NZJZ PGŽ-a

Postotak zdravstveno neispravne vode u županiji je velik: evo rezultata analize

Barbara Čalušić

Foto: iStock

Foto: iStock

Podaci pokazuju da je mikrobiološka neispravnost prisutna zbog neispravnog doziranja dezinfekcijskog sredstva

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije ima ovlaštenja i akreditirane metode za uzorkovanje, laboratorijsku analizu i ocjenu zdravstvene ispravnosti uzoraka bazenske vode.


U praksi to provode djelatnici Odjela za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju. Voditelj odsjeka za vode i otpad Aleksandar Bulog naglašava da osim dobrobiti njezinog korištenja, zbog bazenskog kupališta koje se pravilno ne održava, a čiji kupači se ne pridržavaju higijenskih pravila, bazenska voda može imati kemijska i mikrobiološka onečišćenja koja mogu imati negativne učinke na ljudsko zdravlje.


– Česti uzrok kemijske neispravnosti prisustvo je trihalometana. Njihovo prisustvo u vodi ovisi o koncentraciji klora, temperaturi vode, pH vrijednosti i koncentraciji organske tvari.


Podaci pokazuju da je mikrobiološka neispravnost prisutna zbog neispravnog doziranja dezinfekcijskog sredstva ili neodgovarajućih higijenskih uvjeta samog bazena ili okolnog prostora bazenskog kupališta.


Budući da je zdravstveno ispravna voda za kupanje jedan od prioriteta u sprečavanju zaraznih bolesti koje se prenose vodom, kvalitetu bazenskih voda potrebno je kontrolirati prema dinamici propisanoj pravilnikom.


Unutarnji bazeni ispituju se jedanput mjesečno, dok se vanjski bazeni ispituju dvaput mjesečno, ističe Bulog.


Savjetodavna podrška


Glavni pravilnik prema kojem se navedene mjere provode je Pravilnik o sanitarno-tehničkim i higijenskim uvjetima bazenskih kupališta te zdravstvenoj ispravnosti bazenskih kupališta, a prema kojemu su privatni iznajmljivači, koji pružaju turističke usluge u domaćinstvu, a u svome vlasništvu posjeduju bazen, u obvezi osigurati zdravstveno ispravnu bazensku vodu za korisnike svojeg bazena.


– Navedeno proizlazi iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti sa svrhom zaštite zdravlja ljudi koji dolaze u doticaj s bazenskom vodom, ali i s ciljem zaštite javnozdravstvenog interesa.


Uzorak bazenske vode je zdravstveno ispravan ako vrijednosti ispitanih pokazatelja udovoljavaju propisanim vrijednostima, a ako se utvrdi neispravan uzorak, potrebno je provesti dodatno uzorkovanje, odnosno ispitivanje.


S obzirom na zakonsku obvezu ispitivanja zdravstvene ispravnosti bazenskih voda u sklopu privatnih iznajmljivačkih jedinica, Zavod pruža privatnim iznajmljivačima kontinuiranu savjetodavnu podršku i tako podržava privatne iznajmljivače u ispunjenu zakonske obaveze, pogotovo u ljetnoj sezoni.


Upravo zato prije početka sezone organizirali smo cijeli niz prezentacija u vidu predavanja informativno-edukativnog karaktera i odgovorili na veliki broj pitanja vlasnika bazena, a predavanja je moguće pogledati i na web-stranici Zavoda pa svi zainteresirani mogu jednim klikom saznati sve potrebne informacije o ovoj temi, objašnjava Bulog.


Postotak zdravstveno neispravne vode je velik


Privatni bazeni


– Poseban je pokazatelj Legionella spp. i provjerava se jednom godišnje u bazenima s miješanjem vode i u bazenima kod kojih se može stvarati aerosol, dok se kod bazena koji rade sezonski pokazatelj provjerava na početku sezone kupanja.


U slučaju ponavljanja uzorkovanja vode u bazenu, ako uzorkovana voda i dalje ne odgovara Pravilniku, Zavod kao nadležna institucija obavještava odgovornu osobu bazenskog kupališta, koja sukladno Zakonu mora biti imenovana na bazenu, te nadležnog sanitarnog inspektora Državnog inspektorata, kaže Bulog.


U Primorsko-goranskoj županiji ove je godine do polovine rujna analizirano 1.437 uzoraka bazena punjenih slatkom vodom, dok je punjenih morskom vodom bilo 372, što ukupno iznosi 1.809 analiziranih uzoraka ili bazena, ovisno kako gledate.


Što se tiče broja neispravnih uzoraka u bazenima sa slatkom vodom, od ukupnog broja uzoraka njih 570, ili oko 40 posto bilo je zdravstveno neispravno i zahtijevalo je ponovno uzorkovanje nakon obrade vode. Od ispitanih bazena punjenih slanom vodom neispravna su bila 143 uzroka, što iznosi 38 posto.


– Od ukupnog broja uzoraka koji pripadaju privatnim bazenima, sukladno Pravilniku bilo je njih 28 posto, a nesukladno je bilo 72 posto bazena.


Moramo precizirati da je uzorkovanje privatnih bazena krenulo negdje početkom svibnja. Kada govorimo o razlozima nesukladnosti, od kemijskih parametara najčešće je riječ o nedostatnim količinama klora u vodi, ali i prisutnosti trihalometana zbog dodavanja previše klora u bazenske vode, neposjedovanja automatskih dozatora te lošeg održavanja čistoće samih bazena.


Laboratorijskim analizama primijećeno je i često pojavljivanje neispravnog redoks potencijala i pH vrijednosti koje odstupaju od Pravilnika, zaključuje Bulog.