ULAZ BESPLATAN

U četvrtak se u Konzervatorskom odjelu u Rijeci otvara muzejska izložba pod nazivom „Stoljeće i pol riječkih pruga“

P. N.

Ilustracija Foto Arhiva NL

Ilustracija Foto Arhiva NL



U četvrtak 19. listopada 2023. u 18 sati u Konzervatorskome odjelu u Rijeci Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske otvara se muzejska izložba Hrvatskoga željezničkog muzeja pod nazivom „Stoljeće i pol riječkih pruga“. Izložba koja je već održana u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“ u Opatiji sada seli u Rijeku.


Na njoj će biti prikazani povijest i glavne značajke tzv. riječkih pruga koje su 1873. bile otvorene za promet te su povezale Rijeku iz smjera Pivke i Karlovca, što je u tome pogledu Rijeku učinilo jedinstvenim i posebnim gradom. Riječani su vrlo rano uvidjeli da uz pomorske parobrodske veze nema napretka bez povezivanja Rijeke željezničkim vezama sa zaleđem i tada je krenula priča o riječkim prugama koje su i tema izložbe.


Na izložbi će biti izneseni podaci o vrlo vrijednim željezničkim infrastrukturnim objektima koji su izgrađeni na tim prugama te izloženi eksponati poput fotografija, nacrta, skica, voznih redova i sl. Izdvojeni su i primjeri objekata od iznimne baštinske vrijednosti s karakteristikama industrijske arheologije i statusom zaštićenoga kulturnog dobra.




U sklopu izložbe izdan je istoimeni katalog.


Organizator je Hrvatski željeznički muzej, koji je sastavnica HŽ Infrastrukture d.o.o.


Izložba će biti otvorena do 30. studenoga 2023., od ponedjeljka do petka, od 9 do 12 i od 13 do 16 sati u Konzervatorskome odjelu u Rijeci Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, u Užarskoj ulici 26.


Ulaz je besplatan.