Glazbeni sastanak

Trsatska glazba jedan je od najdugovječnijih i najpoznatijih riječkih ansambala

Marko Dobrecović

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Svojim brojnim nastupima Gradska glazba Trsat obilježila je brojne blagdane, značajne kulturne, sportske i gospodarske manifestacije



Osnovana prije više od stotinu godina, u svome prepoznatljivom plavom ruhu i uz kulisu ponajprije puhačih instrumenata, Gradska glazba Trsat jedan je od najdugovječnijih i najpoznatijih riječkih ansambala. Svoje današnje ime ponosno nosi od 1998. godine, no njezina je povijest mnogo opsežnija. Ta je dugovječna kulturna organizacija osnovana davne 1906. godine u Domu Hrvatske čitaonice na Trsatu.


Limena glazba Trsat osnovana je u želji za kulturnim stremljenjem koje obuhvaća dionike lokalne zajednice. Uz pomoć župnika crkve svetog Jurja Andrijom Rački, stanovnici Trsata, Sušaka i Vežice krenuli su u ostvarivanje svoga nauma o formiranju glazbenog ansambla, a upravo u Novom listu objavljen je oglas u kojemu se javnost informira o sazivanju sastanka na kojI su »najuljudnije pozvani svi prijatelji glazbe«.



Foto: Marko Gracin



Ansamblu je tada pristupilo četrdesetak mladića koji su, predvođeni prvim učiteljem i kapelnikom trsatske glazbe Antonom Magdićem, upravo u ovo vrijeme, točnije 18. studenoga 1906. godine, ispred Narodne čitaonice održali svoj prvi koncert. Na repertoaru glazbenika nalazile su se domoljubne koračnice, a i danas prepoznatljivo plavo ruho, Trsaćani su obukli 1907. godine. Kao živi organizam, Gradska glazba Trsat posljednjeg je stoljeća djelovala kao svjedok svih promjena koje su se odvijale na ovome tjesnacu.


Osnovan na području Sušaka, ansambl je stariji od samog grada Sušaka, osnovanog 1919. godine s populacijom od dvanaest tisuća stanovnika, a Glazba će, pokazat će vrijeme, nadići postojanje grad Sušaka koji će se 1948. godine pripojiti Rijeci.


Na svim tim područjima, kao i na mnogim pozornicama diljem Primorsko-goranske županije, Hrvatske, ali i izvan granice Lijepe Naše, Gradska glazba Trsat izvodila je svoju glazbenu umjetnost, a pravilnim izvođenjem nota iz notnog zapisa obojila ulice grada koji teče. Svojim brojnim nastupima Gradska glazba Trsat obilježila je brojne blagdane, značajne kulturne, sportske i gospodarske manifestacije grada, a njihovi nastupi neizostavan su dio tradicionalne manifestacije Dani Trsata.