Zero-waste

Sabbia otvorila sezonu gourmet dining experiencea. Pogledajte kako izgleda kada kuha chef Mario Mandarić

Sanda Milinković

Subotnja večer u popularnom crikveničkom restoranu protekla je uz dojmljivu gastro priču.

Sabbia restaurant, pizzeria & bar otvorila je serijal posebnih gourmet dining experiencea. Smješten uz samu crikveničku obalu, restoran je nadaleko poznat po izrazito ugodnom interijeru i eksterijeru, a konstantno nadopunjavanje gastro ponude svrstava ih u kategoriju omiljenih kulinarskih oaza pravih gurmana iskusnoga nepca.


Posebno iskustvo večere, ove su subote imali priliku doživjeti brojni gosti koji su uživali uz specijalitete s potpisom poznatog splitskog chefa Maria Mandarića.


Chef Mandarić dobro je poznato ime u kulinarskom svijetu, a životopis mu je jednako impresivan kao i jela koja priprema. Na Tajlandu je kuhao holivudskom zvijezdama, u Africi gradio bunare za vodu zajedno sa suprugom Mateom, vještine i noževe “brusio” u restoranima s Michelinovim zvjezdicama, a prestižni časopis Forbes svrstao ga je na svoju ljestvicu najutjecajnijih mladih ljudi zahvaljujući njegovoj filozofiji održivosti.


Jedan od razloga zbog kojeg je završio na cijenjenoj ljestvici je njegov projekt Food Waste Awareness kojeg je pokrenuo u Engleskoj kao pobornik “zero waste” koncepta i protivnik bacanju ostataka hrane jer se i od njih može napraviti vrhunsko jelo.


Na ideju o je došao opazivši da se u vrhunskim restoranima baca mnogo hrane pa je odlučio povećati svijest o tom problemu. Povezao se s londonskom organizacijom koja pomaže mladim beskućnicima, obilazio restorane i od kuhara tražio namirnice koje planiraju baciti u smeće, a zatim u restoranu jednog prijatelja organizirao vrhunsku večeru od nekoliko sljedova.


Večera nije imala cijenu, ali je bio određen minimalni iznos donacije za beskućnike.


U razgovoru nam je otkrio da “zero-waste” filozofija nije mimoišla niti inovativni meni kojeg je pripremio prošlu subotu.




Posebna gastro priča


Cikla/skuta/jabuka


Na meniju se pronašla posebna hladna juha od cikle, jabuke i koromača poslužena sa skutom, emulzijom od češnjaka i kuglicama cikle kuhanima u soku od jabuke. Tu juhu pripremio prošle godine u popularnoj emisiji Masterchef. Iako je mislio da tu juhu više neće pripremati, postala je vrlo popularna pa ju je uvrstio i na subotnji meni.




Jezik/datulje/kvinoja


Specijalno jelo koje je oduševiilo sve gurmane svakako je goveđi jezik pripremljen metodom sous vide. Chef Mandarić počeo ga pripremati čak nekoliko dana ranije da bi bio spreman za subotu. Točnije, kuhan je u vakumu tridesetak sati, a gostima je bio poslužen uz kvinoju s bučinim uljem i datuljama punjenima kravljim sirom, te kuhanima u demi-glace umaku.




Portobello/šampinjon/vrganj


Treća točka gourmet putovanja bio je steak od portobello gljive, poslužen s pireom od šampinjona i vrganja uz povrtni jus sa mrkvom.




Cvjetača/vanilija/med


Pomalo neobičan, ali impresivno ukusan, bio je desert od cvjetače. “Moj tim i ja smo tri mjeseca razvijali taj desert i potrošili smo oko 300 kilograma cvjetače da bi došli do svih potrebnih okusa i komponenta”, otkrio nam je chef Mario. Desert se sastojao od kreme od cvjetače i vanilije, honeycomb-crumblea od meda te crumblea od mlijeka u prahu.




Gourmet dining se nastavlja


Gourmet dining experience će se, na radost brojnih gostiju, nastaviti jer je riječ o gurmanski zanimljivom projektu. Naime, u sljedećih nekoliko mjeseci Sabbia će ugostiti još osam vrhunskih chefova koji će pripremati ekskluzivne večere za goste.


Ekipa iz restorana objasnila nam je da se ideja o daljnjem istraživanju i gourmet dining experienceu nametnula nakon uspješne ljetne sezone.


“Zadovoljni završenom ljetnom sezonom gdje smo mnogim dragim gostima iz našega kraja, kao i turistima koji su boravili u našem gradu, predstavili uspješnog chefa Stjepan Gojšića, nametnula se ideja o daljnjem istraživanju.


Recepti i jela iz regija naše lijepe Hrvatske uspješno su pretočena na naše tanjure, a cilj nam je bio približiti, upoznati i iznenaditi gosta”, kažu iz restorana Sabbia i dodaju da im je pravi užitak gledati zadovoljne goste koji jedino kod njih imaju priliku isprobati zagorske štrukle, pečenu patku i brojna druga specifična jela.


“Možemo se pohvaliti da smo jedni od rijetkih na Kvarneru sa takvim izborom jela. Daljnjim promišljanjem kako zainteresirati gosta i pružiti mu mogućnost potpunog užitka i interakciju sa chefovima koji su respektabilni u svom radu, došli smo do ideje o njihovim gostovanjima”, objašnjavaju iz Sabbie te najavljuju nastavak gostovanja poznatih chefova i u studenom.


“U prosincu ćemo uživati u blagdanskom raspoloženju i adventu te ćemo u siječnju nastaviti naša druženja, sve do proljeća. Predstavljeni meniji sklop su interesa chefova i želja da se dinamikom okusa, boja i užitaka interaktivno i didaktički u potpunosti posveti gostu”, pojašnjavaju te dodaju da se vesele svakome tko će biti dio njihove impresivne gastro priče.


Sabbia u novom ruhu i u novim promišljanjima na dobrom je putu da ostavi utisak i emociju vrijednu pamćenja i nevjerojatnog iskustva.






__


Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Sabbia.