Glavna govornica na konferenciji Maša Salopek, najbolja slastičarka svijeta u 2021. prema izboru The Best Chef, ispričala je svoj životni put.
povezane vijesti
Četiri različite žene, četiri različite priče, ali svima im je zajednička – strast prema poslu.
To je poruka Konferencije Redefining Success održane u zagrebačkom hotelu Zonar, na kojoj su prikupljena sredstva za profesionalno usavršavanje buduće chefice ili sommelierke. Mladoj Viktoriji Bašić uručena je stipendija u vrijednosti 5.000 eura, koja obuhvaća troškove putovanja, smještaja i džeparca u francuskoj Provansi.
Viktorija je učenica završnog razreda privatne srednje škole Wallner u Splitu, a na proljeće će stažirati mjesec dana u Provansi, kod chefa Michela Basaldelle, instruktora u prestižnoj gastronomskoj školi Alaina Ducassea.
Glavna govornica na konferenciji Maša Salopek, najbolja slastičarka svijeta u 2021. prema izboru The Best Chef, ispričala je svoj životni put od diplomirane profesorice književnosti i bibliotekarstva do najbolje Pastry chefice svijeta.
“Najvažniji trenutak bio je onaj u kojemu sam spoznala da je u gastronomiji – moja sreća. Odlučila sam se za slastičarstvo jer se nisam vidjela u ulozi chefa koji mora tranširati 30 kg mesa”, nasmijala je publiku Maša. Paradoksalno, ona ne jede slatko, ali vjeruje da su upravo zbog toga njezina osjetila objektivnija, a paleta okusa šira.
“I danas kad pogledam to svjetsko odličje, pomislim da se sve može, kad se stvarno hoće”, kaže Maša.
Ivana Alilović, Mira Šemić, Maša Salopek i Gordana Fabris, Foto: Goran Jakuš za MWC
Viktorija Bašić – dobitnica stipendije Mediterranean Women Chefs, Monika Udovičić, Gordana Fabris, Dubravka Tomeković Aralica i Ingrid Badurina Danielsson, Foto: Goran Jakuš za MWC
Radost življenja
Mira Šemić, legendarna sommelierka, vinska akademkinja i direktorica gastronomskog vodiča Gault&Millau Slovenija i Gault&Millau Srbija, oduševila je publiku neposrednim prepričavanjem svog bogatog života.
“Kod mene su posao i privatni život uvijek bili isprepleteni i pružili su mi radost življenja”, rekla je dinamična Mira i odmah nakon konferencije u Zagrebu krenula za Beograd, na vinski festival.
Dan održavanja donatorske konferencije i večere Redefining Success powered by Fortenova grupa nije slučajno odabran: 15. studenog Europska unija obilježava Dan jednakih plaća muškaraca i žena.
Iako je dogovor o profesionalnoj ravnopravnosti žena i muškaraca potpisan davne 1957. u Rimu, statistike govore da u zemljama EU žene za jednake poslove zarađuju 13 posto manje od muškaraca i od sada do Nove godine rade besplatno. Zato je konferencija posvećena rodnoj jednakosti, a glavni cilj joj je predstaviti uspješne žene, odnosno pokazati kako žene na vodećim funkcijama mogu utjecati na promjene u svom radnom okruženju.
Mira Šemić, Gordana Fabris, Ivana Alilović i Maša Salopek oduševile su publiku na konferenciji, Foto: Damira Kalajzic za MWC
Gastronomski doživljaj
Ekskluzivnu večeru od pet sljedova u Zonaru pripremili su japansko-francuski chef Ippei Uemura, iz restorana Tabi u Marseilleu – s 3 toke Gault&Millau i Michelinovom preporukom – i nagrađivana slastičarka Maša Salopek, Head pastry chef restorana Cap Aureo, Grand Park Hotel, Rovinj – s 4 toke Gault&Millau Croatia.
Tako su se poznati ikeyime brancini Marfisha spojili sa Sauvignonom sestara Puhelek, crvena tuna iz Pelagosa s Rossellom od Polettija, a teleći filet iz the Meata s Agrolaguninim Castellom Festigia.
Uz mariniranu oradu s proljetnim vrtom gosti su probali u graševinu Premium iz vinarije Belje, dok je njihov Ultra premium Goldberg White zaokružio gastronomski doživljaj deserta Jesenja mantra od čokolade i krušaka.
Večeru su obogatili i turpoljski tartufi Petra Alebića.
Chef Ippei Uemura RD 23
Brancin Yuan način Cheh Ippei Uemura, Foto: Damira Kalajzic
Jesenja mantra Maše Slopek, Foto: Damira Kalajzic za MWC
Sashimi tuna, Chef Ippei Uemura, Foto: Damira Kalajzic