, a i inače je vrlo pogodna za ekološki uzgoj.
Od štetnika je značajnija ružina voćna muha, za koju je dobro postavljati žute ljepljive ploče u vrijeme cvatnje. Ako se pokaže da je napad većih razmjera, može se tretirati propolisom, koji je pogodan za ekološku proizvodnju. Od štetnika je tu i mušica Drosophila suzuki, koja je problem zbog toga što kroz ranu koju napravi u plod ulaze gljivice roda Alternaria i Fusarium i on ubrzano gnjili. Stručnjaci predlažu prekrivanje nasada mrežama protiv kukaca.
Od plodova divlje ruže možemo napraviti čaj i pekmez i to kada su u jarko crvenoj boji i punoj zrelosti, jer su tada najboljih nutritivnih svojstava. Može se napraviti i u kozmetici izuzetno cijenjeno ulje te sirup i mnogi drugi pripravci.
Plodovi šipka kod nas se tradicionalno koriste za prehranu te u ljekovite namjene zbog svojih bioaktivnih komponenti. Djeluju antioksidativno i antimikrobno zahvaljujući sastavu polifenola, vitamina C, E, B i karotenoida. Šipak ima i antiupalno djelovanje te je nekim znanstvenim radovima utvrđena njegova uloga u borbi protiv nastanka tumora i u olakšavanju simptoma dijabetesa.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
U našim su krajevima najcjenjeniji plodovi divljih ruža, posebno šipci vrste pasja ruža (Rosa canina), koji sadrže visoke postotke raznih bioaktivnih tvari i koriste se od davnih dana kao hrana i lijek. Osnovne su skupine takvih korisnih tvari u šipku antioksidansi (polifenoli, vitamini C, E, D i karotenoidi), ali sadrže i tvari koje se odlikuju antimikrobnim svojstvima.
Ne treba posebno ni isticati da ove korisne tvari u plodovima znatno variraju od vrste do vrste divljih ruža što pruža mogućnosti raznovrsnije primjene. Plodovima se ruža koriste i mnoge divlje životinje. Prednost im je da se na grmovima divljih ruža zadrže duboko u zimu kad vlada oskudica dostupnih izvora hrane. Zanimljivo je da se u izvješćima o sezonskoj prehrani medvjeda navodi da se medvjedi, nakon što se probude iz zimskog sna, vole osladiti (pre)zrelim šipcima, čime vjerojatno dopunjuju prehranu potrebnim vitaminima i drugim korisnim sastojcima koje ovi divlji plodovi sadržavaju.
Postoji neobično mnoštvo varijacija i oblika, veličine, boje, mirisa cvjetova, lišća, izbojaka, trnja od plodova divljih ruža.
Plod divljih ruža – šipak također jako varira u obliku, veličini i boji. Plod može biti jajolikog, bačvastog ili izduženog oblika poput boce, ponekad je okruglast, a može varirati i u boji – od živahno koraljnocrvene do smećkastocrvene i crnkaste. Ponekad se na plodovima i peteljkama plodova nalaze i žlijezdaste dlake koje protrljane ispuštaju ugodan miris. Ponekad se plodovi divljih ruža na grmovima zadržavaju cijele zime.