Foto: Pixabay
Doznajmo koje su dobrobiti povezane s njegovom konzumacijom
povezane vijesti
Grašak je mahunarka podrijetlom iz Azije, ali se ubrzo proširila po cijelom Sredozemlju. Poznat je već dugo, toliko da prvi dokazi datiraju prije otprilike 5.000 godina.
Sastoji se od vode (80%), proteina, vlakana, ugljikohidrata. Prisutni su vitamin A , B1 , B6 i vitamin B9 (folna kiselina).
Također nalazimo vitamin C, a od mineralnih soli možemo spomenuti željezo, kalij, kalcij, fosfor, magnezij i cink.
Sve te tvari pomažu našem tijelu da ostane u formi, djelujući specifično na određene probleme.
Zbog toga se njegova ljekovita svojstva često hvale.
Otkrijmo posebno koje dobrobiti donosi:
- diuretik: pomaže izbacivanje toksina putem diureze, zahvaljujući djelovanju kalija
- laksativ: koristan u slučaju zatvora, također čisti crijeva
- menopauza: upravo zahvaljujući fitoestrogenima koji se nalaze u njemu mogu se umanjiti neugodni simptomi menopauze
- kolesterol: zahvaljujući prisutnosti folne kiseline, vitamina B6 i vitamina C, ova mahunarka pomaže u održavanju niske razine kolesterola.Stoga se preporučuju svima koji žele spriječiti kardiovaskularne probleme
- šećer u krvi: stabiliziranjem glikemijskih vrijednosti grašak može biti valjana pomoć dijabetičarima
- jača imunološki sustav: to se događa putem klorofila, koji stimulira proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i daje mahunarki tipičnu jarko zelenu boju
- jača kosti: kalcij i željezo jačaju koštani sustav
Kontraindikacije
Osobe koje pate od hiperuremije i gihta trebaju izbjegavati konzumaciju jer su ove mahunarke bogate purinom.
Uvijek ih je preporučljivo jesti nakon odgovarajućeg kuhanja jer sirovi mogu uzrokovati probavne probleme.