Službeno proglašen

Gaufre de Liège je okus sladoleda 2024. godine, hoćete li ga probati?

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Belgija predložila kao posvetu svojim karakterističnim desertima

Sladoled ima svjetski uspjeh sa svojim brojnim okusima, od bezvremenskih do onih odvažnijih kojima treba dati barem priliku.


A kako najbolje započeti 2024. ako ne isprobavanjem okusa odabranog za novu godinu?


Taj se okus zove Gaufre de Liège i izabran je za protagonista 2024. na dvanaestom izdanju Europskog dana zanatskog sladoleda, koji će se službeno održati 24. ožujka.


Upravo će Gaufre de Liège inaugurirati sezonu ovog deserta.


Svake godine neka europska zemlja nudi okus sladoleda kao posvetu svojoj zemlji i lokalnim sastojcima koji prenose drevnu tradiciju.


2023. bila je godina Apflestrudela, štrudle od jabuka podrijetlom iz Austrije, užitka u kojem god se obliku poslužila.


Ovaj put je to bila Belgija u kojoj se Gaufre de Liège smatra gotovo nacionalnom institucijom.


Ali kakvog je okusa? La Gaufre de Liège je vrsta vafla sa slatkom i hrskavom koricom izvana, ali s mekom sredinom.


U slučaju sladoleda, Gaufre de Liège imat će “neutralnu bazu s okusom vanilije i cimeta, slani maslac, a sve popraćeno vaflom od Liègea, objašnjava službena web stranica Gelato Day.


Recept, raširen Europom zahvaljujući Rimljanima, usavršen je u Belgiji već u srednjem vijeku i neizostavno je vezan uz povijest zemlje.


Prema pričama, upravo je princ od Liègea, središta Valonije, zamolio svog kuhara da osmisli slasticu koja će odati počast gradu u svijetu i koja će tako postati neprikosnoveni simbol Liègea u 18. stoljeću.


Kuharica se tada dosjetila vafla, ali je med zamijenila granuliranim šećerom. Možda riskantan potez, ali koji je završio pobjedom.


I tako je rođen Gaufre de Liège, ubrzo popularan u cijeloj Belgiji i danas vrlo cijenjen.


Ostaje samo da probate ovaj sladoled koji će od 24. ožujka nadalje biti dostupan u svim slastičarnicama koje sudjeluju u Gelato Dayu u autentičnom izdanju.