Dječji festival

FOTO Više od 100 mališana oduševilo na prvim ČAraokama, svi su bili – odlični!

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Dječji festival čakavske pjesme odlično je zabavio i djecu na pozornici i sve uzraste u redovima publike



Završio je prvi Dječji festival čakavske pjesme -“ČAraoke” koji je večeras do kraja ispunio opatijski Centar Gervais na čijoj je pozornici čakavski izričaj kroz “kanat, tanac i sopnjadu” na najljepši način promoviralo više od 100 odlično raspoloženih mališana.


Foto galerija: ČAraoke Foto: Mateo Levak


Tijekom natjecateljske večeri koju su zajedničkim snagama vodili Dražen Turina Šajeta, djevojčice Natali i Lea Ujčić, te učiteljice Sanja Albaneže i Marina Mavrinac Matulja, izvedeno je 18 pjesama i budući da su svi izvođači bili odlični – svakome je pripala i prigodna nagrada, budući da se svaki od mladih talenata istaknuo po nečemu, a najviše od svega po čuvanju dragocjene domaće besede i glazbe.



Nema straha za čakavštinu




Nastupe glazbenih nada ocjenjivao je i stručni žiri u kojemu su bili Duško Jeličić Dule, Silvana Jeličić, Sandra Justinić, Darko Čargonja i Aleksandar Valenčić koji je istaknuo da uz ovako dobre izvedbe “nema straha da će čakavština izumrijeti”.


Foto Mateo Levak


 


U konačnici, pri odabiru najboljih presudile su nijanse, no u svakom slučaju – “ČAraoke”, festival koji je okupio soliste, ali i dva školska zbora iz Opatije i Lovrana, odlično je zabavio i djecu na pozornici i sve uzraste u redovima publike koji su bodrili male pjevače i nagrađivali ih gromoglasnim pljeskom.


Foto Mateo Levak


 


Prema ocjeni stručnog žirija u kategoriji autorskih skladbi za mlađi uzrast prvo mjesto je osvojila pjesma “Moja kumpanija” koju su izveli Niko Čupić i Ivano Rubeša iz OŠ Pećine, Rijeka, a mentorica im je bila Tea Jurčić, dok je kod starijeg uzrasta pobijedila pjesma “Prva jubavi moja” koju je izveo Teo Matijašić iz OŠ “Dr. Andrija Mohorovičić” Matulji, a mentorica mu je bila Ivana Herman.



“Leteća Barbara” za finale


U kategoriji izvođenja pjesama ostalih izvođača, žiri je kod mlađeg uzrasta nagradio izvedbu pjesme “Riblji tanac” koju su izveli Mia Staraj i Leonardo Popeškić iz OŠ “Viktor Car Emin” Lovran, a mentorica im je bila Natalija Banov, dok je kod starijeg uzrasta “naj pjesmu” izvela Leda Turato iz KEC “Glazbeni vrtuljak” i to “Kanet na vetru”, a mentorica joj je bila Ana Matušan.


Foto Mateo Levak


 


U revijalnom dijelu programa nastupili su Klaudia Jugović iz KEC “Glazbeni vrtuljak”, školski zbor “Lovranske črešnjice” i školski zbor opatijske OŠ “Rikard Katalinić Jeretov”, a svi finalisti festivala ČAraoke su uz Dražena Turinu Šajetu izveli “Leteću Barbaru”, te u spontanom dodatku programu i nekoliko stihova iz pjesme čije vrijeme uskoro dolazi – “Božić je judi”.