Rujevički odjeci

Napadač Rijeke nakon boda osvojenog protiv Dinama: “Želim da se još više uključimo u borbu za vrh, moramo taktički izgledati još bolje”

Denis Frančišković

Franjo Ivanović i Catherine Kevin Theophile/M. LEVAK

Franjo Ivanović i Catherine Kevin Theophile/M. LEVAK

Sada smo pokazali smo smo jaki u glavi i da se znamo vratiti iz minusa - kaže Franjo Ivanović



RIJEKA Veliki klasik SuperSport HNL-a, sudar Rijeke i Dinama, svojevrsna utakmica jeseni, opravdala je u konačnici očekivanja i ponudila prije svega dramatičan i emocijima posebno prožet ogled. I Rijeka i Dinamo prezentirali su puno toga dobroga, ali i standarne slabosti u igri, prije svega greške uže obrane, no to je s druge strane neizbježno u ovakvoj jednoj utakmici. Vratari Labrović i Zagorac zaslužili su najbolje ocjene. Na kraju su svi nekako bili zadovoljni, ali i pomalo žalili za propuštenim.


Riječanima je ovo bila druga utakmica u nizu koju su remizirali, treća u posljednja četiri susreta. Dinamo je nakon Varaždina (2:2) druga momčad koja je s Rujevice ove sezone otkinula dva boda. S druge strane niz nepobjedivosti Bijelih protegnuo se na devet utakmica, preciznije posljednji put praznih ruku ostali su baš protiv Dinama u Maksimiru (2:1) 27. kolovoza. Riječani su trenutno između Hajduka i Dinama, prvi bježi pet bodova uz utakmicu više, drugi zaostaje četiri boda uz utakmicu manje. Jako je to dobra pozicija u ovom trenutku, koju momčad Željka Sopića može dodatno učvrstiti, a i naplatiti. Puno toga će ovisiti o sljedeća dva gostovanja u nizu (Varaždin, Osijek), nakon čega je Rijeka veliki favorit u dvjema završnim domaćim utakmicama ove godine (Slaven Belupo, Rudeš).


Hajduk ima puno teži raspored, čak tri gostovanja, kod Istre 1961, Lokomotive i Dinama te domaći susret s Goricom. S druge strane Modri uz Splićane u velikom derbiju ugošćuju još Osijek te Rudeš, a čeka ih gostovanje kod Slaven Belupa.




– Osjećaji su dvojaki. Zadovoljan sam i nisam. Po meni zaslužili smo tri boda i bili bolja momčad. Kod prvog gola teško je procijeniti situaciju ili je li bilo zaleđe, ili gol i to nas je dovelo u neku blokadu te smo izgubili malo na energiji. Nakon poluvremena odmah smo se vratili iz prekida. Drugi gol dobili smo opet nespretno i ne znam kako. Nismo odustajali i uspjeli smo uloviti taj jedan bod – kaže Marco Pašalić koji je u prvom poluvremnu prijetio daljinskim pokušajima.


Tri žuta


Publika je došla na Rujevicu s dva motiva, navijati za Rijeku i navijati protiv Sergeja Jakirovića. Igrači se nisu previše time opterećivali, bili su fokusirani na samu utakmicu.


– Ne volim se baviti s tim stvarima, odnosima navijača i protivničkog trenera. Razmišljam isključivo o onom što se događa na travnjaku. Na kraju krajeva, ja sam danas u Rijeci zbog Jakirovića. Zato sam mu zahvalan.


Rijeka je u utakmicu opet ušla s naglašenom ofenzivnom formacijom. A Pašaliću je malo nedostajalo da zabije još koji gol u svom prepoznatljivom stilu.


– Želja je postojala, a i pokazali smo da igramo lijep nogomet. Kad protiv Dinama igramo tako dobro, onda se zna što sve možemo ostvariti u ovoj sezoni. Kod udaraca je malo nedostajalo, ali opet je dobro da se nađem u tim prigodama. Volim dolaziti u te šanse jedan na jedan i da mogu iznenaditi protivnika.


Rijeku čekaju dva poprilično zahtjevna, ali izazovna gostovanja kod Varaždina i Osijeka. Do kraja godine dojam i bodovni saldo mogu se još bitno popraviti.


– Možemo biti zadovoljni što smo dosad napravili. Nažalost, protiv Varaždina ne mogu igrati, imam tri žuta, ali tako je, kako je. Stanku ćemo iskoristiti za još bolji i jači rad pa ćemo spremniji krenuti u završnicu jeseni. Naravno, moramo popraviti igru na gostovanjima, ne znam je li u pitanju psiha ili nešto drugo. To je sve ono što moramo proći i stjecati više iskustva kao mlada momčad. Mladi smo, brzo učimo. Pripremit ćemo se maksimalno i s puno energije idemo u završnicu prvog dijela prvenstva – zaključuje Pašalić, kojem je jučerašnje poslijepodne donijelo lijepe vijesti…


Franjo Ivanović vodio je puno borbe sa stoperima, ali i zadnjim veznim igračima. Želja je bila na visokoj razini, jedna lopta prošla mu je preko noge u ključnom trenutku. U svakom slučaju, nije mu bilo lako…


Iskoristiti stanku


– Bila je ovo jako borbena i jako zahtjevna utakmica u svim segmentima. Mi uvijek težimo pobjedi, sada to nismo uspjeli. Mislim da smo na kraju trebali iskoristiti bolje svoje šanse – kaže Ivanović. – Treba reći i da je Dinamo bio na razini, bili su jako dobri.


Ivanović je zaradio žuti karton, srećom po njega to mu je prvi, u utakmici s puno iskrica i naguravanja.


– Bilo je žestoko, zemlja-zrak. Ali volim takvu igru. Dosta duela, fizičke igre i puno »fajta«. Tako inače treba biti u nogometu. Zadovoljan sam formom, želim pripomoći momčadi još više s golovima. Na tome moram još dodatno poraditi. Raduje i odlična atmosfera i rasprodan stadion. Bilo je »top«. To je ono najljepše za nas igrače.


Stanka pa dva vezanja gostovanja po Franji prigoda su za dodatno popravljanje dojma, ali i bodovnog salda.


– Neće biti lako, ali težit ćemo da izvučemo maksimum, svih šest bodova.


Borba za jesenskog prvaka ulazi u odlučujuću fazu. Hajduk, Rijeka i Dinamo imaju svoje planove, prva startna pozicija psihološki nije beznačajna.


– Moja je želja da se još više uključimo u samu borbu za vrh. Dobro iskoristiti stanku i jednostavno se dobro pripremiti za kraj jeseni. Moramo poraditi na tome da taktički izgledamo još bolje. Sada smo pokazali da smo jaki u glavi i da se znamo vratiti iz minusa – zaključuje Ivanović.


Rijeka uputila više udaraca, Modri imali više prilika

Statistika realnog remija na Rujevici otkrila je nekoliko zanimljivih detalja. Rijeka je uputila puno više udaraca prema golu (21/11), ali Dinamovih je više išlo u okvir vratiju (7/8). Modri su napravili nešto više prekršaja (14/16) i imali više ubacivanja sa strane (15/24), a Bijeli izveli više slobodnih udaraca (16/13).


Dinamo je imao pet, a Rijeka tri velike prilike, no domaćini su osvojili ukupno više duela (50/46) i oduzeli više lopti (17/12). Gosti su pak presjekli i više nego dvostruko važnih lopti (5/11).