HGU Rijeka

“Putevima riječkog rocka”: sutra na Trsatu tribina i projekcija filma na temu kultne riječke rock scene

Portal Novilist.hr

FOTO: HGU PGŽ

FOTO: HGU PGŽ

Doprinos još jednoj velikoj obljetnici – 45.godina Ri Rock festivala, najstarijeg demo festivala u zemlji



Hrvatska glazbena unija PGŽ Podružnica 3 u Rijeci ove godine obilježava tridesetu obljetnicu rada. Jedan od projekata koje je tim povodom pokrenula je i “Putevima riječkog rocka”, kako bi dali doprinos još jednoj velikoj obljetnici – 45.godina Ri Rock festivala (najstarijeg demo festivala u zemlji).


“Projektom smo željeli podsjetiti na tzv. ‘kultna mjesta’ u kojima se od kraja 70.- tih do danas svirao i tako stvarala riječka rock scena.


Nažalost, od tih davnih prostora (koje smo sagledavali kao destinacije na kojima djeluju Mjesni odbori), ostalo je vrlo, vrlo malo. Na području MO Trsat možda najviše tri prostora, a to su Dvorana Mladosti, mjesto gdje se održao prvi Ri Rock (1979.), Trsatska čitaonica i Trsatska Gradina.




Upravo na Gradini tijekom ljeta zasvirali su i stari i mladi rockeri. Još su dva otvorena prostora bila omiljena mjesta rock svirki: Koblerov trg i Trg Riječke rezolucije, na što smo zanimljivom svirkom podsjetili u lipnju.


Za projekt smo osmislili i druge sadržaj od kojih jedan realiziramo u srijedu, 29.11.2023. u 11:30 sati prostorima O.Š.Trsat zajedno sa MO Grada Trsata”, stoji u priopćenju.



Program


TRIBINA: podsjećanje na prošle dane Ri Rocka, uz sudjelovanje rock „doajena“ :


  • Duško UTE Rapotec, organizator prvog Ri Rock-a 1979.
  • Vlado Simcich VAVA, gitaristička Ri rock legenda
  • Željko Pendić, nova riječka demo scena

Trajanje tribine biti će trideset minuta, nakon čega će uslijediti razgovor s učenicima.


PROJEKCIJA FILMA: “Ritam rock plemena – Od Uragana do Urbana” (2005.)


  • Autor: Bernardin Modrić
  • Scenarist: Koraljko Pasarić.
  • Uvod: Tiha Modrić

Tribina i projekcija predstavljaju dobru priliku da se napravi nešto korisno, kvalitetno i dobro za baštinu grada, mlade, riječku rock scenu i učitelje i nastavnike škole.


Potporu projektu dao je Grad Rijeka.