Danijel Klaić

Ovaj Riječanin neće šutjeti: Natječaj za Filipovićeve pročelnike? Ili je bio namješten, ili nepošten

Damir Cupać

Riječanin Danijel Klaić kojemu nije uvažena natječajna prijava ogorčen je načinom izbora čelnika gradskih upravnih odjela



Nedavno je završio natječaj za pročelnike upravnih odjela riječke gradske uprave na kojemu je izabrano devet lokalnih ministara, a za resor gospodarenja imovinom natječaj će se morati ponoviti jer nitko nije izabran.


Gradonačelnik Marko Filipović izvijesto je koliko je bilo kandidata, koliko prijava nije razmatrano jer nisu bile potpune, izrazivši zadovoljstvo što je na taj način okončana reorganizacija gradske uprave koju je obećao u izbornom programu.


Obavijest, ne rješenje


Kada je riječ o javnim natječajima za kadrovska rješenja, nemalo je onih koji su mišljenja da se unaprijed sve zna i da je uzaludno slati molbe.




Dobar argument da su u pravu je rezultat natječaja na kojemu je izabrano osam starih pročelnika, dok je jedino novo ime pročelnica Upravnog odjela za odgoj i školstvo, sport, kulturu i mlade Iva Erceg koja se sasvim slučajno prije godinu i pol dana učlanila u SDP.


Jedan od onih koji si je dao truda da prikupi dokumentaciju i da se javi na natječaj je Danijel Klaić koji je bio uvjeren da njegove stručne reference odgovaraju natječajnim uvjetima i da će konkurirati kao kandidat za prvog čovjeka Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte.


No, na njegovu veliku žalost nije u tome uspio budući da je Povjerenstvo koje je provodilo natječaj zaključilo da mu molba nije uredna jer nema potrebnih pet godina radnog iskustva na odgovarajućim poslovima.


Povjerenstvo je izračunalo da Klaić ima četiri godine i 11 mjeseci pa je adaktiralo njegovu molbu. Malo je reći da je Danijel Klaić ogorčen takvim razvojem situacije jer je uvjeren da to nije točno.


Da stvar po njega bude gora, ne može se ni žaliti jer je samo primio obavijest da mu molba nije potpuna. To znači da ne postoji redovan pravni lijek koji bi mu dao za pravo da pokrene nekakav upravni postupak kako bi dokazao da mu je nanesena nepravda.


Rješenje o neizboru na koje se može izraziti žalba prosljeđuje se samo onim kandidatima koji su ispunili natječajne uvjete, ali nisu izabrani.


Istjerati pravdu


Klaić kaže da će pokušati istjerati pravdu svim dopuštenim pravnim sredstvima budući da mu je onemogućeno natjecanje i uvjeren je da je diskriminiran jer mu nije priznato radno iskustvo koje itekako ima.


– Razmišljao sam što mogu napraviti i u prvi trenutak sam odlučio da je najbolje dignuti ruke od svega i pomiriti se s ocjenom brojnih poznanika koji su mi rekli da je sve to uzaludno.


Ali to ne bi bilo u skladu s mojim uvjerenjima jer mislim da javnost ima pravo znati što se dogodilo. Šutjeti neću jer nakon mojeg iskustva imam snažne indicije da je natječaj bio namješten, ili u najmanju ruku nepošten, uvjeren je Klaić.


On je naglasio da ima 44 godine i više od 20 godina radnog iskustva.



– Imam Bachelorat iz ekonomije s jednog američkog sveučilišta, Master iz međunarodnog poslovanja sveučilišta u Klagenfurtu i Baptist University iz Hong Konga, te MBA Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta.


Povratnik sam iz Austrije gdje sam osam godina radio na poslovima investicijskog bankarstva, bio sam i direktor četiri firme u Hrvatskoj, a trenutno sam direktor vlastite firme u Rijeci.


Vidjevši natječaj za pročelnike u Gradu Rijeci, smatrao sam da bi to bila odlična prilika za nešto “vratim” mom rodnom gradu i odlučio sam se prijavio za radno mjesto Pročelnika upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i EU projekte, ispričao je Klaić.


Nevjerojatne akrobacije


A onda počinje priča za koju je vjerovao da je nemoguća.


– Unatoč mojem obrazovanju i radnom iskustvu administratori u gradu Rijeci zaključili su da ne zadovoljavam jedan od osnovnih uvjeta natječaja – pet godina radnog iskustva na poslovima visoke stručne spreme.


Oni su naime izračunali da imam četiri godina i 11 mjeseci iskustva na VSS pozicijama te moju prijavu nisu niti uzeli u razmatranje.


Do te kalkulacije došli su gotovo nevjerojatnim matematičko-administrativnim akrobacijama. Prvo su mi oduzeli tri godine iskustva rada u Hrvatskoj, a zatim mi nisu htjeli priznati radno iskustvo u Austriji, iako su to dužni učiniti prema Zakonu o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi, odnosno prema članku 13. tog zakona, ali i EU pravilima o slobodnom kretanju ljudi i dobara gdje se izričito kaže da se ne smije diskriminirati na osnovu radnog iskustva u drugoj EU članici, prilikom zapošljavanja u javnom sektoru.


Oni tvrde da se radno iskustvo može dokazati isključivo potvrdom s HZMO-a, za što ne postoji nikakva zakonska osnova. Dakle Grad Rijeka zapošljava pročelnika za gospodarstvo i EU fondove, a pritom diskriminira ljude s iskustvom rada u EU-u.


Meni je ovo apsolutno nepojmljivo i imam snažan dojam da je natječaj bio namješten, s obzirom na toda se radi o ključnoj poziciji koja će između ostaloga biti odgovorna i za značajna sredstva iz EU fondova, kaže Klaić.


Nepotpuna prijava


Pitali smo nadležne u Gradu Rijeci zbog čega Danijelu Klaiću nije priznato radno iskustvo koje je stekao u zemlji koja je članica EU-a i nije li zbog toga diskriminiran, zbog čega su potvrde HZMO-a jedini mogući dokaz radnog iskustva i kojim je to zakonom propisano te zbog čega mu nije dostavljeno rješenje o odbijanju njegove prijave kako bi mu se omogućilo izjavljivanje žalbe i nakon toga pokretanje upravnog spora.


– Javni natječaj za izbor pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte bio je otvoren od 13. rujna 2023. do 21. rujna 2023. godine.


Prijava gospodina Klaića koju je dostavio na Javni natječaj za imenovanje Pročelnika/ice Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte nije uzeta u razmatranje jer je utvrđeno da u otvorenom roku, do 21. rujna 2023. godine, nije dostavio urednu (potpunu) prijavu na natječaj iz koje bi bilo razvidno da ispunjava formalne uvjete iz natječaja u pogledu traženog radnog iskustva u trajanju od najmanje pet godina na odgovarajućim poslovima – poslovima visoke stručne spreme, a koje je radno iskustvo sukladno objavljenom natječaju trebalo biti evidentirano u elektroničkom zapisu HZMO-a o radno-pravnom statusu, e-radnoj knjižici.


Iz izvješća Povjerenstva o provedenom natječaju razvidno je da je Povjerenstvo za provedbu natječaja dana 27. rujna 2023. godine u trenutku utvrđivanja liste kandidata koji su dostavili potpune prijave i koji ispunjavaju formalne uvjete iz natječaja te se stoga mogu pozvati na prethodnu provjeru znanja i sposobnosti, iz dostavljene dokumentacije utvrdilo da ne ispunjava formalne uvjete u pogledu traženog radnog iskustva u trajanju od najmanje pet godina na odgovarajućim poslovima (poslovima visoke stručne spreme), a koje radno iskustvo sukladno objavljenom natječaju treba biti evidentirano u elektroničkom zapisu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje o radno-pravnom statusu.


Stoga, sukladno članku 22. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi gospodin Klaić nije pozvan na pisano testiranje koje je održano dana 3. listopada 2023. godine, odgovaraju iz Grada Rijeke.


Dodatni e-mail u 15.59


Dodaju da je iz izvješća Povjerenstva također razvidno da je tek dana 6. listopada 2023. godine u 15.59 sati putem e-maila dostavio novi ispis e-radne knjižice od 5. listopada 2023. godine, u kojemu je evidentiran i radni staž od 25. ožujka 2023. na dalje na poslovima visoke stručne spreme, a kojim dokazuje da ima više od pet godina radnog iskustva na odgovarajućim poslovima.


– Nažalost, taj dokaz o radnom iskustvu nije dostavljen pravodobno. U tekstu objavljenog natječaja utvrđeno je što su sve kandidati bili dužni dostaviti uz prijavu na natječaj te da se urednom prijavom smatra prijava koja sadrži sve podatke i priloge navedene u natječaju.


U natječaju je također bilo navedeno da se osoba koja ne podnese pravodobnu i urednu prijavu ili ne ispunjava formalne uvjete iz natječaja, ne smatra kandidatom prijavljenim na natječaj i da se njezina prijava neće razmatrati, nego će se toj osobi dostaviti o tome pisana obavijest.


Tako je javnim natječajem utvrđeno da kandidati moraju dostaviti i dokaz o radnom iskustvu ostvarenom na odgovarajućim poslovima u trajanju od najmanje pet godina, koji sadrži vrstu poslova koju je kandidat obavljao, vrstu stručne spreme tih poslova i razdoblje u kojem je obavljao te poslove (preslika ugovora, rješenja ili potvrde poslodavca), a koje je evidentirano u elektroničkom zapisu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.


S obzirom da njegovo radno iskustvo navedeno u dostavljenim potvrdama – radno iskustvo u inozemstvu i firmi Zlatni otok Krk d.d., nije kao takvo evidentirano u elektroničkom zapisu HZMO-a o radno-pravnom statusu, utvrđeno je da je njegova prijava nepotpuna odnosno neuredna, navode u Gradu Rijeci.


Nema pravnog lijeka


Zaključuju da sukladno članku 21. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi osobe koje podnesu nepotpune (neuredne) prijave ili ne ispunjavaju formalne uvjete iz natječaja ne smatraju se kandidatima prijavljenim na natječaj, te se njima dostavlja pisana obavijest o tome te da je o svemu navedenom gospodinu Klaiću poslana pisana obavijest 18. listopada 2023. godine.


Dakle, gosp. Klaiću nije dostavljeno rješenje o prijemu u službu izabranog kandidata, nego obavijest u kojoj su se naveli razlozi zbog kojih se ne smatra kandidatom prijavljenim na natječaj. Sukladno članku 22. stavku 3. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi protiv te obavijesti, osoba nema pravo podnošenja pravnog lijeka.


Na pitanje zbog čega su potvrde HZMO-a jedini dokaz radnog iskustva nisu odgovorili u Gradu Rijeci.


Od prijestolnice kulture do prijestolnice korupcije


Klaić kaže da je, kako vrijeme dalje odmiče, sve uvjereniji da je njegova molba morala biti prihvaćena i da će to dokazati provodeći pravne radnje koje mu stoje na raspolaganju, bez obzira na to što nije dobio nikakvo rješenje, već samo obavijest da nije prošao na natječaju.


– Napisat ću prijave Upravnom sudu, Ministarstvu uprave, Europskom uredu javnog tužitelja i zatražit ću upravni nadzor. Želim odgovor na pitanje zbog čega mi nije priznato radno iskustvo iz druge zemlje članice Europske unije pri zapošljavanju pročelnika čiji resor pokriva i europske fondove.


Je li to diskriminacija. Moje je mišljenje da je riječ o diskriminaciji i bojim se da će Rijeka na ovaj način od Europske prijestolnice kulture postati Europska prijestolnica korupcije, zaključio je Klaić.


Sada slijedi pravna bitka


Sada je na Danijelu Klaiću da krene dalje u pravnu bitku u kojoj će pokušati dokazati da mu je nanesena nepravda i da je odbijanjem njegove molbe na natječaju diskriminiran jer mu nisu priznate četiri godine radnog staža u Austriji gdje je radio u HETA-i, bivšoj Hypo banci.


Tijekom te četiri godine često je upućivan u Hrvatsku gdje je od 2015. godine do 2018. godine bio član uprave nekoliko tvrtki u vlasništvu HETA-e u kojima je bio zadužen za direktorske poslove.