Sezonske bolesti

Pravilnom prehranom i higijenom možda možete prevenirati gripu i prehladu. Evo kako

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Postoji nekoliko zdravih navika koje vas mogu zaštiti

Suočavanje sa sezonskim bolestima izazov je s kojim se svake godine moramo suočiti.


Međutim, prije nego što posegnete za uobičajenim lijekovima, savjetujemo vam da usvojite neke od ovih zdravih navika za sprječavanje gripe i prehlade:


1. Naučite se opustiti


Preopterećenost stresom i stalna izloženost napetostima svakako je izvrstan saveznik virusima koji tako slabe imunološku obranu.


Prakticiranje umirujućih rituala, kao što je meditacija, i osiguravanje dobrog noćnog sna strategije su kako izbjeći da nas pojava simptoma gripe uhvati nespremne.


2. Često perite ruke


Ova praksa, jednostavna i besplatna, preporučuje se kako bi se izbjeglo širenje patologija koje se mogu odnositi ne samo na gripu i prehladu, već i na druge štetne zimske bolesti.


3. Izbjegavajte antibakterijske proizvode


Unatoč svojoj popularnosti, zapravo često imaju učinak suprotan od očekivanog, omogućujući klicama da rastu i postanu imune na sve vrste tretmana.


4. Pobrinite se za higijenu u kući


Prozračite unutarnje prostore i osigurajte odgovarajuće čišćenje, pokušavajući koristiti toksične deterdžente što je manje moguće.


Uklanjanje prašine u kući također je još jedan ispravan način da se osigura prevencija bolesti.


5. Jedite zdravu hranu


Prehrana itekako doprinosi u osiguravanju dobrobiti našeg tijela.


Svakodnevno iznošenje svježeg, sezonskog voća i povrća na stol kako biste se opskrbili vitaminima najbolje je prirodno cjepivo protiv gripe koje se može pronaći, čak i za najmlađe.


Također je važno izbjegavati pretjeranu konzumaciju industrijske hrane ili tzv. junk fooda koju, osim u razdobljima u kojima je naše zdravlje najviše ugroženo, treba smanjiti ili uopće izbaciti.


6. Koristite začine u kuhanju


Vodeću ulogu u prevenciji zimskih tegoba imaju začini.


Začinjavanje jela čilijem, đumbirom i curryjem ili korištenje origana i ružmarina za aromatiziranje jela je navika koju treba nastaviti do kraja godine.


Između ostalog, smanjuju potrebu za solju jer jela čine ukusnijima.