Preventiva

“Sekunda koja mijenja život”: Prometni policajac predavao učenicima Prometne škole u Rijeci

Vladimir Mrvoš

Foto PU PG

Foto PU PG



U okviru projekta “Sekunda koja mijenja život” održano predavanje prometne policije namijenjeno učenicima trećeg razreda Prometne škole u Rijeci s ciljem upoznavanja i educiranja učenika o mogućim rizicima u prometu na cestama.


Predavanja je održao policijski službenik Dino Dolušić iz Službe prometne policije Policijske uprave primorsko-goranske kojima je učenicima istaknuo važnost dosljednosti poštivanja svih prometnih propisa i opreza u prometu.


Uz prezentaciju primjerenu učenicima na predavanju je policijski službenik učenike upoznao i s najčešćim uzrocima i posljedicama prometnih nesreća, a u prezentaciji su prikazane i fotografije prometnih nesreća s područja ove Policijske uprave.




U prezentaciji su izdvojene i prometne nesreće čiji je uzrok bio neprimjerena brzina ili konzumiranje alkohola, kao i one u kojima su sudjelovali mladi vozači bez dovoljnog vozačkog iskustva.


Pored navedenog, učenici su saznali i koje su to najrizičnije skupine sudionika u prometu (pješaci, motociklisti) zatim koju opremu i sredstva policija koristi u nadzoru prometa na cestama, a saznali su i statističke pokazatelje, kao i zakonsku regulativu za promet.


Učenicima su na kraju predavanja podijeljeni edukativni promotivni materijali, a imali su mogućnost i isprobati Drager – uređaj za alkotestiranje i tzv. pijane naočale koje simuliraju različite stupnjeve alkoholiziranosti.


“Sekunda koja mijenja život” je edukativni projekt koji organizira Auto klub Rijeka već niz godina, a u kojem redovito sudjeluje i prometna policija.


Cilj projekta je mlade osobe, srednjoškolske učenike, upoznati s problemima neopreznosti u prometu, odnosno, osvijestiti koliko jedna sekunda neopreza može promijeniti i uništiti život(e).


U projektu osim policije i predstavnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke te Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije također održavaju interaktivna predavanja. Istu vrstu predavanja policija će provesti i sljedeće godine u ostalim srednjim školama u Rijeci.