Moris Valinčić

Riječanina Morisa Valinčića u nedjelju čeka poseban derbi na Drosini: “Prijatelji me svakodnevno podbadaju, ali to je pozitivno”

Roberto Car

Moris Valinčić/Foto PIXSELL

Moris Valinčić/Foto PIXSELL

Čuo sam da je rasprodana cijela južna tribina. To je očekivano, oni su u velikom zamahu, dobili su Hajduka doma u derbiju, imaju dobru ekipu, dobrog trenera... - kaže Valinčić



PULA  Dvotjedna stanka pa derbi. Idealno, još da nije osam mjesta i 15 bodova razlike, bilo bi još bolje. Ovako, vodeća Rijeka stiže sutra na »Drosinu« gdje će ih podržati veliki broj navijača koji su već »zakupili« južnu tribinu, a »raširit« će se i na dio zapadne. Nova je to rukavica izazova bačena u lice nogometaša Istre 1961, ali i njihovih vjernih navijača. Od igrača se očekuje da pokažu stav, a od navijača da u čim većem broju dođu na stadion i podrže Zeleno-žute sad kad je najpotrebnije. Samo zajedno mogu nadvisiti ovu riječku prepreku.


– Vratili su nam se svi reprezentativci, nakon Lisice koji je stigao već u srijedu, priključili su nam se Nebyla, Matheus i Iovu. Nemamo ozlijeđenih ni bolesnih, što znači da jedino Petrusenko zbog tri žuta kartona ne konkurira za derbi – rekao je Moris Valinčić.


»Derby della Učka« posebna je utakmica za navijače, posebna za igrače, ali jedan od onih koji je ovoga trenutka najviše »osjeća« svakako je upravo mladi bek Puljana. Naime, Valinčić je rođeni Riječanin s istarskim korijenima. Dovoljno razloga da bude metom prijateljskih šala.


Podbadanja




– Bilo je tako i zadnji put, ali nadam se da će sad biti bolje nego na Rujevici. Nadamo se dobroj utakmici s naše strane. Igramo pred domaćom publikom i vjerujemo da ćemo izvući pozitivan rezultat u nedjelju. »Peckanja« uvijek postoje u tim situacijama, uglavnom me prijatelji svakodnevno podbadaju, ali to je pozitivno. Više onako prijateljski, ništa zlonamjerno. Čista zafrkancija između prijatelja.


Upravo takva, dobronamjerna podbadanja karakteristična su za derbije i uvijek dobro došao odmor od svakodnevnice. No, u nedjelju se očekuje dolazak velikog broja riječkih navijača.


– Čuo sam da je rasprodana cijela južna tribina. To je očekivano, oni su u velikom zamahu, dobili su Hajduka doma u derbiju, imaju dobru ekipu, dobrog trenera… Na vrhu su ljestvice i treba ih maksimalno respektirati.


Postavlja se pitanje mogu li igrači pulskog prvoligaša svojim nastupom povući gledatelje na svoju stranu, »natjerati« ih da ih maksimalno podrže.


– Sigurno da možemo. Nitko nije očekivao da ćemo slaviti protiv Hajduka na punom Poljudu, pred 30 tisuća ljudi pa smo uspjeli. Dakle, zašto ne bismo i u nedjelju to napravili na »Drosini«? Svaka utakmica je nova priča, novo dokazivanje, tako da sigurno možemo i sad ostvariti uspjeh.


Opasna četvorka


Bez obzira na to za kojih se 11 španjolski trener David Catala odluči, važan je stav s kojim će Zeleno-žuti istrčati i ono na što moraju najviše paziti kod suparnika.


– Svakako moramo paziti na njihov napad i presing. Moramo ih izvući, odnosno da mi njih napadnemo, da im ne dopustimo da oni nas stalno napadaju. Moramo se odmoriti »na lopti«. Dobar presing im je glavna odlika u igri, a pogotovo im je jaka ta četvorka naprijed. Tko god od njih zaigra, jako su dobri, a i na klupi imaju također dobrih igrača. Pjaca, Ivanović, Pašalić, Fruk, Yansane, Janković, to su sve redom kvalitetni igrači.


Pulski će bekovi, među koje spada i Valinčić, imati puno posla. Trebat će svakako duplirati bokove s kojih stiže opasnost iz riječkih redova.


– Svakako, imaju odlične igrače na bokovima, ali mislim da i mi imamo dovoljno kvalitetnih igrača da im pariramo. Imali smo analizu prošlih utakmica i analizu svih dosadašnjih 12 utakmica, računajući i kup susret. Pokazalo se da smo mi momčad koja stvara najviše prilika u ligi, a najmanje zabijamo. Moramo vjerovati u sebe, kao što smo vjerovali i protiv Hajduka. Svaki od nas mora vjerovati u sebe te da možemo nešto napraviti u nedjelju – zaključio je Valinčić.